سولانا در سال ۲۰۱۷، به عنوان یک پلتفرم بلاکچینی جهت میزبانی و ایجاد بستری مناسب برای برنامههای غیرمتمرکز (dApps) و حل مشکل مقیاسپذیری معرفی شد. سولانا یک پروژه منبع باز با ویژگیهای سرعت انجام تراکنش بالا، مقیاسپذیری بالا، پشتیبانی از قرارداد هوشمند (Smart Contracts) و کارمزد تراکنش پایین است. Solana در مقایسه با بلاکچینهای رقیب مانند اتریوم و بیت کوین تعداد تراکنش بیشتری را در زمان کوتاه و با کارمزدی پایین، پردازش میکند.
این شبکه علاوهبر الگوریتم اجماع اثبات سهام (PoS)، در روند فعالیت خود، یک فناوری جدیدی به نام الگوریتم اثبات تاریخ (PoH) را مورد استفاده قرار داده است. این بلاکچین دارای کوین اختصاصی و بومی مختص به خود است که با نماد SOL شناخته میشود. رمزارز SOL نقش موثری در کارکرد شبکه دارد و برای پرداخت کارمزد تراکنشها و هزینههای استفاده از خدمات بلاکچین سولانا استفاده میشود. علاوهبراین کاربران با استیکینگ این رمزارز میتوانند به کسب سود پرداخته و در کارکرد شبکه مشارکت کنند.
ارز دیجیتال SOL چیست؟
ارز دیجیتال SOL به عنوان کوین بومی بلاکچین سولانا شناخته میشود. این رمزارز، دارای سقف عرضه بینهایت است. رمزارز Sol به دلیل مدل اجماع ترکیبی مبتکرانه خود، بهطور یکسان مورد توجه معاملهگران خرد و سازمانی قرار گرفته است.
نحوه توزیع ارز دیجیتال SOL
ارز دیجیتال SOL دارای سقف عرضه بینهایت است که در حال حاضر بیش از ۵۶۲۱۱۷۷۰۶ واحد آن به صورت زیر در گردش است:
- ۳۸ درصد: جامعه Solana
- ۱۵.۸۶ درصد: فروش در مرحله سرمایهگذاری بذری
- ۱۲.۶۳ درصد: فروش در مرحله جذب سرمایه
- ۱۲.۵ درصد: تیم پروژه
- ۱۲.۵ درصد: بنیاد سولانا
- ۵.۰۷ درصد: ولیدیتورها
- ۱.۸۴ درصد: سرمایهگذاران استراتژیک
- ۱.۶ درصد: فروش عمومی
کاربردهای ارز دیجیتال SOL
سولانا به وسیله کوین بومی خود فرایند استکینگ را برای کاربران امکانپذیر کرده و از این طریق قدرت و امنیت شبکه خود را افزایش میدهد. از این ارز دیجیتال برای اجرای قراردادهای هوشمند و پرداخت کارمزد تراکنشها استفاده میشود. همچنین برنامهها و اپلیکیشنهای مختلفی در بستر Solana فعالیت دارند که ارز SOL در آنها استفاده میشود. به عنوان مثال در برنامه Chainvote میتوان توسط SOL در رایگیریهای حاکمیتی شبکه شرکت کرد. علاوهبراین، دارندگان SOL با سپردهگذاری و به اشتراکگذاری کوینهای خود، میتوانند به عنوان نود شبکه فعالیت کرده و از شبکه محبوب خود حمایت کنند.
بلاکچین سولانا چگونه کار میکند؟
معماری بلاکچین سولانا شامل مجموعهای از الگوریتمهای نرمافزاری است. زمانی که از این الگوریتمها به صورت ترکیبی برای تطبیق عملکرد بلاکچین استفاده میشود، نرم افزارِ گلوگاه، متناسب با شرایط استفاده، تغییر شکل میدهد. با این فرایند، پهنای باند شبکه با توجه به ظرفیت تراکنش تغییر میکند. معماری موجود در Solana، امنیت، مقیاسپذیری و غیرمتمرکز بودن بلاکچین را تضمین میکند.
عملکرد سولانا بر اساس الگوریتم اجماع اثبات تاریخ (PoH) و اثبات سهام (PoS) است. پروتکل اثبات سهام، امکان اعتبارسنجی را با توجه به میزان توکنها فراهم میکند. یعنی افراد با توجه به مقدار توکنی که در شبکه استیک میکنند، میتوانند تراکنشهای اضافهشده به دفتر کل بلاکچین را بررسی و تایید کنند. اثبات تاریخ (PoH) نیز سرعت تأیید تراکنشها را بالا میبرد.
مزایای بلاکچین سولانا
بلاکچین سولانا با وجود اکوسیستمی قوی و کارآمد، مزایای مختص به خود را دارد که عبارتند از:
- سرعت بالا
- مقیاس پذیری
- استیکینگ و دریافت پاداش
- امنیت بالا
- کارمزد کم
امنیت شبکه سولانا
امنیت شبکه سولانا بر ترکیبی منحصر به فرد از مکانیسمهای اجماع اثبات تاریخ (PoH) و اثبات سهام (PoS) متکی است. اثبات تاریخ جزء اصلی پروتکل Solana است و مسئولیت پردازش تراکنشها را بر عهده دارد. PoH عملیات موفقیت آمیز و زمان سپری شده بین آنها را ثبت میکند.
الگوریتم اجماع اثبات سهام (PoS) به عنوان یک ابزار نظارتی برای فرآیندهای PoH استفاده میشود و هر دنبالهای از بلاکهای تولید شده توسط آن را تأیید میکند. ترکیب دو مکانیسم اجماع، سولانا را به یک پدیده منحصر به فرد و ایمن در صنعت بلاکچین تبدیل میکند.
بنیانگذاران سولانا
آناتولی یاکوونکو (Anatoly Yakovenko)، مهمترین شخص پروژه سولانا است. فعالیت حرفهای او در کوالکام (Qualcomm) شروع شد، جایی که به سرعت رشد کرد و در سال ۲۰۱۵ به سمت مدیر ارشد مهندسی رسید. آناتولی، بعدها مسیر حرفهای خود را تغییر داد و به عنوان مهندس نرم افزار در دراپ باکس (Dropbox) وارد موقعیت جدیدی شد.
در سال ۲۰۱۷، یاکوونکو کار روی پروژهای را آغاز کرد که بعدها به Solana معروف شد. او به کمک همکار سابق خود در کوالکام، گرگ فیتزجرالد (Greg Fitzgerald) لابراتوار سولانا (Solana Labs) را تاسیس کرد. یاکوونکو چندین همکار سابق خود در کوالکام را برای پیشبرد این فرآیند جذب کرد و بالاخره پروتکل Solana و کوین SOL در سال ۲۰۲۰ برای عموم منتشر شد.