ریپل یک پلتفرم مالی چند منظوره است که با همکاری موسسات مالی و بانکهای بزرگ جهانی، خدمات انتقال پول بینالمللی با هزینه کم و سرعت بالا را ارائه میدهد. ریپل برای پیشبرد اهداف خود از یک ارز دیجیتال با همین نام و با نماد XRP نیز بهره برده است. این ارز دیجیتال در حال حاضر هم به عنوان روشی برای استفاده از خدمات ریپل و هم به عنوان ابزار سرمایهگذاری و حفظ ارزش پول مورد استفاده قرار میگیرد.
ارز دیجیتال ریپل
ارز دیجیتال ریپل توکن بومی بلاکچین ریپل است. کمپانی ریپل با هدف انجام تراکنشهای همتا به همتا در یک شبکه امن و پایدار طراحی شده است. کاربران این شبکه میتوانند معاملات بانکی یا کریپتوکارنسی مدنظر خود را انجام دهند. ریپل خود را یک شبکه پرداخت جهانی معرفی کرده و بانکهای بزرگ و شرکتهای خدمات مالی و مشتریان آنها را کاربران خود میداند. ارز XRP در خدمات مختلف ریپل بهعنوان یک تسهیلگر پرداخت با ارزهای مختلف استفاده میشود.
چه مقدار ریپل در گردش است؟
ریپل دارای سقف عرضه ۱۰۰ میلیارد کوین است که در حال حاضر بیش از ۵۵ میلیارد توکن XRP در گردش است.
کاربردهای ارز ریپل
ارز ریپل طیف گستردهای از برنامهها و خدمات پرداخت مانند DeFi و NFTها را ارائه میدهد. ریپل با زبان برنامه نویسی جاوا و جاوا اسکریپت نگارش شده است. در وبسایت این ارز نیز آموزشهای مختلفی برای توسعه دهندگان وجود دارد و آنها میتوانند به توسعه و مدیریت ریپل کمک کنند.
علاوه بر این، ریپل در کنار یک ارز دیجیتال بومی برای پلتفرم خود، امکاناتی در خصوص تسهیل پرداخت نظیر حواله و تخصیص دارایی نیز ارائه میدهد. در حال حاضر، XRP Ledger دارای پنج کاربرد اصلی شامل خدمات پرداخت، توکن سازی، ارز دیجیتال بانک مرکزی، DeFi و استیبل کوین است.
همچنین این ارز علاوه بر کاربرد در تراکنشهای بینالمللی، مانند همه ارزهای دیجیتال برای سرمایهگذاری نیز قابل استفاده است. این رمزارز امکان استیکینگ نیز دارد و با سپردهگذاری این کوین، میتوان به کسب سود پرداخت.
ویژگیهای ریپل
دفتر کل توزیعشده ریپل طیف گستردهای از برنامهها و موارد استفاده مربوط به پرداخت از جمله پرداختهای خرد، دیفای (DeFi) و به زودی NFTها را ارائه میدهد. این دفتر کل که با نام XRPL نیز شناخته میشود، از شرکتها و توسعهدهندگان پایتون، جاوا و جاوا اسکریپت با ابزارهای قدرتمند و انعطافپذیری پشتیبانی میکند. در سایت ریپل، توسعهدهندگان میتوانند به آموزشهای مختلف دسترسی داشته باشند تا به واسطه آنها، شروع به استفاده از زبانهای مختلف کدنویسی، ساخت اپلیکیشن، مدیریت حسابها و موارد دیگر کنند.
همانند سایر پروژههای مطرح در دنیای ارزهای دیجیتال و شبکههای بلاکچین، ریپل نیز نقاط قوتی را برای خود تعیین کرده که میتوان مهمترین موارد آن را به این صورت خلاصه کرد:
- سرعت بسیار بالای نقل و انتقال
- کارمزد بسیار پایین تراکنشها
- افزایش مقیاس پذیری شبکه
- امنیت شبکه ریپل
ریپل برخلاف بیتکوین یا اتریوم، از یک مکانیسم اجماع فدرال منحصر به فرد برای اعتبارسنجی تراکنشها استفاده میکند. تراکنشها در ریپل از طریق یک پروتکل اجماع تایید میشوند. در این شرایط سرورهای مستقل درباره ترتیب و نتیجه تراکنشهای XRP به توافق میرسند. تمامی سرورهای شبکه هر تراکنش را طبق قوانین یکسان پردازش کرده و در صورت اثبات پیروی از پروتکل، بلافاصله تایید میکنند. همه تراکنشها عمومی و شفاف هستند و هر شخص میتواند اعتبارسنجی را اجرا کند. در حال حاضر بیش از 150 تایید کننده در دفتر کل ریپل وجود دارد که توسط دانشگاهها، صرافیها، مشاغل و افراد در سراسر جهان اداره میشوند.
استخراج ریپل
ریپل به عنوان یک پل برای پرداختهای درون شبکه استفاده میشود و قابل استخراج نیست. از همین رو در حال حاضر تنها روش کسب ریپل خرید و فروش آن در صرافیهای مجاز و یا شرکت در ایردراپهای سالانه این ارز است.
بنیانگذاران ریپل
شرکت ریپلپی در سال ۲۰۱۲ توسط کریس لارسن (chris Larsen) و جد مک کالب (jed McCaleb) تاسیس شد. این شرکت چندین بار تغییر نام داد تا در نهایت در سال ۲۰۱۵ نام Ripple برای آن انتخاب شد. در همین زمان، مدیران و توسعدهندگان این شرکت از ارز دیجیتال اختصاصی خود با نام ریپل و نماد XRP رونمایی کردند. امروزه این ارز مانند بیت کوین و اتریوم از اعتبار بالایی برخوردار است.
مشکلات قانونی ریپل
ارز دیجیتال ریپل از لحاظ قانونی با فراز و نشیبهای بسیاری مواجه شده است. در دسامبر سال ۲۰۲۰، کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا (SEC) علیه این شرکت دادخواستی تنظیم کرد و آن را به خرید و فروش اوراق بهادار ثبت نشده متهم کرد که البته این ادعا بلافاصله توسط ریپل تکذیب شد. در ادامه این جدالهای قانونی، در ماه جولای ۲۰۲۳ نتیجه دادگاه ریپل به نفع Ripple به اتمام رسید و این شرکت توانست اوراق بهادار نبودن رمزارز بومی خود را ثابت کند.
برگزاری دادگاههای قانونی ریپل، تأثیر بسیار محسوسی بر روی قیمت این ارز دیجیتال دارد. در زمانی که شکایت سازمان بورس و اوراق بهادار آمریکا علیه این ارز دیجیتال در جریان بود، بازار سرمایهگذاری آن نیز در ابهامات بسیاری به سر میبرد. اما با هر موفقیت به دست آمده در این مسیر، قیمت XRP معمولاً با یک جهش بزرگ همراه شده و به سطح جدیدی از ثبات دست یافت.