تتر (USDT) یک استیبل کوین است که ارزش آن به صورت ۱ به ۱ به دلار آمریکا پیوند خورده است. منظور از استیبل کوین، رمزارزی است که ارزشی برابر با ارزهای فیات یا داراییهایی مانند طلا دارد و تحت تاثیر نوسانات بازار ارز دیجیتال قرار نمیگیرد. تتر اولین استیبل کوینی است که ایجاد شد و از نظر تعداد توکنهای در گردش و ارزش بازار در میان سایر استیبل کوینها رتبه اول را در اختیار دارد.
پشتوانه تتر عبارتند از اوراق بهادار، سپردههای امانی، وجوه نقد، اسکناسهای فیات و اسناد خزانه که از نظر ارزش دلاری برابر با تعداد USDT در گردش هستند. طبق ادعای سایت رسمی تتر، توکنهای تتر ۱۰۰٪ توسط این ذخایر پشتیبانی میشوند.
در حال حاضر، نام شرکت صدور کننده تتر، Tether Holdings Limited نام دارد که در سال ۲۰۱۵ در جزایر ویرجین بریتانیا ثبت شد. شرکت مادر تتر iFinex، یک شرکت ثبت شده در هنگکنگ است که مالک صرافی ارز دیجیتال بیت فینکس (BitFinex) نیز است. این شرکت علاوه بر USDT توکنهای دیگری با ارزش جفت شده با یورو (EURT)، یوان چین (CNHT)، پزو مکزیک (MXNT) و طلا (XAUT) را منتشر میکند که البته ارزش بازار آنها در مقایسه با USDT بسیار ناچیز است.
چرا استیبل کوینها به وجود آمدند؟
قیمت رمزارزهایی مانند بیت کوین دائما در حال نوسان است. این نوسانات به همراه سرعت انجام تراکنشهای پایین بیت کوین (۷ تراکنش در ثانیه) باعث شده تا نتوان از BTC و بسیاری از رمزارزها در تبادلات مالی، پرداختها و قراردادها استفاده کرد. از این رو، استیبل کوینها به وجود آمدند تا این مشکلات را حل کنند. ارزشگذاری ارزهای دیجیتال پایدار بر اساس ارزهای فیات معتبر دنیا مانند دلار انجام میشود که توسط بانک مرکزی کشورها مدیریت و کنترل میشود. بنابراین:
- تریدرها با استفاده از استیبل کوین، میتوانند از نوسانات شدید بازار کریپتو در امان باشند.
- از استیبل کوین میتوان به عنوان دلار استفاده کرد و به آسانی به صرافیهای خارجی مانند بایننس انتقال دلاری انجام داد.
کاربرد تتر در بازار ارز دیجیتال
اولین و مهمترین کاربرد تتر در بازار ارزهای دیجیتال، استفاده به عنوان جفت معاملاتی است. در واقع بیشترین حجم معاملات را جفت ارزهای دیجیتال با تتر دارند و همین عامل باعث افزایش ارزش بازار، حجم معاملات و کسب رتبه سوم بازار این رمزارز شده است. در سراسر جهان، معاملهگران از USDT برای موارد زیر استفاده میکنند:
- خرید و فروش ارزهای دیجیتال و مشتقات
- به عنوان ذخیره ارزش و روش پرداخت
- جهت انتقال ارزش و در امان ماندن از نوسانات
- به عنوان یک دارایی بدون نوسان برای اعطای وام
- USDT به دلیل نقدشوندگی بالا و سابقه طولانی ثبات قیمت آن در اکثر صرافیهای پیشرو یکی از مهمترین استیبل کوینها به شمار میرود.
با این حال، موارد استفاده برای توکن تتر بسیار فراتر از معاملهگری است. استفاده از USDT برای برنامههایی مانند پرداختهای برون مرزی، حوالهها و بانکداری بدون بانک (برای افرادی که به خدمات بانکی دسترسی ندارند) در سطح جهان رو به افزایش است که تحول بسیاری مهمی در دنیای مالی سنتی محسوب میشود.
چه مقدار تتر در گردش است؟
هیچ محدودیتی برای سقف عرضه USDT وجود ندارد. از آنجایی که تتر به یک شرکت خصوصی تعلق دارد، میزان صدور آن بر اساس سیاستهای شرکت Tether تعیین میشود. علاوه بر این، Tether برنامههای صدور خود را زودتر از موعد فاش نمیکند. در مقابل، این شرکت گزارشهای روزانهای را ارائه میکند که کل میزان ذخایر و بدهی داراییهای آن را نشان میدهد. این شرکت قرار است در سال ۲۰۲۴ در جهت شفافیت بیشتر، این گزارشهای روزانه را به گزارشهای لحظهای تبدیل کند. تاکنون بیش از ۸۶.۰۸ میلیارد توکن USDT در گردش است که با ۸۶.۱۳ میلیارد دلار دارایی پشتیبانی میشود.
ویژگی های تتر
ویژگی منحصربهفرد تتر، تثبیت ارزش آن با دلار آمریکاست. به گفته شرکت Tether، به ازای صدور هر USDT جدید، همان مقدار دلار در ذخایر این شرکت ذخیره میشود. این کار تضمین میدهد که تتر بهطور کامل توسط پول نقد یا معادلهای نقدی پشتیبانی میشود. همچنین، نوسانات بازار کریپتو میتواند ارزش رمزارزها را در مدتی کوتاه به شدت تغییر دهد. در مقابل، سرمایهگذاران با خرید تتر قادرند از خود در برابر این نوسانات محافظت کنند. مهمترین ویژگیهای تتر عبارتند از:
ثبات قیمت: ارزش تتر بسیار نزدیک به ۱ دلار است.
عدم محدودیت عرضه: هیچ محدودیتی برای صدور توکنهای جدید USDT وجود ندارد.
پذیرش انبوه و شهرت جهانی: محبوبیت USDT باعث شده تقریبا در اکثر صرافیها معامله شود.
نقدشوندگی بالا: توکنهای تتر از نظر حجم معاملات روزانه جزء پرمعاملهترین توکنها هستند و نقدشوندگی بی نظیری را ارائه میکنند.
مطابقت با مقررات: تتر معیارهای استاندارد تبعیت از قوانین در سطح جهانی برای مبارزه با پولشویی (AML)، تامین مالی تروریسم (CFT)، تحریمها و مقررات احراز هویت مشتری (KYC) را رعایت میکند.
بلاکچین تتر
تتر دارای بلاکچین اختصاصی نیست و به عنوان یک توکن لایه دوم در بستر سایر بلاکچینها فعالیت میکند. USDT در ابتدا روی لایه اومنی (Omni Layer)، یک پروتکل انتقال در بلاکچین بیت کوین کار میکرد. بنابراین، نسخه اصلی Tether از ثبات و امنیت ذاتی شبکه بیت کوین بهرهمند بوده است. با این حال، این شرکت از ۱۷ آگوست ۲۰۲۳ اعلام کرد دیگر از پروتکل اومنی پشتیبانی نمیکند. تتر پشتیبانی از دو پروتکل SLP بیت کوین کش و کوساما (Kusama) را هم از این تاریخ متوقف کرده اما کاربران تا سپتامبر ۲۰۲۴ میتوانند توکنهای خود را بازخرید کنند. تتر اعلام کرده پس از فعال شدن USDT روی RGB (یک سیستم قرارداد هوشمند که در لایه ۲ بیت کوین کار میکند) به انتشار این استیبل کوین در شبکه بیت کوین بازخواهد گشت.
امروزه USDT در چندین شبکه بلاکچین از جمله اتریوم، ترون، آوالانچ، الگوراند، سولانا، پالیگان، پولکادات، کاوا، لیکویید، ایاس و تزوس پشتیبانی شده و توسط الگوریتمهای هش این شبکههای ایمن میشود.
بنیانگذاران تتر
استیبل کوین USDT برای اولین بار توسط ریو کالینز (Reeve Collins)، بروک پیرس (Brock Pierce) و کریگ سلرز (Craig Sellars) راهاندازی شد.
ریو کالینز را میتوان یکی از کارآفرینان موفق حوزه فینتک به شمار آورد که رزومه درخشانی دارد. وی مدیر عامل سابق تتر در دو سال ابتدایی آن بود. کالینز پیش از آن چندین شرکت موفق مانند شبکه تبلیغات آنلاین Traffic Marketplace و استودیوی سرگرمی Red Lever را تاسیس کرده بود.
بروک پیرس یکی دیگر از بنیانگذاران تتر و کارآفرین مشهور آمریکایی است که پروژههای برجستهای را در صنایع کریپتو و سرگرمی راهاندازی کرده است. او در سال ۲۰۱۳ شرکت سرمایهگذاری Blockchain Capital را تاسیس کرد. پیرس در سال ۲۰۱۴، مدیر بنیاد بیت کوین شد و فعالیتهای بسیاری را در راستای بهبود و ارتقای بیت کوین انجام داد.
کریگ سلرز سومین بنیانگذار و CTO سابق تتر است که به عنوان مدیر ارشد فناوری بنیاد Mastercoin نیز فعالیت کرده است. سلرز بیش از شش سال عضو بنیاد Omni بوده و مسئولیتهای زیادی را در پروژههای رمزنگاری مانند Factom ،Synereo و Bitfinex بر عهده داشته است.