اتریوم کلاسیک (ETC) یک پلتفرم ارز دیجیتال غیرمتمرکز و منبع باز است که براساس فناوری بلاکچین و قراردادهای هوشمند کار میکند. این شبکه یک هارد فورک از Ethereum محسوب میشود که در جولای ۲۰۱۶ راهاندازی شد.
رمز اصلی بومی شبکه اتریوم کلاسیک با نماد ETC شناخته میشود که بر مبنای الگوریتم اجماع اثبات کار (PoW) فعالیت میکند و قابل استخراج است. اتریوم کلاسیک از زمان راهاندازی خود به دنبال متمایز شدن از Ethereum بوده و نقشه راه فنی این دو شبکه با گذشت زمان، بیشتر و بیشتر از یکدیگر فاصله گرفته است.
ارز دیجیتال ETC
ارز دیجیتال ETC کوین بومی شبکه اتریوم کلاسیک است. این کوین بیشتر برای پرداخت کارمزد شبکه استفاده میشود. علاوهبراین توسعهدهندگانی که قصد اجرا و پیادهسازی قراردادهای هوشمند در این شبکه را دارند، باید هزینههایی را برای کارمزد در قالب رمزارز ETC پرداخت کنند. این رمزارز بر مبنای گواه اثبات کار فعالیت میکند؛ بنابراین برای به دست آوردن آن باید بهوسیله دستگاههای ماینینگ استخراج شود.
خالقان اتریوم کلاسیک
خالقان اصلی پروژه اتریوم یعنی ویتالیک بوترین (Vitalik Buterin) و گوین وود (Gavin Wood)، همان بنیانگذاران اتریوم کلاسیک هستند. ویتالیک بوترین یک برنامهنویس روسی کانادایی است که مجله بیت کوین نیز توسط او تاسیس شد. گوین وود نیز یک مهندس کامپیوتر است که سابقه فعالیت طولانی در مایکروسافت را به عنوان مهندس تحقیق و توسعه بر عهده داشت. علاوهبراین، در جامعه Ethereum Classic چند تیم مسئول نگهداری، انجام اقداماتی خاص در راستای پیشبرد اهداف جامعه و پاسخگویی به مشتریان هستند. این تیمها عبارتاند از:
- ایگور آرتامونوف (Igor Artamonov): مدیر تیم توسعهدهنده اتریوم کلاسیک
- کامن ولث (Commonwealth): مسئول توسعه ERC223
- چارلز هاسکینسون (Charles Hoskinson): رهبر تیم IOHK Grothendiek
ویژگیهای اتریوم کلاسیک
اتریوم کلاسیک به دلیل اینکه یک فورک از اتریوم (ETH) محسوب میشود، از نظر عملکردی تفاوت زیادی با Ethereum ندارد و هر دو از یک نرمافزار محاسباتی برای پشتیبانی از قرارداد هوشمند استفاده میکنند. هدف اصلی Ethereum Classic مقابله با رویدادهایی مانند هک DAO در سال ۲۰۱۶ بود. اتریوم کلاسیک برخلاف اتریوم، برنامهای برای مهاجرت به الگوریتم استخراج اثبات سهام ندارد و گروهی از توسعهدهندگان به کار بر روی بهبودهای آتی این شبکه مانند راهحلهای مقیاسپذیری ادامه میدهند. دو ویژگی کلیدی ETC عبارتند از:
- فضای ذخیره سازی نامحدود: وجوه کاربران بدون واسطه و محدودیت در بلاکچین عمومی اتریوم کلاسیک ذخیره میشود.
- امنیت بالا: اتریوم کلاسیک از روش اثبات کار متفاوتی بهره میبرد؛ به طوری که برای افزایش امنیت، هر بلاک با خارج شدن از زنجیره اصلی، از فرآیند جداگانهای برای ماینینگ استفاده میکند.
استخراج اتریوم کلاسیک
برخی از پروژهها به وسیله استخراج ارز دیجیتال، امنیت و کارکرد شبکه را تامین میکنند. اتریوم کلاسیک به وسیله الگوریتم EtchHash قابل استخراج است و بدین وسیله امنیت و کارکرد شبکه تضمین میشود.
در حال حاضر استخراج Ethereum Classic به وسیله GPU و دستگاههای اسیک ماینر (ASIC) امکانپذیر است. لازم به ذکر است که برخلاف بیتکوین که هر ۲۱۰۰۰۰ بلاک، پاداش بلاکها را طی رویداد هاوینگ به نصف (۵۰%) کاهش میدهد، پروتکل اتریوم کلاسیک ۲۰٪ پاداش استخراج بلاک را هر ۵،۰۰۰،۰۰۰ بلاک کاهش میدهد.
امنیت شبکه اتریوم کلاسیک چگونه تامین میشود؟
امنیت شبکه اتریوم کلاسیک بر اساس مکانیزم اجماع اثبات کار (PoW) است که در آن نودهای شبکه (ماینرها) وظیفه اعتبارسنجی و تایید تراکنشهای را بر عهده دارند. تا زمانی که همه ماینرها در مورد ترتیب تولید بلاکها توافق داشته باشند، تمام اطلاعات روی بلاکچین ثبت و شبکه به بلاک بعدی میرود. این مکانیسم اجماع به دلیل آنکه بخش بزرگی از شبکه (۵۱٪ یا بیشتر) را ملزم به مشارکت میکنند، باعث جلوگیری از حملات مخرب میشود.
تفاوتهای اصلی اتریوم کلاسیک و اتریوم
از مهمترین تفاوتهای اتریوم و اتریوم کلاسیک میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بلاکچین اتریوم طی بهروزرسانی مرج از الگوریتم اجماع اثبات کار پشتیبانی نمیکند و به الگوریتم اثبات سهام مهاجرت کرده است، اما بلاکچین Ethereum Classic براساس الگوریتم اجماع کار فعالیت میکند.
- راه حلهای اتریوم توسط بنیاد Ethereum توسعه پیدا میکنند. اما در اتریوم کلاسیک، بخش عمدهای از راه حلها توسط سه تیم توسعهدهنده پیشنهاد میشود که انسجام و بازخورد چندانی از جامعه Ethereum Classic دریافت نمیکنند.
- فرایند پردازش بلاکچین در اتریوم ۲۵ ثانیه و در اتریوم کلاسیک ۱۴ ثانیه زمان میبرد.
- نرخ تورم در نظر گرفته شده برای اتریوم ۳% درصد است. برای اتریوم کلاسیک نیز تا سال ۲۰۲۵ همین رقم در نظر گرفته شده است.