اتریوم نیم سرویس (ENS) یک سیستم نامگذاری دامنه است که بر بستر بلاکچین اتریوم فعالیت میکند. ENS آدرسهای اتریوم قابل خواندن توسط انسان مانند john.eth را به کدهای الفبایی به زبان ماشین تبدیل میکند (و بالعکس). ارز ENS توکن بومی و حاکمیتی اتریوم نیم سرویس است که در نوامبر ۲۰۲۱ با ایردراپ کار خود را آغاز کرد و به کاربرانی که از قبل در این پروژه ثبت نام کرده بودند، اعطا شد.
ارز دیجیتال ENS چیست؟
ارز دیجیتال ENS توکن بومی پلتفرم Ethereum Name Service است که بر بستر بلاکچین اتریوم راهاندازی شده است. این رمزارز برای خرید و ایجاد آدرسهای اتریوم نیم سرویس استفاده میشود. علاوهبراین ENS دارای نقش حاکمیتی در این پروتکل است. در واقع کاربران با توجه به مقدار توکنی که در اختیار دارند، قدرت رای بهدست آورده و به واسطه آن در تصمیمات حاکمیتی پلتفرم مشارکت میکنند.
کاربردهای اتریوم نیم سرویس
کاربران از طریق ENS میتوانند دامنههای مختلف را خریداری و مدیریت کنند. این یعنی تراکنشهای امن، غیرمتمرکز و طبیعتا مبتنی بر بلاکچین اتریوم، میتوانند بدون نیاز به آدرسهای طولانی و پیچیده انجام شوند. اتریوم نیم سرویس، خوانایی بسیار بالاتری نسبت به آدرسهای پیچیده برای کاربران دارد و از هرگونه خطای احتمالی در هنگام وارد کردن آدرس گیرنده جلوگیری میکند. این باعث افزایش امنیت و کاهش احتمال گم شدن ارز اتریوم میشود.
به بیان دیگر، این سرویس به کاربر قابلیت معاملات مبتنی بر اتریوم به صورت چندبرابر ایمنتر را میدهد. همچنین کاربران امکان راهاندازی یک یا چند فروشگاه اینترنتی (وبسایتهای مختلف) بر پایه بلاکچین اتریوم را خواهند داشت که برای این کار باید اتریوم نیم سرویس را خریداری کنند.
در واقع یکی از موانع اصلی برای پذیرش گسترده فناوریهای بلاکچین، دسترسی و سهولت استفاده از آن است که ENS قصد دارد با سادهسازی آدرسهای والت، به این مهم دست یابد.
نحوه عرضه توکن ENS
ENS دارای سقف عرضه ۱۰۰ میلیون توکن است که به صورت زیر عرضه میشود:
- ۵۰ درصد: خزانه
- ۲۵ درصد: به صورت ایردراپ
- ۲۵ درصد: شرکای پروژه
ویژگی های اتریوم نیم سرویس
ENS بر مبنای قرارداد هوشمند اتریوم توسعه داده شده و یک سرویس بومی برای اکوسیستم اتریوم به حساب میآید. بنابراین درگیر مشکلات امنیتی که سیستم DNS با آن مواجه است نمیشود.
سوابق DNS (شامل دامنه و نامها) در یک سرور متمرکز ذخیره میشوند و مستعد هک شدن هستند. در مقابل سوابق ENS قابل نابودی نیستند و توسط بلاکچین اتریوم ایمن میشوند. ENSها با ارائه امنیت بالاتر و ذخیرهسازی در سیستمهای غیرمتمرکز، احتمال هک شدن را به شدت کاهش میدهند.
علاوه بر این، از طریق ENS، نامها و آدرسها شفافتر شده و تعامل با آنها آسانتر میشود. هر فردی میتواند با شرکت در فرآیند مزایده، یک دامنه “.eth” ایجاد یا ثبت کند. بالاترین قیمت پیشنهادی، برنده اتریوم نیم سرویس خواهد بود که میتواند یک sub-domain ایجاد کرده و همچنین دامنهها را اجاره دهد.
امنیت شبکه اتریوم نیم سرویس چگونه تامین میشود؟
اتریوم نیم سرویس بر بستر بلاکچین اتریوم اجرا میشود و به لطف الگوریتم اجماع اثبات سهام (PoS) اتریوم، شبکهای بسیار ایمن دارد. تراکنشهای شبکه ENS توسط مجموعهای از نودهای غیرمتمرکز تایید میشوند و به لطف ماهیت غیرمتمرکز اتریوم، بیش از ۱۰۰۰۰ نود، امنیت این شبکه را تضمین میکنند.
بنیانگذاران اتریوم نیم سرویس
ENS در ابتدا بخشی از بنیاد اتریوم بود، اما در سال ۲۰۱۸ به عنوان یک سازمان جداگانه شروع به فعالیت کرد. توسعهدهنده اصلی آن نیک جانسون (Nick Johnson)، یک مهندس نرمافزار اهل نیوزلند است که سابقه فعالیت در گوگل و بنیاد اتریوم را در کارنامه دارد. تیم ENS متشکل از 9 نفر است و خزانهداری آن توسط هیئتی چند امضایی اداره میشود که عبارتند از:
- نیک جانسون (Nick Johnson)
- سرگئی نازاروف (Sergey Nazarov)
- دن فینالی (Dan Finlay)
- تیلور موناهان (Taylor Monahan)
- آرون فیشر (Aron Fischer)
- جیسون کارور (Jason Carver)
- مارتین اسوند (Martin Swende)