اتریوم دومین ارز دیجیتال جهان پس از بین کوین و با ارزشترین آلت کوین بازار به شمار میرود. شبکه اتریوم یک سیستم آزاد و عمومی بر پایه بلاکچین است که دارای مرورگر، زبان برنامهنویسی و سیستم پرداخت مخصوص به خود است. اتریوم کنترلکننده واحد و مرکزی ندارد و هزاران سیستم کامپیوتری در سراسر دنیا، اداره و تداوم حیات آن را تضمین میکنند.
قابلیتهای کاربردی بلاکچین اتریوم باعث شده تا پنجره جدیدی به روی دنیای ارزهای دیجیتال گشوده شود. امروزه اتریوم موفق شده به زندگی روزمره مردم نفوذ کند و ظرفیتهای فراوان خود را به رخ بکشند. ارز بومی این شبکه اتر (ETH) نام دارد که برای پرداخت کارمزد تراکنشها در شبکه استفاده میشود. در واقع، اتر سوخت شبکه اتریوم محسوب میشود. از این رمزارز به منظور پاداش نودها استفاده میشود تا همچنان بهصورت داوطلبانه تراکنشها را تایید کرده، بلاک ایجاد کنند و امنیت شبکه را حفظ کنند.
ویژگی های اتریوم
یکی از مهمترین ویژگیهای اتریوم، رمزارز بومی آن یعنی اتر است که با نماد ETH نمایش داده میشود. این رمزارز علاوه بر ابزاری جهت حفظ ارزش، نقشی اساسی در اکوسیستم اتریوم ایفا میکند. قابلیت استیکینگ، شرکت در رایگیریهای حاکمیتی و پرداخت کارمزدهای شبکه، تنها بخش کوچکی از ویژگیهای اتر محسوب میشود.
علاوه بر این، اتریوم به عنوان اولین پلتفرمی شناخته میشود که به صورت جدی به توسعه و راهاندازی قراردادهای هوشمند پرداخت. این قراردادها معاملات را به صورت خودکار انجام داده و نیاز به واسطه را از بین میبرند. اتریوم از رابط برنامهنویسی به نام ماشین مجازی اتریوم (EVM) برخوردار است که به توسعهدهندگان اجازه میدهد کدهای اتریوم در بلاکچینهای دیگر استفاده و اجرای قراردادهای هوشمند را تسهیل کنند.
همچنین بلاکچین اتریوم برای ساخت اپلیکیشنهای غیرمتمرکز بسیار مناسب است. این dAppها میتوانند طیف وسیعی از اهداف، از امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) گرفته تا بازی و رسانههای اجتماعی را محقق کنند. به علاوه، اتریوم دارای جامعهای قوی و فعال از توسعهدهندگان، موسوم به سازمان خودگردان غیرمتمرکز (DAO) است که منجر به ایجاد یک اکوسیستم فعال و پویا از پروژهها و ابزارهای کارآمد و مفید شده است.
از دیگر ویژگیهای مهم اتریوم میتوان به امکان میزبانی از سایر ارزهای دیجیتال در بستر ERC-20 اشاره کرد. این ویژگی رایجترین دلیل محبوبیت استفاده از شبکه اتریوم است و تا به امروز، بیش از ۲۸۰۰۰۰ توکن سازگار با ERC-20 راهاندازی شده است. سایر ویژگیهای مهم اتریوم عبارتند از:
- افزایش امنیت
- حفظ حریم خصوصی
- غیر متمرکز بودن
- قابل اعتماد بودن
- شفافیت
چه مقدار اتریوم در گردش است؟
در حال حاضر تعداد واحدهای در گردش اتریوم حدود ۱۲۲ میلیون کوین است و سقف عرضهای برای آن تعیین نشده است.
در سپتامبر ۲۰۲۱، حدود ۱۱۷ میلیون کوین ETH در گردش بود که ۷۲ میلیون آن در اولین بلاک در بلاکچین اتریوم صادر شد. از این ۷۲ میلیون، ۶۰ میلیون به مشارکت کنندگان اولیه در فروش جمعی سال ۲۰۱۴ که بودجه پروژه را تامین کردند و ۱۲ میلیون به صندوق توسعه اختصاص یافت.
استخراج اتریوم
پیش از آپدیت بزرگ مرج، ماینرها برای استخراج اتریوم در یک فضای رقابتی جهت ایجاد بلاک رقابت میکردند. آنها باید از طریق پردازنده گرافیکی (GPU) سیستم خود، معادلات پیچیده ریاضی را حل میکردند و از این طریق یک بلاک جدید ایجاد میشد. ماینرها در ازای این فرآیند پاداش دریافت میکردند.
ولی اتریوم بعد از آپدیت مرج در تاریخ ۱۵ سپتامبر ۲۰۲۲، دیگر از الگوریتم اثبات کار (Proof of work) پشتیبانی نمیکند. پس از این به روزرسانی، اساس کار این شبکه بلاکچین به کلی تغییر کرده و به الگوریتم اثبات سهام (Proof of Stake) تبدیل شد. در واقع در حال حاضر برای تایید تراکنشها و ساخت بلاک، کاربران باید مقداری ارز اتریوم را استیک کرده و به این طریق به کارکرد شبکه کمک کنند و در ازای آن مقداری رمزارز اتر پاداش بگیرند.
آپدیت مرج شبکه اتریوم
در سال ۲۰۲۲ توسعهدهندگان با هدف افزایش سرعت تایید تراکنشها و همچنین کاهش کارمزد شبکه اتریوم، تصمیم گرفتند تا در این بلاکچین تغییرات جدیدی را ایجاد کنند. هدف از این تغییرات، مهاجرت از POW به POS بود. پس از این بهروزرسانی که آن را با نام اتریوم ۲ یا سرِنیتی (Serenity) میشناسیم، ماینرها دیگر قادر استخراج eth نیستند. پس از بهروزرسانی مرج، برخی از کاربران که با این فورک موافق نبودند و در بلاکچین اصلی به نام EthereumPoW به فعالیت خود ادامه دادند. این بلاکچین هنوز از فرایند اثبات کار پشتیبانی میکند و ماینرها با تایید تراکنشها به استخراج کوین بومی شبکه یعنی ETHW میپردازند.
امنیت شبکه اتریوم
از آگوست سال ۲۰۲۰، امنیت اتریوم از طریق الگوریتم اثبات کار ای تی هش (Ethash)، متعلق به خانواده توابع هش Keccak تامین میشد. با این حال برنامههای این شبکه برای انتقال به الگوریتم اثبات سهام در سپتامبر ۲۰۲۲ نهایی شد و به موجب آن امکان سهامگذاری (استیکینگ) در این شبکه به وجود آمد. کاربران با ارسال اتریوم به یک قرارداد، روی آن سرمایهگذاری و به امنیت شبکه کمک میکنند..
تاریخچه اتریوم
تاریخچه اتریوم با ویتالیک بوترین (Vitalik Buterin) گره خورده است. در سال ۲۰۱۳ ویتالیک بوترین وایت پیپر اتریوم، را برای دوستان خود ارسال کرد تا آنها نظرات و انتقادات خود را در رابطه با نظریهی او بیان کنند؛ اما پاسخی دریافت نکرد. او در سال ۲۰۱۴ نظریهی خود را عمومی کرد و در سال ۲۰۱۵ بلاکچین اتریوم راهاندازی شد.
میهای الیسی (Mihai Alisie)، آنتونی دی لوریو (Anthony Di Iorio) و چارلز هاسکینسون (Charles Hoskinson) و جوزف لوبین در کنار ویتالیک بوترین، بنیانگذاران این شبکه بودند. بوترین سعی کرد بلاکچین بیت کوین را ارتقا دهد و در بلاکچین خود قرارداد هوشمند بدون واسطه و برنامههای غیر متمرکز را پیاده کند. پس از مدتی نیز از رمزارز بومی «اتر» رونمایی کرد. ویتالیک در یکی از مصاحبههای خود گفت قصد دارد با حفظ Ethereum به عنوان پلتفرم مرتبط با بلاکچین، بر مسائل فنی آن تمرکز داشته باشد و با بهبود امنیت آن آیندهای جدید برای آن بسازد.