شبکه مالتی ورس ایکس (الروند سابق) یک پروتکل بلاکچینی برای ارائه سرعت تراکنش بسیار سریع با استفاده از شاردینگ یا بخشبندی است. مالتی ورس، خود را به عنوان زیستبوم فناوری برای اینترنت جدید نظیر فینتک (Fintech)، تامین مالی غیر متمرکز (Decentralized Finance) و اینترنت اشیاء (IoT) معرفی میکند. بر اساس گزارشها پلتفرم الروند دارای ظرفیت ۱۵۰۰۰ تراکنش بر ثانیه است؛ در این شبکه هر تراکنش طی ۶ ثانیه تایید شده و کارمزد آن فقط ۰.۰۰۱ دلار است.
ارز دیجیتال الروند
پلتفرم مالتی ورس ایکس از توکن بومی با نام الروند با نماد EGLD استفاده میکند. ارز الروند برای پرداخت کارمزدهای شبکه، انباشت یا استیکینگ (Staking) و پرداخت پاداش به اعتبارسنجها مورد استفاده قرار میگیرد. ارز EGLD برای اولین بار در آگوست ۲۰۱۹ معرفی شد و شبکه اصلی آن در جولای ۲۰۲۰ آغاز به کار کرد.
چه مقدار الروند در گردش است؟
سقف عرضه ارز الروند ۳۱،۴۱۵،۹۲۶ کوین است که در حال حاضر بیش از ۲۴ میلیون واحد آن در گردش است. هرچه تراکنشهای بیشتری در این شبکه پردازش شود، این عدد به مرور کمتر و کمتر خواهد شد.
ارز الروند اولین بار برای فروش در یک حراج خصوصی در دسترس قرار گرفت که طی آن، ۱۹٪ از عرضه اولیه به فروش رفت. در ادامه این روند، ۷/۵٪ از عرضه کل بلافاصله با تولید توکن در دسترس قرار گرفت و ۱۵/۴۱٪ دیگر نیز هر سه ماه یک بار آزاد شد.
الروند همچنین یک عرضه اولیه صرافی (IEO) در بایننس برگزار کرد. طی این رویداد، ۲۵٪ عرضه به فروش رفت. سرنوشت ۵۶٪ از کل توکنهای باقیمانده به شرح زیر است:
- ٪۷: پاداشهای شبکه
- ٪۸/۵: اهداف بازاریابی، کمکهزینه و استخر شتابدهی برای توسعه دهندگان
- ٪۲: صندوق اجتماع
- ٪۲/۵: اطلاع دهندگان
- ٪۱۹: بنیانگذاران و اعضای مالتی ورس ایکس
- ٪۱۷: حمایت از جامعه و شبکه
ویژگیهای الروند
الروند خود را بهعنوان یک پلتفرم بلاکچین برای اقتصاد اینترنتی جدید، برنامههای غیرمتمرکز و استفاده شرکتی توصیف میکند. نکته اصلی الروند، مقایسپذیری بالا است؛ این پروژه بیان میکند اولین شبکه بلاکچین است که در آن اشتراک گذاری استیت، شبکه و تراکنش اجرا شده است. طبق اکونومیک پیپر (Economic Paper) الروند، این شبکه به دنبال ساخت زیستبوم خود و استقرار ارز الروند به عنوان یک دارایی ذخیره ارزش (Store-of-Value Asset) است. برای رسیدن به این هدف، الروند با تکیه بر ۲۱۶۹ نود (Node) ولیدیتور اجرا میشود که به ۴ بخش تقسیم میشوند: ۳ بخش اجرایی با ظرفیت ۵۴۰۰ تراکنش در ثانیه و یک بخش هماهنگی یا همان متاچین.
برای جذابتر کردن MultiversX و بالا بردن میزان پذیرش از سوی مردم، این پروژه توسعهدهندگان را حمایت میکند و به آنها ۳۰ درصد کارمزد قراردادهای هوشمند را پاداش میدهد.
در کنار این ویژگیها، الروند از روش مقیاسبندی شاردینگ (Sharding) بهره میبرد. این روش کمک میکند تراکنشها به بخشهای کوچکتری تقسیم شده و هر نود به سرعت، بخشهای کوچک تراکنش را پردازش کند. در حال حاضر، به لطف روش شاردینگ، شبکه الروند میتواند بیش از ۱۰۰۰ تراکنش را در ثانیه را با کارمزد پایین پردازش کرده و هیچ ترافیکی در این شبکه وجود ندارد. در نهایت این شبکه با پشتیبانی از برنامههای غیرمتمرکز سازمانی و ارائه سه زبان برنامه نویسی متفاوت، امکان ایجاد برنامههای غیرمتمرکز و قراردادهای هوشمند را فراهم میکند.
کاربردهای ارز الروند
توکن الروند یک ارز دیجیتال کاربردی در بلاکچین مالتی ورس ایکس به شمار میرود. کاربران و سرمایهگذاران با در اختیار داشتن این توکن، میتوانند به کاربردهای زیر دسترسی داشته باشند:
- پرداخت هزینه کالا و خدمات
- استیکینگ در سازوکار اثبات سهام
- استفاده به عنوان توکن حاکمیتی
مزایای شبکه الروند
الروند یک بستر جذاب برای کاربران ارزهای دیجیتال و شبکههای بلاکچین به شمار میرود. مزایای اصلی این شبکه عبارتند از:
- امنیت بالا به دلیل استفاده از پروتکل اجتماع اثبات سهام (POS)
- دارای یک کد متنباز
- پرداخت پاداش به توسعهدهندگان قرارداد هوشمند
- سرعت بالا پردازش تراکنشها و مقیاس پذیری مطلوب
- مصرف انرژی بسیار کم
- ذخیره دادههای مربوط به معاملات در نودها
- عدم دستکاری دادههای معاملاتی
- کارمزد تراکنش بسیاری پایین
- پشتیبانی از سه زبان برنامه نویسی C، ++C و Rust
امنیت شبکه الروند
الروند از الگوریتم اجماع اثبات سهام (Proof-of-Stake یا به اختصار PoS) استفاده میکند. در این الگوریتم، گرهها برای تایید تراکنش، باید توکنهای EGLD خود را در شبکه قفل کنند. به هر تایید کننده بر اساس فعالیتهای او، یک امتیاز رتبهبندی اختصاص داده میشود. اگر رتبه یک تایید کننده پایین بیاید، به عنوان گره معتبر انتخاب نمیشود و باید جریمه پرداخت کند.
در این شبکه تایید کنندگان به شکل تصادفی انتخاب شده و نمیتوان آنها را بر اساس دور قبلی تاییدها شناسایی یا پیشبینی کرد. گرهها در میان یکدیگر با استفاده از امضاهای چندگانه بونه-لین-شاکام (Boneh-Lynn-Shacham) یا به اختصار BLS ارتباط برقرار میکنند تا از یک حفاظت رمزگذاری، بهره بگیرند.
بنیانگذاران الروند
برادران بنیامین مینچو (Beniamin Micu) و لوسیان مینچو (Lucian Mincu) در کنار لوسیان تودئا (Lucian Todea) الروند را در سال ۲۰۱۷ بنیانگذاری کردند. این سه عضو اولیه، شبکه الروند را به عنوان راهحلی برای مشکل مقیاس پذیری بلاکچین در نظر گرفته بودند.
بنیامین و لوسیان مینچو قبل از الروند، سابقه تاسیس صندوق سرمایهگذاری MetaChain Capital را در کارنامه خود داشتهاند. همچنین بنیامین مینچو از سال ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۵ مسئول محصول، بازاریابی و ارتباطات در پلتفرم بلاکچین نم (NEM) بود.
لوسیان مینچو نیز به عنوان مهندس فناوری اطلاعات و متخصص امنیت، سابقه همکاری با یوورنورک ۲۴ (Uhrenwerk 24) ستو (Cetto) و لیبل سیستمز (Libel Systems) را در کارنامه خود دارد.
در نهایت، لوسیان تودئا، کارآفرین سریالی حوزه فناوری است که فعالیتهای زیر را در کارنامه خود دارد:
- بنیانگذار و مدیرعامل وبسایت نرمافزاری سافت ۳۲ (Soft32)
- همبنیانگذار در اپلیکیشن پرداخت موبایلپی (MobilePay)