فرکس فایننس (Frax Finance)، یک پروتکل استیبل کوین چند زنجیرهای است که در حال حاضر با بلاکچینهای اتریوم، آوالانچ، فانتوم، اسمارت چین، پالیگان، آربیتروم و دوج کوین سازگار است. هرچند فرکس فایننس، یک پروتکل استیبل کوین است، اما تفاوتهایی با سایر استیبل کوینها دارد. این پروتکل با مدل فرکشنال الگوریتمیک (Fractional algorithmic) کار میکند که یک الگوریتم مبتنی بر وثیقهگذاری است. هدف اصلی این پروتکل متن باز، ارائه پول الگوریتمی مقیاسپذیر و غیر تمرکز است.
ارز فرکس شیر (FXS)، توکن حاکمیتی و کاربردی Frax Finance محسوب میشود که به تثبیت قیمت استیبل کوین این شبکه کمک میکند. همچنین، کاربران با استفاده از آن میتوانند در امور حاکمیتی شبکه شرکت کنند.
توکن های پلتفرم Frax Finance
پروتکل Frax شامل ۵ توکن است. این توکنها عبارتند از ۳ استیبل کوین و ۲ توکن حاکمیتی:
- استیبل کوین FRAX (پیوند با دلار آمریکا)
- استیبل کوین FPI (پیوند به سبدی از کالاها)
- استیبل کوین frxETH (پیوند به اتریوم)
- توکن FXS (توکن کاربردی و حاکمیتی اکوسیستم فرکس)
- توکن FPIS (توکن حاکمیتی FPI)
ارز دیجیتال فرکس شیر
FXS توکن بومی Frax Share است که در سال ۲۰۲۰ راهاندازی شد. این توکن به عنوان یک ارزش و همچنین توکن حاکمیتی در اکوسیستم فرکس شناخته میشود و به همین دلیل وجود آن برای انجام تراکنشها و فعالیت در این پلتفرم ضروری است. برخلاف استیبل کوین FRAX که قیمت ثابتی دارد، قیمت FXS متغیر است و بسته به شرایط بازار تغییر میکند.
هولدرهای این شبکه میتوانند به وسیله توکن FXS در امور مربوط به اداره فرکس شرکت کنند. تیم فرکس همچنین برای مدیریت این ارز رویکردی را در پیش گرفته که حاکمیت در پلتفرم را به حداقل برساند و به همین دلیل کاربردهای توکن FXS به تغییر استخرهای وثیقه، تعدیل کارمزدهای مختلف و بهروزرسانی نرخ نسبت وثیقه محدود شده است.
چه مقدار ارز فرکس شیر در گردش است؟
عرضه توکن های فرکس شیر (FXS) از ابتدا به حدود ۱۰۰ میلیون توکن محدود شده و هیچ برنامه تورمی در این پروتکل وجود ندارد. نحوه توزیع FXS عبارت است از:
- ۶۰٪: برنامههای نقدینگی
- ۲۰٪: تیم پروژه
- ۱۲٪: سرمایهگذاران خصوصی
- ۵٪:خزانه پروژه
- ۳٪: مشاوران پروژه
کاربرد ارز فرکس شیر
کاربردهای رمز ارز فرکس (FXS) در اکوسیستم فرکس فایننس عبارتند از:
- حاکمیت: هولدرهای توکن FXS قدرت رایدهی در مورد پارامترهای کلیدی مانند نسبت وثیقه، کارمزدها و سایر جنبههای مهم سیستم را دارند.
- وثیقهسازی: FXS بهعنوان وثیقه ثانویه برای استیبل کوین FRAX استفاده میشود. هنگامی که قیمت FRAX از مقدار هدف خود منحرف شود، FXS با تنظیم عرضه خود (ضرب یا توکن سوزی)ُ به تثبیت پیوند استیبل کوین به دلار آمریکا کمک کند.
- استیکینگ: کاربران میتوانند از طریق استیکینگ توکن FXS خود در پلتفرم Frax Finance پاداشهایی در قالب FRAX، FXS یا توکنهای دیگر کسب کنند.
- تامین نقدینگی: هولدرهای توکن FXS میتوانند با سپردهگذاری توکن FXS خود در کنار سایر داراییها مانند FRAX یا USDC، نقدینگی را برای صرافیهای غیرمتمرکز مختلف (DEX) فراهم کنند.
ویژگی های مهم فرکس شیر
پروتکل فرکس شیر ویژگیهای منحصر به فردی دارد که برخی از آنها عبارتند از:
- این پروتکل از مکانیسم دو کوینی برای حفظ ثبات استیبل کوین FRAX استفاده میکند.
- پروتکل فرکس شیر بیش از ۶۰% عرضه توکن حاکمیتی خود را برای سوددهی به استیککنندگان در نظر گرفته است.
- فرکس شیر با اینکه یک پلتفرم استیبل کوین است، اما توسط یک جامعه غیرمتمرکز اداره میشود.
- فرکس فایننس در زمان راهاندازی، تنها پروتکل استیبل کوین غیرمتمرکز بود که از حاکمیت زنجیرهای و طرح ترکیبی کسری-الگوریتمی استفاده میکرد.
تاریخچه و بنیانگذاران فرکس شیر
ایده اصلی شبکه فرکس شیر در سال ۲۰۱۹ توسط برنامهنویس موفق ایرانی-آمریکایی سم کاظمیان (Sam Kazemian) مطرح شد. سم کاظمیان فارغالتحصیل دو رشته علوم اعصاب و فلسفه از دانشگاه UCLA است. وی در سال ۲۰۱۹ برای اولین بار ایده یک استیبل کوین کسری-الگوریتمی را با استفان موور (Stephan Moore)، مشاور اقتصادی ترامپ، مطرح کرد. پیش از این، یعنی از سال ۲۰۱۴ او به همراه تئودور فورسلیوس (Theodor Forselius) روی یک دایرهالمعارف آنلاین مبتنی بر ویکیپدیا به نام Everipedia کار میکرد که این پروژه او نیز یکی از پروژههای موفق بهشمار میرود.
اعضای اصلی فرکس فایننس که در این مسیر کاظمیان را همراهی میکنند، تراویس مور (Travis Moore) و جیسون هوان (Jason Huan) هستند. تراویس مور، شریک دیرینه و همدانشگاهی سم کاظمیان، مدیر ارشد فناوری فراکس فایننس و همچنین بنیانگذار Everipedia است. جیسون هوان نیز از دیگر فارغالتحصیلان دانشگاه UCLA آمریکا بود که در رشته کامپیوتر تحصیل کرده است.