ترون (Tron) یک پلتفرم غیرمتمرکز مبتنی بر بلاکچین است که توسط بنیاد ترون در سال ۲۰۱۷ راهاندازی شد. پروژه Tron با هدف ارائه حق مالکیت به سازندگان محتوای دیجیتال ایجاد شد و نرمافزار آن از قراردادهای هوشمند، انواع سیستمهای بلاکچینی و برنامههای غیرمتمرکز پشتیبانی میکند. بنابراین ترون با هدف ایجاد یک اینترنت غیرمتمرکز، میخواهد بهعنوان ابزاری برای توسعهدهندگان جهت ساخت اپلیکیشنهای غیرمتمرکز عمل کند.
ارز ترون (TRX) کوین بومی این شبکه نام دارد که ابتدا توکنی مبتنی بر استاندارد ERC20 اتریوم بود، اما یک سال بعد به شبکه اختصاصی ترون منتقل شد. کاربران میتوانند توسط TRX در شبکه Tron اپلیکیشنهایی کاربردی ایجاد کرده، محتوا ارائه دهند و در ازای آن پاداش دریافت کنند.
ارز دیجیتال TRX
ارز دیجیتال TRX کوین بومی بلاکچین ترون است که از آن برای پرداخت کارمزدهای شبکه استفاده میشود. علاوهبراین در پلتفرم ترون، کاربرانی که اقدام به هولد این رمزارز میکنند، میتوانند در حاکمیت شبکه نقش داشته باشند و در پیشبرد اکوسیستم Tron مشارکت کنند. این رمزارز از بر اساس استاندارد TRC20 راهاندازی شده است.
نحوه عرضه ارز دیجیتال ترون
سقف عرضه ترون بینهایت در نظر گرفته شده که در حال حاضر حدود ۸۹ میلیارد TRX در گردش است. در مجموع، ۴۵٪ از کل عرضه TRX به بنیانگذار و خود پروژه اختصاص یافته و ۵۵٪ مابقی هم بین سرمایهگذاران توزیع می شود:
- ۱۵.۷۵ میلیارد TRX: سرمایهگذاران خصوصی
- ۴۰ میلیارد TRX: شرکتکنندگان در عرضه اولیه کوین
- ۳۴ میلیارد TRX: بنیاد ترون و یک شرکت متعلق به جاستین سان
کاربرد ارز ترون (TRX)
توکن TRX ارز بومی بلاکچین Tron است که از آن برای بهرهمندی از حق حاکمیت، پرداخت کارمزدهای شبکه و اعطای پاداش استفاده میشود. مهمترین کاربردهای ارز TRX عبارتند از:
- پرداخت کارمزد تراکنش
- مشارکت در تصمیمات حاکمیتی
- استیکینگ (سپرده گذاری) و کسب سود
- ساخت برنامههای غیرمتمرکز
ویژگی های ارز دیجیتال ترون
ارز دیجیتال ترون، خود را بهعنوان بستری برای سازندگان محتوا معرفی کرده تا آنها بتوانند بدون واسطه با مخاطبان خود ارتباط برقرار کنند. با توجه به این نکته که بخش سرگرمی به طور فزایندهای در حال دیجیتالی شدن است، Tron میتواند در به کارگیری فناوری بلاکچین در این حوزه، به یک پیشگام و رهبر بدل شود. دادههای میزبانی شده در شبکه ترون رایگان و بدون دخالت نهادهای متمرکز هستند و سازندگان محتوا میتوانند در ازای فعالیت خود، ارز TRX پاداش بگیرند.
ترون همچنین بازیهای غیرمتمرکز را در شبکه خود پشتیبانی میکند و بازیکنان میتوانند مستقیماً به توسعهدهندگان بازی، TRX پاداش دهند. این شرکت همچنین اعلام کرده که از یک تیم توسعهدهنده با استعداد و با تجربه در سراسر جهان، بهره میبرد.
مزایا و معایب ترون
ترون مانند تمام پروژههای کریپتوکارنسی دارای مزایا و معایبی است که بررسی آنها به آشنایی بیشتر با این شبکه و ارز دیجیتال بومی آن کمک خواهد کرد.
کارمزد کم: هزینه انتقال ارز در شبکه ترون بسیار مقرون به صرفه است.
تراکنشهای سریع: تراکنشها در بلاکچین ترون بسیار سریع هستند. به طوری که ترون میتواند تا ۲۰۰۰ تراکنش در ثانیه را پشتیبانی کند.
ایجاد برنامههای غیرمتمرکز (DApps): برنامههای غیرمتمرکز، اپلیکیشنهای مبتنی بر بلاکچین هستند که به صورت غیرمتمرکز کار میکنند و هیچ شخص یا نهادی روی آنها تمرکز ندارد. کاربران میتوانند در شبکه ترون، DApp ایجاد یا توسعه دهند.
برخورداری از تیم قوی: تیم توسعهدهنده ترون متشکل از افرادی متخصص است که پروژههای موفق زیادی را در کارنامه خود دارند و اغلب آنها در شرکتهای بزرگی مانند آمازون سابقه فعالیت داشتهاند.
عرضه نا محدود: پروژه ترون در مقایسه با رقبای خود، محدودیتهای قابل توجهی ندارد. اما عرضه بینهایت توکن بومی این شبکه، شاید مهمترین ایرادی است که میتوان به آن گرفت.
امنیت شبکه ترون چگونه تامین میشود؟
امنیت شبکه Tron بر اساس مکانیزم اجماع اثبات سهام نیابتی (DPoS) تامین میشود که در آن دارندگان TRX میتوانند با فریز کردن دارایی خود به «نمایندگان» برای تولید بلاک رای دهند. به گفته ترون، این رویکرد به بلاکچین کمک میکند تا به سطوح بالاتری از توان عملیاتی دست یابد.
استانداردهای TRC10 و TRC20 چیست؟
ساخت توکن با استفاده بلاکچین ترون، بر اساس دو استاندارد TRC10 و TRC20 انجام میشود. لازم به ذکر است TRC10 استانداردی است که بدون نیاز به ماشین مجازی ترون، توسط بلاکچین آن پشتیبانی شده است. در مقابل، TRC20 استانداردی است که برای قراردادهای هوشمند و بکارگیری ماشین مجازی مورد استفاده قرار میگیرد.
بنیانگذار ارز دیجیتال TRX
ترون در سال ۲۰۱۷ توسط جاستین سان (Justin Sun) کارآفرین چینی راهاندازی شد. سان متولد سال ۱۹۹۰ و مدیرعامل شرکت بیت تورنت است که نام او از سوی مجله فوربس آسیا در بین بهترین کارآفرینان زیر ۳۰ سال جهان قرار دارد. سان در دو دانشگاه پکن و پنسیلوانیا تحصیل کرده است. او قبل از معرفی پروژه ترون، فعالیتهای مهمی در حوزه کریپتوکارنسی داشته که از آنها میتوان به همکاری با شرکت ریپل اشاره کرد.