تلاش BRICS و سایر کشورها برای فاصله گرفتن از دلار آمریکا اکنون برگشت ناپذیر است
به گفته متیو پایپنبرگ (Matthew Piepenburg)، کارشناس سرمایهگذاری با سابقه، کشورهایی در سراسر جهان یک برنامه غیرقابل بازگشت را برای جدا کردن خود از دلار آمریکا در دستور کار قرار دادهاند.
به گزارش والکس و به نقل از dailyhodl، پایپنبرگ، یکی از شرکای شرکت مدیریت دارایی Matterhorn Asset Management، متمرکز بر بازارهای نوظهور، در مصاحبه جدیدی با کانال یوتیوبی Soar Financially در کنفرانس Deutsche Goldmesse، اظهار داشته که بازیگران بزرگ اقتصادی سعی دارند دلار آمریکا را به عنوان یک ارز مرجع کنار بگذارند.
وی میگوید که افزایش نرخ بهره توسط فدرال رزرو آمریکا، کشورهایی مانند چین و روسیه را به سوی سامانههای تسویه نقدی که به دلار آمریکا وابسته نیستند، سوق خواهد داد.
علاوه بر چین و روسیه که هر دو عضو ائتلاف BRICS هستند، این کارشناس سرمایهگذاری میگوید که در حال حاضر ۴۱ کشور دیگر نیز احتمالاً به دلیل نگرانی درباره رویکرد آمریکا در قبال روسیه و درگیری آن با اوکراین، همین رویه را دنبال خواهند کرد.
بنابراین وقتی ارزش دلار آمریکا به دلیل افزایش نرخ بهره توسط فدرال رزرو افزایش مییابد، شرایط برای سایر کشورها دشوارتر و دردناکتر میشود، و آنها به مرور از دلار فاصله میگیرند. به طور کلی آسیا و به خصوص چین و روسیه بازیگران اصلی در خاتمه دادن به سلطه دلار آمریکا هستند. و البته آنها ۴۱ کشور دیگر را نیز همراه خود دارند تا تسویه حسابهای تجاری را خارج از دلار آمریکا انجام دهند.
شکی نیست که استفاده از دلار آمریکا به عنوان سلاح حتی در بازارهای نفتی، با توجه به تهدیدات موجود در بازار و تقاضا برای آن و همچنین تقویت دلار نگرانکننده است. قدرت دلار آمریکا در طول این سالها چالش مهمی بوده، اما زمانی که ایالات متحده با حذف روسیه از سیستمهای پرداخت بینالمللی (STR و SWIFT) و مسدود کردن ذخایر ارزی آن، دلار را به یک سلاح تبدیل کرد، شرایط دشوارتر شد. در نتیجه کشورهای دیگر هم نگران شدند و بررسی جایگزینهایی برای دلار آمریکا و فاصله گرفتن از آن را آغاز کردند.
BRICS به گروه کشورهای مشترکالمنافع اقتصادی شامل برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی گفته میشود. آنها در حال گفتگو برای راهاندازی یک ارز جهانی جدید به جای دلار آمریکا هستند.
گزارشها حاکی از این است که یک فهرست بلند بالا از کشورهایی از جمله عربستان، ایران، آرژانتین، امارات متحده عربی، الجزایر، مصر، بحرین، اندونزی، دو کشور نامشخص از آفریقای شرقی و یک کشور از آفریقای غربی میخواهند به این گروه اقتصادی بپیوندند.
به گفته پایپنبرگ، پیشبینی نمیشود که یوآن چین یا هر ارز دیگری به عنوان ارز ذخیره جهانی جایگزین دلار آمریکا در آینده نزدیک شود. با این وجود، او متوجه روند واضحی از اجتناب کشورهایی در سراسر جهان برای استفاده از دلار آمریکا به عنوان ارزی اصلی و قابل اعتماد برای تجارت شده است. وی در این خصوص گفت:
بنظر من در حال حاضر روند دور شدن کشورها از دلار آمریکا به عنوان ارزی قابل اعتماد برای تجارت و سیستم پرداخت برگشتناپذیر است.