ارز دیجیتال ترون چیست؟ معرفی پروژه TRX و مزایای آن

ترون (TRON) یک پلتفرم دیجیتال غیرمتمرکز و مبتنی بر بلاکچین است. هدف شبکه ترون ایجاد یک سیستم سرگرمی جهانی برای به اشتراک گذاری مقرون به صرفه محتوای دیجیتال است. از آنجایی که در حال حاضر این پروژه به عنوان کارآمدترین شبکه بلاکچینی به شمار میرود و بسیار محبوب است، در این مقاله قرار است به بررسی بیشتر پروژه ترون و ارز دیجیتال بومی آن یعنی TRX بپردازیم. در ادامه با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
بنیانگذار پروژه ترون

این پروژه جذاب در سپتامبر سال ۲۰۱۷ توسط یک سازمان غیرانتفاعی مستقر در سنگاپور به نام Tron Foundation تاسیس شد. مدیر عامل این شرکت با جوان جویای نامی به اسم جاستین سان (Justin Sun)، کارآفرین چینی بود.
سان در دو دانشگاه پکن و پنسیلوانیا تحصیل کرده و موفق شده است تا دوبار جایز “۳۰-Under-30” فوربس را دریافت کرد. او قبل از معرفی پروژه ترون، فعالیتهای بسیار مهمی در حوزه کریپتوکارنسی داشته است که از آنها میتوان به همکاری با شرکت ریپل اشاره کرد.
آشنایی با پروژه TRX
بنیانگذار | جاستین سان |
سال تاسیس | ۲۰۱۷ |
هدف پروژه | ایجاد یک شبکه اینترنت غیر متمرکز |
کاربرد ترون | حذف واسطه ها، معاملات کم هزینه و ایجاد قراردادهای هوشمند. |
ارز دیجیتال بومی | TRX |
الگوریتم اجماع | گواه اثبات سهام وکالتی |
وب سایت رسمی | https://tron.network |
این پروژه وامدار ویژگیهای خاص بلاکچین و فناوری شبکه همتا به همتا (P2P) است. به این وسیله واسطهها را حذف و به تولیدکنندگان محتوا فرصت میدهد تا بدون حضور شخص ثالث، محتوای خود را به خریداران بفروشند. توسعه دهندگان نرم افزار از زبان برنامهنویسی سالیدیتی (Solidity) برای ایجاد برنامههایی که روی پلتفرم Tron میزبانی میشوند، استفاده میکنند. سالیدینی یکی از کارآمدترین زبانهای برنامهنویسی در دنیای کریپتوکارنسی است.
رمز ارز بومی این شبکه Tronix است. کاربران حاضر، برای پرداخت هزینه یک اثر به سازندگان آن از این ارز استفاده میکنند و پس از آن میتوانند به محتوا دسترسی داشته باشند.
مزایا و معایب ترون

ترون نیز مانند تمام پروژههای کریپتوکارنسی دارای برخی مزایا و معایب است که بررسی آنها به شما در آشنایی بیشتر با این شبکه و ارز دیجیتال بومی آن کمک خواهد کرد.
پروژه ترون به دلیل مزایای زیادی که دارد مورد توجه کاربران ارز دیجیتال قرار گرفته است که در ادامه به مهمترین آنها اشاره میکنیم.
کارمزد پایین: هزینه انتقال ارز در شبکه ترون بسیار مقرون به صرفه است.همچنین هزینه تراکنشهای ترون (TRX) در این شبکه نزدیک به صفر است.
تراکنش های سریع: تراکنشها در این شبکه بسیار سریع هستند. به طوری که ترون میتواند تا ۲۰۰۰ تراکنش در ثانیه را پشتیبانی کند. از طرفی امکان انجام تراکنشها در حجم بالا در مدت زمان بسیار کوتاه، باعث افزایش مقیاسپذیری ترون شده است.
امکان ایجاد برنامههای توزیع شده (DApps): برنامههای توزیع شده، برنامههایی مبتنی بر بلاکچین هستند که به صورت غیرمتمرکز کار میکنند و هیچ شخص یا نهادی روی آنها تمرکز ندارد. کاربران میتوانند در ترون DApps ها را ایجاد کنند یا توسعه بدهند و از آنها استفاده کنند. هر چند این ویژگی در شبکههای دیگری مانند اتریوم و اسمارت چین وجود دارد اما کارمزدهای تبدیل در شبکهی اتریوم بسیار پایینتر هستند.
برخورداری از تیم توسعه قوی: یکی دیگر از ویژگیهای ترون این است که تیم توسعه دهنده آن متشکل از افرادی متخصص است که پروژههای موفق زیادی را در کارنامه خود دارند و اغلب آنها در شرکتهای بزرگی مانند آمازون سابقه فعالیت داشتهاند. همین موضوع باعث میشود که ترون گامهای دستیابی به اهداف خود را با سرعت بیشتری بردارد.
پروژه TRX در مقایسه با رقبای خود، محدودیتهای قابل توجهی ندارد. اما قیمت پایین و عرضه بالای توکن بومی این شبکه، شاید تنهاترین یا مهمترین ایرادی است که میتوان به آن گرفت.
مقایسه ترون و اتریوم

اتریوم و ترون دو شبکه محبوب هستند که هر کدام ویژگیهای خاص خود را دارند. در ادامه برای آشنایی بیشتر با ترون و اتریوم به بررسی تفاوت این دو شبکه میپردازیم.
مقایسه شبکه ترون و اتریوم از نظر امنیت: یکی از مزیتهای رقبابتی اتریوم، امنیت بسیار بالای آن است. اتریوم در مقایسه با ترون تمرکززدایی بیشتری روی این موضوع دارد. در حال حاضر برای آنکه هکر بتواند شبکه را هک کند باید کنترل سه چهارم نودهای آن را به دست آورد که عملا غیر ممکن است. اتریوم سرمایهگذاریهای زیادی برای ارتقا امنیت اطلاعات انجام داده است و تمام تدابیر امنیتی بعد از هک شدن Dao در سال ۲۰۱۶ تشدید پیدا کرد.
مقایسه شبکه ترون و اتریوم از نظر سرعت تراکنش: همانطور که در بخش مزایای ترون اشاره کردیم، شبکه Tron در حال حاضر می تواند ۲۰۰۰ تراکنش را در هر ثانیه پردازش کند. این در حالی است که اتریوم تنها قادر به پردازش ۳۰ تراکنش در هر ثانیه است. اگرچه اتریوم به نظر میرسد که در راستای افزایش سرعت تراکنشها در آینده نزدیک اقداماتی انجام دهد، اما در حال حاضر ترون از این لحاظ به اتریوم برتری دارد.
مقایسه شبکه ترون و اتریوم از نظر ارزش بازار: ارزش بازار ترون حدود ۷.۵۳ میلیارد دلار و اتریوم حدود ۱۹۴.۹ میلیارد دلار است. پر واضح است که اتریوم در این مورد از ترون بسیار جلوتر است. ارزش بازار یکی از مهمترین فاکتورهایی است که اعتبار یک رمزارز را مشخص میکند و سرمایهگذاران به سراغ ارزهایی میروند که ارزش بازار بالایی دارند.
مقایسه شبکه ترون و اتریوم از نظر مکانیسم اجماع: تا قبل از بروزرسانی اتریوم ۲.۰، این شبکه از الگوریتم اجماع اثبات کار بهره میبرد. اما بعد از اتمام موفقیت آمیز بروزرسانی مرج، هر تراکنشی که در شبکه اتریوم انجام میشود مبتنی بر مکانیسم اجماع اثبات سهام است. از آنجایی که ترون هم برای تأمین امنیت بلاکچین از اثبات سهام استفاده میکند میتوان گفت که هیچ تفاوتی بین این دو شبکه از نظر مکانیسم اجماع وجود ندارد.
مقایسه ترون و اتریوم از نظر سرویس های دیفای: اتریوم در زمینه دیفای (DeFi) پیشگام است و بستری مناسب برای این نوع پروتکلها محسوب میشود و اکثر سرویسهای DeFi روی پلتفرم اتریوم اجرا میشوند. اگر چه ترون هم در عرصه دیفای، خدماتی را ارئه میدهد اما قطعا رتبه شماره یک به اتریوم اختصاص دارد.
نحوه عملکرد رمزارز ترون (TRX)
ترون ابتدا بهعنوان یک توکن مبتنی بر اتریوم ایجاد شد، سپس در سال ۲۰۱۸ به شبکه اصلی خود مهاجرت کرد. این فرآیند شامل معامله سرمایهگذاران با توکنهای اتریوم خود برای ارز دیجیتال ترون بود. (توکن های اتریوم متعاقباً از بین رفتند.) وقت آن است تا با اجزای این شبکه بیشتر آشنا شویم و نحوه کار آن را درک کنیم. ترون مانند اتریوم (ETH)،از یک مدل مبتنی بر حساب استفاده میکند، به این معنی که کلیدهای رمزنگاری که پروتکل آن صادر میکند میتواند دسترسی به موجودی توکن TRX و TRX را کنترل کند.سپس بلاک چین تبادل این دادهها را از طریق سه لایه هدایت میکند:
- لایه اصلی: دستورالعملهای نوشته شده در جاوا یا Solidity (زبان طراحی شده برای اتریوم) را محاسبه میکند و آنها را به ماشین مجازی TRONIXمیفرستد.
- لایه برنامه: توسط توسعهدهندگان برای ایجاد کیف پول و برنامههای کاربردی با ارز دیجیتال TRX و سازگار با نرم افزار استفاده میشود.
- لایه ذخیره سازی: برای تقسیمبندی دادههای بلاک چین (سوابق تاریخچه بلاک چین) و دادههای وضعیت آن (که وضعیت قراردادهای هوشمند را حفظ میکند) طراحی شده است.
جدیدترین پروژههای ترون

پروژههای زیادی روی پلتفرم ترون پیادهسازی شدهاند و بسیاری نیاز در حال توسعه هستند که در ادامه به معرفی معروفترین پروژههای TRX میپردازیم:
صرافی جاست سواپ (Just Swap): جاست سواپ یک صرافی غیرمتمرکز است که در سال ۲۰۲۰ روی بلاکچین ترون راهاندازی شد. کاربران با عضویت در این پلتفرم میتوانند توکنهای اتریوم و همچنین سایر رمزارزها را مبادله کنند. مهمترین ویژگی این صرافی، کارمزد پایین تراکنشها است. علاوه بر این، به دلیل داشتن رابط کاربری ساده، معامله در این پلتفرم آسان است و به دلیل غیرمتمرکز بودن نیازی به احراز هویت نیست. اما برخی محدودیتهایی در این صرافی برای کاربران تعریف شده است که از نظر منتقدان آن، ماهیت غیرمتمرکز بودن آن را زیر سوال میبرد. برای مثال در این پلتفرم امکان اضافه کردن توکنهای سفارشی (Custom) وجود ندارد و تنها شرکت ترون انتخاب میکند که کدام به لیست صرافی اضافه شود.
کرافتلی (Kraftly): Kraftly یک بازار غیرمتمرکز NFT است که کاربران میتوانند NFTها، اقلام دیجیتال کمیاب و کلکسیونیها را در یک پلتفرم ایجاد، خرید و فروش کنند. توکن اصلی این پلتفرم، ترون است و کاربران باید هنگام عضویت در سایت، کیف پول ترون خود را نیز فعال کنند. مهمترین مزیت بازار کرفتلی این است که فروشندگان و خریداران برای اینکه معاملات خود را انجام دهند، نیازی به هیچگونه واسطه ندارند.
لومینوس (Luminous): لومینوس یکی دیگر از پروژههای ترون است که که به کاربران این امکان را میدهد که با ارزهای دیجیتال بازی کنند و به عنوان پاداش، ارز دیجیتال دریافت کنند. مگابیت و تاس شانس از بازیهای محبوبی هستند که روی این پلتفرم اجرا میشوند. البته هر دوی این بازیها نوعی پلتفرم شرطبندی هستند و به زودی بازیهای دیگری به لومینوس اضافه خواهد شد که قطعا روایتهای داستانی مختلفی خواهند داشت و ممکن است توجه کاربران بیشتری را به خود جلب کند. یکی دیگر از روشهای کسب درآمد از Luminous از طریق ریفرال کد است. به ازای هر کاربری که با کد معرف شما در این سایت عضو شود، در سود کاربران جدید شبکه سهیم خواهید شد.
یونیفای (Unifi): یونیفای یک پلتفرم دیجیتال مبتنی بر قرارداد هوشمند است که امکان اتصال زنجیرههای بلوکی، فعال کردن نقدینگی و قابلیت همکاری کراسچین یا بین زنجیرهای را فراهم میکند. مهمترین ویژگی یونیفای افزودن قراردادهای هوشمند به بلاکچینها است که باعث میشود ارائه دهندگان خدمات، از پروتکل Unifi برای ایجاد محصولات جدید و خدمات مبتنی بر DeFi استفاده کنند. توکن بومی پروتکل یونیفای، ارز دیجیتال UNFI نام دارد که برای رای دادن به هرگونه تغییرات و پاداش دادن به مشارکتکنندگان در شبکه استفاده میشود.
ارز دیجیتال TRONIX چگونه تولید میشود؟

TRX ارز بومی شبکه ترون است و بر خلاف بیت کوین، فرایند ماینینگ یا استخراج ندارد. برای استخراج بیت کوین از الگوریتم اثبات کار استفاده میشود. در این روش با استفاده از دستگاههای خاصی به نام ماینر، تراکنشها اعتبارسنجی و تایید میشوند و استخراج کننده در ازای ایجاد بلاک جدید، پاداش دریافت میکند. در اثبات کار برق زیادی مصرف میشود و مشکل مقیاسپذیری کم نیز مطرح است.
اما در شبکه ترون از الگوریتم اثبات سهام از نوع محول شده استفاده میکند. در اثبات سهام، افرادی که در شبکه دارای ارز دیجیتال هستند، میتوانند در فرایند اعتبارسنجی تراکنشها شرکت کنند. آنها مقداری از دارایی خود را استیک کرده و آن را در اختیار شبکه قرار میدهند. این افراد در ازای کار انجام شده، پاداش دریافت میکنند.
در اثبات سهام محول شده، همهی افراد دارای ارز دیجیتال در اعتبارسنجی شرکت نمیکنند. آنها یک نفر را به عنوان نماینده خود انتخاب کرده و به او رای میدهند. فرد منتخب از طرف آنها کار تایید تراکنشها را انجام میدهد. در این روش به دلیل اینکه تعداد اعتبارسنجها کمتر است، تایید تراکنشها و ایجاد بلاک جدید با سرعت بیشتری انجام میشود.
TRC10 و TRC۲۰ چیست و چه تفاوتی با هم دارند؟
با استفاده از بلاکچینهایی مانند اتریوم و ترون، میتوان قرارداد هوشمند، برنامه غیرمتمرکز و توکن ایجاد کرد. ساخت توکن با استفاده بلاکچین این پروژه، بر اساس ۲ استاندارد فنی TRC10 و TRC۲۰ انجام میشود.
ویژگیها | TRC10 | TRC۲۰ |
---|---|---|
کارمزدتراکنشها | کم (یکهزارم کارمزد تراکنش توکنهای TRC20) | زیاد |
نوع انتقال | با استفاده از از قابلیت API | با استفاده از قراردادهای هوشمند |
امکان یادگیری و ساخت | چون نیاز به برنامهنویسی ندارد آسانتر است | تا حدی سخت |
امکان شخصی سازی | ندارد | دارد |
امکان دسترسی به قراردادهای هوشمند | دارد | دارد |
امکان دسترسی به API ها | دارد | ندارد |
قابلیت حفاظت توکنهای از دست رفته | ندارد | ندارد |
امکان تقسیم توکن به اعشار | ندارد | تا ۲۰ رقم |
“TRC10” استانداردی است که بدون نیاز به ماشین مجازی (TRONIX Virtual Machine)، توسط بلاکچین آن پشتیبانی شده است. در مقابل، “TRC20” استانداردی است که برای قراردادهای هوشمند و بکارگیری ماشین مجازی مورد استفاده قرار میگیرد. توکن بیت تورنت (BTT)، یکی از معروفترین توکنهای TRC10 است.
بهترین کیف پولهای ترون
کیف پولهای مختلفی از رمزارز TRX پشتیبانی میکنند. هر کیف پولی که انتخاب کنید، مجموعهای متفاوت از مزایا و معایب را به همراه خواهد داشت. برخی از آنها رابط کاربری آسانی دارند، برخی امنیت بیشتری را ارائه میدهند. قبل از تصمیمگیری، حتماً در این مورد بیشتر تحقیق کنید. در ادامه، چند مورد از بهترین کیف پولهای ارز دیجیتال را به شما معرفی میکنیم.
کیف پول نرمافزاری
کیف پولهای نرمافزاری ارز دیجیتال برنامههایی هستند که روی دسکتاپ یا دستگاه موبایل شما نصب میشوند. دسترسی سریع و آسان به عنوان مزیت اصلی این کیف پولها محسوب میشود.
- ترون لینک (Tronlink)
- گواردا (Guarda)
- اکسودوس (Exodus)
- تراست ولت (Trust Wallet)
کیف پول سختافزاری
کیف پولهای سختافزاری ارز دیجیتال گزینههای ذخیرهسازی سرد هستند که ایمنی بیشتری را نسبت به کیف پول نرمافزاری ارائه میدهند. یکی از عوامل اصلی در ایمنی آنها این است که تقریباً همیشه آفلاین هستند؛ به جز زمانی که برای انتقال ارز به اینترنت متصل شوند که این فرایند زیاد طول نمیکشد.
- لجر نانو اس (Ledger Nano S)
- ترزور (Trezor)
- کیپکی (KeepKey)
نحوه خریداری TRX
آسانترین نحوه خرید ترون، استفاده از صرافی ارز دیجیتال است. شما به عنوان یک کاربر ایرانی میتوانید به ۲ روش زیر در صرافیهای ارز دیجیتال، TRX خریداری کنید:
- خرید ریالی رمزارز با کارت بانکی (صرافی ایرانی)
- معامله جفت ارز؛ مثلاً تبدیل USDT به TRONIX (صرافی ایرانی یا خارجی)
با توجه به اینکه ما ایرانیها از سوی صرافیهای ارز دیجیتال خارجی تحریم هستیم، امنترین راه خرید این توکن در ایران، ثبت نام در یک صرافی ارز دیجیتال ایرانی است. پلتفرم والکس، یکی از بازارهای بزرگ ایرانی در حوزه خرید و فروش رمزارز است و این توکن را در لیست ارزهای خود دارد. کاربران مانند سایر رمزارزها بهراحتی میتوانند برای خرید ارز دیجیتال در این پلتفرم اقدام کنند.
آینده پروژه ترون
این پلتفرم میخواهد مسیری را خلق کند تا ارائهدهندگان محتوا و خریداران آن با کمترین دردسر و بدون دخالتهای واسطهها با هم ارتباط و تجارت داشته باشند. هر چند ترون دارای نقشه راه مشخصی برای برنامههای آینده خود نیست، اما اسنادی که تا به امروز از این پروژه منتشر شده است نشان میدهد که تیم توسعهدهنده ترون برای بهبود شبکه این اقدامات بسیار مهمی را انجام خواهند دارد.
در حال حاضر هم، رمزارز ترون (TRX) بین کاربران از محبوبیت زیادی برخوردار است و از نظر تحلیلگران ارز دیجیتال آینده روشنی دارد. اما همان طور که میدانید که دنیای کریپتوکارنسی با نوسان زیادی همراه است و باید قبل از هرگونه سرمایهگذاری، به شرایط کل بازار نیز توجهی ویژه کرد.
نه ریپل و نه TRONIXبه محبوبیت بیت کوین یا اتریوم نزدیک نیستند. بنابراین، هر نوع پیش بینی در مورد TRONIX در حال حاضر بسیار دشوار است چرا که همه گزینهها ممکن است.
میتوان انتظار داشت در کوتاه مدت و بلند مدت رشد کند. DigitalCoinPrice آینده روشنی را برای رمزارز TRX پیش بینی میکند. مدل آن افزایش قیمت کوین را تا ۱۰ سنت در سال ۲۰۲۲ و ۱۱ سنت در سال ۲۰۲۳نشان میدهد.
کاربران شبکه از TRX برای پرداخت مستقیم به سازندگان محتوا برای دسترسی به برنامههایشان استفاده میکنند. سازندگان محتوا کارمزد تراکنش به TRONIX نمیپردازند.