کاردانو یک بلاکچین مبتنی بر اثبات سهام است که کوین بومی آن با نماد اختصاری ADA شناخته میشود. کاردانو به عنوان یکی از رقبای قدرتمند اتریوم، ایاس و سایر پلتفرمهای قرارداد هوشمند به شمار میرود. این پروژه یک پلتفرم مبتنی بر بلاکچین است که با هدف رفع مشکل مقیاسپذیری رمزارزهای نسل قبل مانند بیت کوین و اتریوم راهاندازی شد. ساختار و معماری کاردانو امکان پیادهسازی قرارداد هوشمند را فراهم میکند و این ویژگی باعث شده که شبکهای سازگارتر و مقیاسپذیرتر داشته باشد.
بلاکچین کاردانو چگونه کار میکند؟
بلاکچین کاردانو از دو لایه اصلی اجماع و اسکریپت و دو لایه فرعی تسویه و شبکه تشکیل شده است.
- لایه تسویه (Settlement Layer): لایه اولیه بلاکچین Cardano است که در آن نهادها و حاکمیت بلاکچین تعیین میشود و به عنوان بستری برای تمام اجزای ساخته شده در بالای آن عمل میکند.
- لایه اجماع (Consensus Layer): این لایه برای تایید تراکنشها استفاده میشود و انتقال توکنهای ADA به کیف پول یا صرافی را ممکن میکند.
- لایه شبکه (Networking Layer): لایه شبکه اجرای تراکنشهای همتا به همتا را ممکن میکند. این لایه وظیفه ارتباط بین پروتکلها و تراکنشهای بین آنها را برعهده دارد. امنیت شبکه در حین این تبادلات برعهده لایه شبکه است.
- لایه اسکریپت (Scripting Layer): این لایه به کاربران امکان میدهد تا قراردادهای هوشمند و توکنهای غیرقابل تعویض (NFT) را ایجاد کنند.
ارز دیجیتال ADA چیست؟
ارز دیجیتال آدا (ADA) رمزارز بومی شبکه کاردانو است. نام این رمزارز از آدا لاولیس، ریاضیدان قرن نوزدهم میلادی گرفته شده است. تیم توسعهدهنده کاردانو، این رمزارز را نسخه آپدیت شده اتریوم میدانند و هدف آن را رقابت با دنیای مالی سنتی اعلام کردهاند؛ به طوری که قصد دارد از طریق فناوری بلاکچین، خدماتی که به طور انحصاری در فضای مالی سنتی ارائه میشوند را در دسترس تمام افرادی قرار دهد.
کاربردهای ارز دیجیتال ADA
بدون تردید تراکنشهای بینالمللی مهمترین کاربرد ارز دیجیتال کاردانو است. بیت کوین و بسیاری از رمزارزها به دلیل مشکل مقیاسپذیری عملکرد مناسبی برای تراکنشهای بینالمللی ندارند. کاربران میتوانند تراکنشهای برون مرزی خود را با استفاده از Cardano به صورت آنی و با هزینه کم انجام دهند. این تراکنشها همتا به همتا بوده و از امنیت قابل قبولی برخوردار هستند.
کاربرد دیگر کاردانو، بهرهمندی از قراردادهای هوشمند است. کاربران معمولی، سازمانها و حتی دولتها میتوانند به کمک قرارداد هوشمند، توافقنامههای مهم خود را تنظیم کنند.
یکی دیگر از قابلیتهای استفاده از کوین ADA، امکان استیکینگ آن است. کاربران با نگهداری و استیک این رمزارز میتوانند به کسب سود بپردازند و در تصمیمات حاکمیتی شبکه مشارکت داشته باشند.
امنیت شبکه کاردانو
امنیت شبکه Cardano توسط یک الگوریتم اجماع اثبات سهام (PoS) پایدار زیست محیطی با نام اوروبوروس تامین میشود. پروتکل اوروبوروس، پایه و اساس ارز دیجیتال کاردانو بوده که بسیار مقیاسپذیر و ایمن است. امنیت اوروبوروس در برابر مهاجمان، بسیار بالا است. به این معنا که اگر ۵۱٪ سهام Cardano در اختیار شرکتکنندگان خوشرفتار شبکه باشد، امنیت آن همواره تضمین میشود.
همچنین جداسازی دو لایهی اجماع و اسکریپت، عدم تمرکز زیاد و زبانهای برنامهنویسی مارلو (Marlowe) و پلوتوس (Plutus) به امنیت بیشتر این شبکه کمک کرده است.
نقشه راه کاردانو
نقشه راه کاردانو از پنج مرحله اصلی تشکیل شده است: بایرون (Byron)، شلی (Shelley)، گوگن (Goguen)، باشو (Basho) و ولتر (Voltaire).
- بایرون (Byron): اولین مرحله در نقشه راه توسعه کاردانو است که به نام شاعر و سیاستمدار جورج گوردون بایرون (ملقب به لرد بایرون) نامگذاری شد. بایرون، فاز اول
- راهاندازی را همراه با قابلیتهای اساسی مانند انتقال ADA، مشخص کرد. این بهروزرسانی در تاریخ ۲۵ جولای ۲۰۲۰ (۴ مرداد ۱۳۹۹) انجام شد. از دیگر ویژگیهای قابل توجه این مرحله میتوان به عرضه کیف پول Daedalus و Yoroi ADA اشاره کرد.
- شلی (Shelley): هارد فورک شلی دومین مرحله از نقشه راه توسعه کاردانو است که به نام نویسنده فقید انگلیسی، مری شلی نامگذاری شد. این فاز در تاریخ ۲۹ جولای ۲۰۲۰ (۸ مرداد ۱۳۹۹) نهایی شد و به واسطه این بهروزرسانی، تمرکززدایی شبکه افزایش چشمگیری پیدا کرد.
- گوگن (Goguen): فاز گوگن برگرفته شده از نام دانشمند کامپیوتر جوزف گوگن سومین مرحله از نقشه راه کاردانو است. یکی از اهداف اولیه این فاز امکان ایجاد قراردادهای هوشمند و برنامههای غیرمتمرکز (dApps) به کاربران است. از دیگر ویژگیهای قابل توجه این فاز انتشار زبان برنامهنویسی Marlowe برای کاردانو بود.
- باشو (Basho): فاز باشو از نام شاعر ژاپنی ماتسو باشو گرفته شده که به خاطر هایکوهای خود مشهور است. باشو روی بهبود مقیاس پذیری و قابلیت همکاری متمرکز است.
- ولتر (Voltaire): فاز ولتر که آخرین مرحله در نقشه راه Cardano است به نام نویسنده و فیلسوف فرانسوی ولتر نامگذاری شده است. این مرحله روی یکپارچهسازی حاکمیت غیرمتمرکز متمرکز است. با اجرای این فاز، یک سیستم رأیگیری باز و خزانهداری وجود خواهد داشت که از طریق کارمزد تراکنش تامین میشود. به این معنا که ارزADA به طور کامل توسط جامعه آن اداره خواهد شد.