شبکه TON که در فارسی به آن تان یا تون نیز میگویند، مخفف The Open Network به معنی شبکه باز است. تون یک بلاکچین لایه یک غیرمتمرکز با سرعت بالا و هزینه پایین است که برای تسهیل پرداختهای درون برنامهای شبکه اجتماعی محبوب تلگرام طراحی شده است.
ایده اصلی این پروژه، ادغام تون در یک برنامه کاربردی مانند تلگرام بود که به کاربران امکان خرید، ارسال و ذخیره وجوه را میداد. به گفته وب سایت پروژه تون، این پلتفرم خدمات پرداخت سریع، شفاف و ایمن را به مشتریان خود برای انجام تراکنش با حداقل کارمزد و بدون نیاز به برنامههای شخص ثالث ارائه میدهد.
کاربرد ارز تون کوین (TON)
یکی از مهمترین کاربردهای ارز TON، قابلیت استیکینگ آن است. کاربران میتوانند کوینهای خود را در پلتفرم سپرده کرده و به کسب سود بپردازند. کاربران با قفل ارزهای خود در شبکه، علاوه بر کسب سود، امکان شرکت در رایگیریهای شبکه را نیز دارند. در واقع شبکه تون یکی از غیرمتمرکز ترین کوینهای حاکمیتی را در دنیای ارز دیجیتال عرضه کرده است. به صورت کلی کاربردهای ارز دیجیتال تون عبارتند از:
- استفاده از سیستم ذخیره غیر متمرکز دادهها
- رایدهی به پروپوزالهای حاکمیتی تون
- خرید DNS (سرویس نام دامنه)
- استفاده از پروکسی TON
- استیکینگ
ویژگیهای مهم تون کوین
ارز Ton Coin و پروژه آن، مانند بسیاری از رمزارزها شامل ویژگیهای مختص به خود است که عبارتند از:
- ساختار چند سطحی شبکه تون: این بلاکچین از سه جزء اصلی تشکیل شده که شامل شبکه اصلی، شارد و چینها است. با بهرهگیری از شاردها و چینهای فرعی، این بلاکچین از تجمع بلاکهای تایید نشده اجتناب کرده و سرعت تراکنشها را افزایش میدهد.
- مقیاسپذیری بالا: توسعهدهندگان تون کوین بر مقیاس پذیری، کارایی و پذیرش انبوه تمرکز کردهاند. با توجه به تعامل خوب بین بخشهای مختلف؛ این شبکه تراکنشهای فوق العاده سریع را فراهم میکند.
- کیف پول اختصاصی Ton Wallet: یک کیف پول داخلی که برای انتقال وجوه و تعامل با خدمات پلتفرم طراحی شده و دو دسته کیف پول، حضانتی و غیر حضانتی را ارائه میدهد.
- تون سرویس: به توسعهدهندگان این امکان را میدهد که dAppهای مختلف ایجاد کنند و از طریق یک رابط کاربر پسند به برنامههای شخص ثالث دسترسی داشته باشند.
- Ton Proxy: به مشتریان اجازه دهد توسط VPNهای غیرمتمرکز به بلاکچین تون دسترسی داشته باشند.
هدف تون کوین چیست؟
اصلیترین هدف شبکه تون، تسهیل پرداختهای مستقیم کریپتویی درون پلتفرم تلگرام است. همچنین تون کوین میتواند با سایر سرویسها و بلاکچینها (متمرکز و غیرمتمرکز) ادغام شود و خدمات جدیدی را ارائه دهد. شبکه تون یک مزیت بسیار خوب دیگر نسبت به سایر بلاکچینها دارد و آن، وجود چند میلیارد کاربر تلگرام است. این افراد میتوانند به کاربران بالفعل شبکه و ارز دیجیتال Ton Coin بدل شوند و یکی دیگر از اهداف تون نیز همین است: ایجاد شبکهای برای استفاده عموم مردم.
علاوه بر اینها، بلاکچین تون قابلیت نوشتن قرارداد هوشمند را نیز دارد. توسعهدهندگان میتوانند برنامهها و توکنهای خود را روی شبکه تون ایجاد و از مزایای آن بهره ببرند.
امنیت شبکه تون کوین چگونه تامین میشود؟
شبکه تون کوین از الگوریتم اجماع اثبات سهام (PoS) برای اعتبارسنجی تراکنشها استفاده میکند. اعتبارسنجها و ولیدیتورها با قراردادهای هوشمندی که با استفاده از ماشین مجازی تون (TVM) اجرا و امن میگردند، مدیریت میشوند.
تیم سازنده تون کوین
پروژه تون در سال ۲۰۱۸ توسط بنیانگذاران تلگرام یعنی پاول دورف و نیکلای دورف ساخته شد؛ اما توسط آناتولی ماکوسوف (Anatoliy Makosov) و کریل املیاننکو (Kirill Emelyanenko) احیا شد. در حال حاضر تیم توسعهدهندهای که در وبسایت ton.org معرفی شدهاند، عبارتند از:
- الیاکسی لوین (Aliaksei Levin): مهندس زبانهای C و ++C
- ویتالیک والتمن (Vitalik Valtman): مهندس زبانهای C و ++C
- آرسنی اسمیرنوف (Arseny Smirnov): مهندس زبانهای C و ++C
- جان (John): مهندس کلاینت ++C
- ایگور (Igor): مهندس ارشد بکاند
- دکتر کلو (DrKlo): مهندس اندروید
- پیتر (Peter): مهندس iOS/Swift
- گریشا (Grisha): توسعهدهنده پلتفرم متقاطع (Cross Platform)
- کولار (Kolar): مهندس بکاند/ فرانتاند
- ایلیا (Ilya): مهندس iOS/Swift