کامپاند (Compound Finance) یک پروتکل دیفای (Defi) است که از زمان راهاندازی خود در سال ۲۰۱۸ کاربران زیادی را جذب کرده است. این پروتکل بهعنوان یک پلتفرم وامدهی غیرمتمرکز مبتنی بر بلاکچین اتریوم کار میکند که وامدهندگان دارایی خود را در یک استخر عرضه کرده و وامگیرندگان میتوانند آن دارایی را در ازای وثیقه دریافت کنند.
از آنجایی که این پلتفرم امکان کسب سود مرکب را فراهم میکند، به آن کامپاند (Compound) گفته میشود. توکن کامپاند با علامت اختصاری COMP در فوریه ۲۰۲۰ توسط شرکت Compound Finance راهاندازی و وایت پیپر آن در فوریه ۲۰۱۹ منتشر شد. ارز کامپاند یک توکن حاکمیتی است و دارندگان آن از امکان تصمیمگیری در مورد نحوه فعالیت پلتفرم توسط رایگیری برخوردار هستند. بدین صورت که افراد در شبکه پیشنهادهایی را در مورد عملکرد کامپاند ارائه داده و سایرین این پیشنهادات را رد یا تایید میکنند.
نحوه عملکرد کامپاند
به زبان ساده، نحوه عملکرد کامپاند را میتوان در سه مورد زیر خلاصه کرد:
- کاربران میتوانند با عرضه داراییهای دیجیتال به یک استخر نقدینگی، سود مرکب به دست آورند.
- نرخ سود مرکب به طور خودکار بسته به عرضه و تقاضای دارایی مربوطه تنظیم میشود.
- وثیقه را میتوان در هر زمان برداشت یا پرداخت کرد و هیچ دوره قفلی برای آن وجود ندارد.
کاربران صرف نظر از اینکه دریافتکننده یا اعطا کننده وام هستند، ابتدا باید رمزارز مورد نظر خود را در پروتکل کامپاند قفل کنند. آنها در ازای اینکار cToken دریافت میکنند که معرف موجودی آنها در این پلتفرم است. همچنین، در کامپاند مبلغ سپرده شده از طریق قرارداد هوشمند تضمین میکند که وامدهندگان کنترل داراییهای خود را در دست دارند.
ویژگیهای کامپاند
دو ویژگی کلیدی کامپاند عبارتند از:
- حاکمیت: مهمترین ویژگی که ارز کامپاند را از سایر ارزهای دیجیتال متمایز میکند، حاکمیت جامعه Compound است. دارندگان توکن COMP بدون دخالت شرکت کامپاند میتوانند تغییراتی را در پروتکل پیشنهاد کنند. آنها همچنین میتوانند در مورد تغییرات پیشنهاد شده، بحث و رایگیری کنند.
- غیرمتمرکز بودن: ویژگی مهم COMP غیرمتمرکز بودن آن است. یعنی داراییهایی که وارد استخر میشوند همگی قابل تعویض هستند. این مزیت در شبکه نقدینگی ایجاد میکند و کاربر میتواند هر زمان که بخواهد دارایی خود را برداشت کند.
چه مقدار ارز کامپاند (COMP) در گردش است؟
حداکثر مقدار عرضه کامپاند، ۱۰ میلیون واحد COMP است که نحوه توزیع آن به صورت زیر است:
- ۴۲.۱۵ درصد: استخراج نقدینگی
- ۲۳.۹۵ درصد: سهامداران
- ۲۲.۴۶ درصد: بنیانگذاران و تیم کامپاند
- ۷.۷۳ درصد: حاکمیت جامعه
- ۳.۷۱ درصد: اعضای تیم آینده
تفاوت نسخههای V2 و V3 کامپاند چیست؟
کامپاند V2 دو ویژگی جدید را وارد این پروتکل کرد: کوین بومی کامپاند و cTOKEN. اما کامپاند V3 این پروتکل را از یک بازار با دارایی بسیار زیاد به بازاری با یک دارایی پایه تبدیل کرد و باعث تمایز آن از سایر پروتکلهای مشابه مانند آوه (AAVE) شد. این بدان معناست که وقتی کاربران وثیقه خود (مانند ETH ،LINK ،UNI یا COMP) را واریز میکنند، میتوانند تا درصدی از ارزش سپرده را در قالب استیبل کوین USDC وام بگیرند.
تاریخچه و بنیانگذاران کامپاند
کامپاند در سپتامبر ۲۰۱۸ توسط رابرت لشنر (Robert Lashner) و جفری هیز (Geoffrey Hayes) فارغالتحصیلان دانشگاه پنسیلوانیا راهاندازی شد. لشنر دارای مدرک اقتصاد است و اکنون بهعنوان مدیرعامل لابراتوارهای کامپاند مستقر در سانفرانسیسکو فعالیت میکند. هیز نیز در مهندسی و علوم کامپیوتر سابقه دارد و به عنوان مدیر ارشد فناوری این پروتکل کار میکند.
Compound با هر یک از بهروزرسانیهای خود از سال ۲۰۱۸ تغییرات قابلتوجهی را پشت سر گذاشته و از یک جامعه فعال همراه با فرهنگ توسعه برخوردار است. در می ۲۰۱۹، نسخه دوم این پروتکل (Compound v2) منتشر شد و سه سال بعد نسخه سوم آن با نام Compound III که با عنوان v3 یا Comet نیز شناخته میشود، در آگوست ۲۰۲۲ راهاندازی گردید.