ارز دیجیتال ریپل چیست؟ آیا با XRP تفاوت دارد؟

ارز دیجیتال ریپل چیست؟ اگر کمترین فعالیتی در بازار ارز دیجیتال داشته باشید یا حتی علاقهمند به آن باشید، احتمالاً تا کنون نام ارزهای دیجیتالی مثل بیت کوین، ریپل و … به گوشتان خورده است. در این مقاله نوبت به آن رسیده که به سؤال ارز دیجیتال ریپل چیست به کاملترین شکل ممکن پاسخ دهیم. در میان ارزهای دیجیتال، ارز ریپل که به عنوان یکی از معروفترینهای آنها شناخته شده، دارای سرعتی نسبتاً بالا و هزینهی انتقال نسبتاً کمی است.
نکتهی جالبی که وجود دارد این است که زمانی که سؤال ریپل چیست مطرح میشود بلافاصله نام XRP به ذهن خطور میکند. ما در این مقاله سعی داریم تا علاوه بر معرفی این ارز، تفاوت آن با XRP را نیز به دقت بررسی کنیم.
فهرست مطالب
ریپل چیست؟
چگونه ریپل بخریم و ماهیت این ارز چیست؟ برای پاسخ باید اینگونه شروع کرد که ریپل علاوه بر اینکه یک رمز ارز است به عنوان یک شبکه پرداخت دیجیتال برای معاملههای مالی نیز عمل میکند. در سال ۲۰۱۲ برای اولین بار افرادی با نامهای کریس لارسن (chris Larsen) و جد مک کالب (jed McCaleb) با همکاری یکدیگر ارائه دادند.فرایند اصلی شبیه به سیستم سوئیفت (swift) برای جابهجایی پول و سهام بینالمللی بوده در واقع نوعی سیستم مبادله اموال و دارایی و حواله است. انواع واسطههای مالی و بانکهایی که با ارزهای فیات گوناگون معامله میکنند از این ارز برای سرعت بخشیدن به تراکنشها و کم کردن هزینهی آن استفاده میکنند.

توکنی که در این سیستم استفاده میشود از قبل استخراج شده و نمادی تحت عنوان XRP دارد. بنابراین نام شرکت و سیستم انتقال پول آن ریپل بوده و ارز دیجیتال آن، توکن رمزنگاری شده است. همچنین لازم به ذکر است که هدف رمز ارز، عمل کردن به عنوان یک مکانیسم واسطه بین دو ارز فیات بوده و در واقع قصد دارد تا به عنوان یک لایه پرداخت نسبتاً موقت بین دو شبکه یا دو ارز عمل کند.
نگاهی به تاریخچه

همه چیز تقریباً از سال ۲۰۱۲ شروع شد که فردی به نام فوجر مدیریت شرکتی تحت عنوان ریپلپی را به مک کالب و لارسن واگذار کرد. از همان روزها بود که ساخت این ارز به عنوان راه حلی برای پرداخت مؤسسات مالی و بانکها شروع شد. این شرکت چندین بار تغییر نام داد تا در نهایت در سال ۲۰۱۵ نام ریپل برای آن انتخاب شد. این ارز مانند بیت کوین و اتریوم از اعتبار بالایی برخوردار است و با توجه به مارکت کپ در گروه ۱۰ ارز برتر بازار قرار دارد. در همین راستا در بین سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۸ شاهد افزایش و رشد قیمت شدید این ارز دیجیتال بودیم. حتی شرکت نیز کمکم شروع به سرمایه گذاری مشترک با بانکهای بزرگی مثل بانک مرکزی آمریکا، بانک سلطنتی کانادا، یونی کردیت و غیره کرد تا باعث بهبود انتقال جهانی و معاملههای بینالمللی شود.

خوب است بدانید که این شرکت در همان دوران، شروع به پیاده سازی ابزارهایی مثل XVIA، XRAPID و XCURRENT کرد. این موضوع در حالی بود که بیشتر از صد مؤسسه مالی، فناوری پرداخت بینالمللی خود را با این سیستم آزمایش میکردند. اما به مرور با توجه به نیمه متمرکز بودن این شرکت، شکایتهایی از سوی مقامات آمریکایی بر این سیستم وارد شد که باعث افت و کاهش ارزش شد.

درک بهتر
برای درک بهتر، این سیستم را نوعی سیستم انتقال پول جهانی بدون نیاز به هیچ گونه پول فیزیکی در نظر بگیرید. لازم به ذکر است که دفتر کل این ارز، علاوه بر اینکه تمام اطلاعات حسابداری کاربران خود را ذخیره میکند، اقدام به ارائه خدمات مبادلهای بین انواع رمز ارز را نیز ارائه داده است.
این رمز ارز بر خلاف بین کوین، بر مبنای الگوریتم اجماع اثبات کار طراحی نشده است. یعنی برای ثبت تراکنشها نیازی به فرایند استخراج رمز ارز نبوده و در مقابل از یک نوع الگوریتم شخصیسازیشده استفاده میشود. دفتر کل این توکن را شبکهای جدا از نودهای اعتبار سنج مدیریت کرده و دائماً در حال مقایسهی رکوردهای تراکنشها با یکدیگر است. هر شخص یا کاربر به شکل مستقل میتواند یک گره اعتبار سنج را اجرا کرده و علاوه بر آن قابلیت انتخاب نود اعتبار سنج خود را نیز دارد. اما با وجود تمام این مسائل باز هم زمانی که بررسی هویت مطرح میشود، اشاره به این نکته هم الزامی است که شرکت خود بهشخصه لیستی از نودهای شناخته شده و مطرح به مشتریان خود معرفی میکند تا برای اعتبار سنجی تراکنشهای خود از آنها استفاده کنند. این لیست UNL نام دارد.

XRP چیست؟
اما نکتهی قابل توجهی که وجود دارد این است که این ارز با XRP اندکی تفاوت دارد. برای فهمیدن این تفاوت ابتدا کمی به قسمتهای پیشین این مقاله مراجعه میکنیم. این توکن یک شبکه در واقع ارز دیجیتال آن است. اما وقتی صحبت از تفاوت این دمیشود، خوب است به این مثال توجه کنید:
زمانی که فردی اقدام به خرید رمز ارز اتریوم میکند در واقع روی شبکه اتریوم سرمایه گذاری کرده است. وقتی فردی رمز ارز BTC را خریداری میکند در واقع اقدام به سرمایه گذاری روی شبکه بیت کوین کرده است. اما با خرید رمز ارز ، شما الزاماً روی شبکه سرمایه گذاری نکردهاید. برای درک بهتر این موضوع با ما همراه باشید، اما قبل از آن فراموش نکنید که «ریپل یک نوع شرکت بوده و XRP یکی از چندین محصول این شرکت است.»
در واقع XRP یک ارز دیجیتال است که در شرکت ریپل ارائه شده و فقط روی یکی از محصولات این شرکت (XRAPID) کاربرد دارد. این ارز دیجیتال در شرکت استخراج شدنی نیست. بلکه به طور کلی ۱۰۰ میلیارد واحد از آن در سال ۲۰۱۳ ارائه شد که ۲۰ میلیارد واحد آن به شرکت سازنده و بقیهی آن در نوعی سپرده غیر متمرکز نگهداری شد. توزیع این سپرده به بازار هر ماه به اندازهی یک میلیارد واحد انجام میشود.

فرصت ریپل چیست؟
وضعیت صنعت پرداختهای جهانی در پشت سر بسیار عجیب است. فضای دیجیتالی اطراف ما به شکلی رشد کرده است که حتی در وسط جنگل هم میتوانیم اپلیکیشنهای مختلف را دانلود کرده یا به طور زنده ویدیوهای مجازی را ببینیم. اما اگر صحبت از انتقال پول به یکی از بستگانمان در ژاپن شود، میبینیم که نیازمند پرداخت هزینهای زیاد و صرف زمانی طولانی برای انجام آن خواهیم بود.
اما این ارز شگفتی بزرگی در این صنعت است؛ یعنی فناوری برای پرداختهای آسان در جهان به شکل بینالمللی وجود دارد. با این وجود فکر میکنید دلیل عقب ماندن صنعت پرداختهای جهانی چیست؟ خب، ممکن است یکی از دلایل این موضوع این باشد که مؤسسههای مالی علاقهای به قرار دادن تریلیونها دلار پول در سیستمهای تازه راه اندازی شده ندارند. در واقع علت اول این امر را میتوان عدم اعتماد مؤسسات مالی دانست.
هدف این ارز کار با دنیای اقتصادی و مالی کنونی است. شما تصور کنید چه پولهای کلانی برای انجام معاملات مالی و انتقال بینالمللی اموال و داراییها پرداخت میشود. چیزی حدود ۱۵۵ تریلیون دلار هر ساله در آن سوی مرزها در حال حرکت است.
برای مثال paypal برای هر معامله چیزی حدود ۹.۲ درصد از مبلغ معامله را به عنوان هزینه دریافت میکند. در واقع میتوان گفت که چیزی حدود ۴۴۹۵ تریلیون دلار به عنوان هزینه پرداختهای جهانی به paypal یا مؤسسات دیگر پرداخت میشود.

سه محصول اصلی شبکه کدامند؟
در حال حاضر شبکه در حال ارائه سه محصول اصلی به عنوان مجموعهای برای سیستم پرداخت بانکها و مؤسسات مالی است که تاثیر مهمی در آینده ریپل دارد. لازم به ذکر است که این سه محصول برای فعالیتهای خود لزوماً از این رمز ارز استفاده نمیکنند. در نتیجه افزایش مشتریان شرکت همیشه به معنای افزایش استفاده از رمز ارز نیست. در ادامه به معرفی محصولات این شرکت میپردازیم.
ایکس رپید (xRapid)
به طور کلی از XRAPID میتوان به عنوان یک راه نقدینگی بر پایهی تقاضا نام برد. این رمز ارز در این راه حل نقدینگی به عنوان یک رمز ارز واسط میان چند ارز فیات عمل میکند. در واقع ارز دیجیتال XRAPID که به بلاک چین متکی است، راهی برای کم شدن هزینه و افزایش سرعت پرداختهای بانکی است. لازم به ذکر است که این محصول، تنها محصول از شرکت ریپل است که برای معاملات خود از این رمز ارز استفاده میکند.
برای آنکه فرایند کار در این محصول و پاسخ سؤال XRAPID چیست را به خوبی متوجه شوید یک مثال ساده میزنیم. فرض کنید شخصی به نام کیت از استرالیا قصد دارد برای فردی به نام مارک در ژاپن ۱۰۰ دلار پول واریز کند. کیت در ابتدا باید این مبلغ را به یک مؤسسه مالی به نام FIN پرداخت کند. سپس این مؤسسه مالی از طریق ارتباط با صرافیهای تبدیل دارایی در هر دو کشور مقصد و مبدأ و با استفاده از محصول XRAPID این انتقال را انجام میدهد.
در واقع شرکت مورد نظر این توانایی را دارد که ۱۰۰ دلار کیت را به XRAPID تبدیل کرده و در عرض چند ثانیه به ژاپن منتقل شده و در نهایت مارک میتواند پول واریز شده را از صرافی واقع در ژاپن دریافت کند. نکتهی قابل توجهی که وجود دارد این است که این شیوهی انتقال پول باعث حذف واسطههای مالی نشده و تنها باعث سرعت بخشیدن روند آن شده است.

ایکس کارنت (xCurrent)
محصول اولیهی شرکت XCURRENT است. این محصول به طور پیش فرض از رمز ارز ریپل استفاده نکرده و متکی بر بلاک چین آن نیست. در واقع میتوان گفت که XCURRENT راهی آسان برای ردیابی و تسویه فوری پرداختهای بینالمللی بین اعضای شبکه است. برای پاسخ به سؤال XCURRENT چیست باید این نکته هم بیان شود که همکاری بانکها با این رمزارز بیشتر از طریق این محصول انجام میشود.
ایکس ویا (xVia)
این محصول جدیدترین محصول این پروژه است. میتوان اینگونه گفت که یک رابط پرداخت استاندارد برای بانکها و سایر ارائه دهندگان خدمات مالی است که به آنها این امکان را میدهد تا در یک چهارچوب مشترک تعامل کنند. لازم به ذکر است که «ایکس ویا» هم مانند XCURRENT از این رمز ارز برای پرداختهای خود استفاده نمیکند.
معرفی بهترین کیف پولها
از آنجایی که شرکت در همکاری با مؤسسات مالی و بانکها پیشگام است، خود را درگیر مسائلی مثل کیف پول اختصاصی نکرده است. لذا کاربران مبتدی برای انجام تراکنشهای خود باید از کیف پولهای عمومی استفاده کنند.
اما نکتهی مهمی که درباره کیف پول این ارز دیجیتال وجود دارد این است که برای استفاده از آن و انجام اولین تراکنش، باید ۲۰ ریپل پرداخت کنید. این موضوع باعث میشود تا در همان ابتدا هنگام انتخاب کیف پول دقیق و هوشمند عمل کرده تا مجبور به تعویض مجدد و پرداخت دوباره هزینه نشوید؛ لذا خوب است برای شروع سرمایه گذاری در این ارز دیجیتال کیف پولهای عمومی که از آن پشتیبانی میکنند را بشناسید. برخی از آنها به تفکیک شامل موارد زیر است:
- تراست ولت (Trust Wallet)
- ترزور (Trezor)
- لجر (Ledger )
- متامسک (Metamask)
- مثل ولت (Math wallet)
بررسی نکات مثبت
اولین نکتهی مثبت آن، سرعت انجام معامله است. در مقایسه با تراکنشهای بانکی که به دلیل شلوغ بودن ممکن است ساعتها یا حتی روزها زمان ببرد، انجام معامله در شرکت تنها در چند ثانیه انجام میشود.
هزینههای تراکنشها در این سیستم بسیار پایین و به صرفه است. به عبارتی برای انجام یک تراکنش تنها ۰٫۰۰۰۰۱ به عنوان هزینه در نظر گرفته میشود. همچنین این سیستم دارای شبکه تبادل چندمنظوره است؛ به این معنا که تنها قابلیت پردازش تمام تراکنشها را دارد، بلکه از آن میتوان برای ارزهای دیجیتال دیگر و سایر رمز ارزهای فیات نیز استفاده کرد.این ارز توسط مؤسسات مالی بزرگ و بینالمللی مورد استفاده قرار میگیرد. به طور مثال بانک مرکزی آمریکا از این شبکه برای انجام معاملات خود استفاده میکند و این موضوع نشان دهندهی بینالمللی بودن و بزرگتر بودن بازار این رمز ارز نسبت به ارزهای دیجیتال دیگر است.

بررسی نکات منفی
اولین نکته درباره چالشها این است که تا حدودی متمرکز شده است. همانطور که احتمالاً تا کنون متوجه شدهاید، یکی از اصلیترین نکات مثبت ارزهای دیجیتال و دلیل استفاده افراد از آن، غیر متمرکز بودن آنها بود. زیرا خارج از محدوده کنترل دولت و بانکها بود. اما در طی چند سال اخیر شرکت در حال پیش رفتن خلاف این فلسفه و قانون است.
دومین موضوع استخراج بزرگ پیش از عرضه آن است. البته ممکن است در ذهن خود فکر کنید که مقدار عظیمی از این ارز استخراج شده ذخیره شده است. اما همین ذخیرهی کلی و ارائهی آن در زمانهای نامناسب در مقدارهای نادرست ممکن است تأثیر زیادی روی ارزش این ارز دیجیتال داشته باشد.
اما آخرین و مهمترین موضوع اقدام SEC علیه ripple است. در دسامبر سال ۲۰۲۰، SEC علیه شرکت دادخواستی تنظیم کرد و در آن این شرکت را به خرید و فروش اوراق بهادار ثبت نشده متهم کرد که البته این ادعا بلافاصله توسط شرکت تکذیب شد. اما به هر حال این موضوع روی ارزش این رمز ارز تأثیر داشته و به همین دلیل است که بسیاری از سرمایه گذاران این شرکت منتظر دادگاه ریپل هستند.
روش کار چگونه است؟
به طور کلی از ripple مانند تمام ارزهای دیجیتال دیگر میتوان هم برای انجام تراکنشها و هم به عنوان سرمایه گذاری استفاده کرد. لازم به ذکر است که از این شرکت برای تبادل ارز نیز میتوان استفاده کرد که برای آن در قسمتهای قبل مثال زدیم. خوب است به چند نکتهی مهم دیگر نیز اشاره کنیم.
تراکنشهایی که در سیستم انجام میشود، تماماً اعتبار سنجی میشود و به همین دلیل است که شاهد سیستمی یکپارچه با قابلیت جلوگیری از هزینههای مضاعف در این شبکه هستیم. همچنین تمام تراکنشهایی که توسط کاربران آن انجام میشود در دفتر کل اجماع ذخیره خواهد شد. اما لازم به ذکر است که این سابقه معاملات به شکل عمومی روی یک زنجیره بلوکی ثبت میشود و به حساب یا کسب و کاری تعلق ندارند.

گامی بزرگ در آینده نقل و انتقال دارایی
ما سعی کردیم در این مقاله به شکلی جامع و کامل و پاسخ به سؤال ارز دیجیتال ریپل چیست بپردازیم. همچنین تمام نکات مهم درباره تفاوت XRP و ریپل را با ذکر جزئیات بیان کردیم. میتوان این گونه گفت که یکی از ارزهای دیجیتال قدیمی و معروف است که با هدف افزایش سرعت و امنیت و کاهش هزینه انتقال در سال ۲۰۱۲ به بازار عرضه شد. به هر حال برای سرمایه گذاری در سیستم به عنوان یک ارز دیجیتال مهم در سطح جهانی یا هر استفادهی دیگری از آن، باید اطلاعات کاملی درباره آن داشته باشید.
سوالات متداول
تا کنون کمتر از نیمی از توکن ذخیره شده در این شرکت به بازار عرضه شده است. بنابراین تا آیندهای طولانی بازار آن اشباع نخواهد شد و با برد دادگاه احتمال افزایش چشمگیر ارزش نهایی آن بسیار زیاد میشود.
در واقع میتوان این گونه گفت که شرکت نوعی سیستم انتقال ارز دیجیتال است که XRP به عنوان رمز ارز آن، تنها یکی از ارزهای دیجیتالی است که در محصولات این سیستم استفاده میشود.
شرکت ، خود را به عنوان یک شرکت انتقال ارز دیجیتال غیر متمرکز معرفی میکند. با این وجود بسیاری از افرادی که در بازار ارزهای دیجیتال فعال هستند، این شرکت را نیمه متمرکز به شمار میآورند.
سیستم ریپل به دلیل زمان پردازش کمتر و هزینه تراکنش کمتر، امتیاز بهتری نسبت به شبکه بیت کوین کسب میکند.
سانتاندر (ایالات متحده آمریکا)، بانک تجارت سلطنتی کانادا (کانادا)، بانک کوتاک ماهیندرا (هند)، Itaú Unibanco (برزیل)، IndusInd (هند)، InstaReM (سنگاپور)، BeeTech (برزیل)، Zip Remit (کانادا)
Ledger، Trezor، Math Wallet، Trust Wallet، MetaMask، Coinbase و Atomic wallet
ممنون مطلب مفیدی بود
سوالی خدمتتون داشتم…در مورد کیف پول هایی که در موردش حرف زدید…آیا کسی که در سایت والکس حساب کاربری دارد باز هم به این کیف پول های سخت افزاری ویا نرم افزاری نیاز پیدا میکند؟؟
سلام
خواهش میکنیم؛ خوشحالیم که این مطلب برایتان مفید بوده
خیر، کسی که در والکس حساب کاربری دارد، دارای کیف پول اختصاصی نیز هست و نیازی به استفاده از سایر کیف پول ها ندارد. اما در صورت تمایل می توانید از کیف پول های دیگری نیز استفاده کنید.
در مقاله زیر، در مورد کیف پول والکس صحبت کردهایم:
کیف پول والکس و نحوه ذخیره سازی دارایی کاربران
همچنین، در مقاله نگهداری دارایی در کیف پول صرافی ارز دیجیتال چه مزایا و معایبی دارد؟، مزایا و معایب نگهداری ارز دیحیتال در کیف پول صرافی را بررسی کردهایم.
لطفاً این مقالات را بخوانید و با آگاهی کامل بهترین تصمیم را بگیرید.
سپاس از همراهیتان
سلام و روز بخیر
ممنون از مطلب مفیدتون ولی چرا سایت ولکس xrp نداره؟
سلام خانم شکوفه
خواهش میکنیم؛ خوشحالیم که این مطلب براتون مفید بوده
برنامه اضافه شدن ریپل به لیست رمزارزهای سایت در حال انجام هست و بزودی به سایت اضافه می شود.
سپاس از همراهیتان
بهنظرم ریپل سرمایهگذاری خیلی خوبی میتونه باشه!
سلام
ممنون که نظرتان را در مورد سرمایه گذاری ریپل با ما در میان گذاشتید.
سپاس از همراهیتان
این مطلب خیلی مفید بود، ممنون از شما
سلام آقای رضا
خواهش میکنیم؛ خیلی خوشحالیم که این مطلب براتون مفیده بوده
سپاس از همراهیتان