رادیکس عموما تحت عنوان یک دفتر کل عمومی و یا پلتفرم قرارداد هوشمند لایه ۱ شناخته میشود. این پلتفرم برای بهبود تجربه توسعهدهندگان و کاربران، افزایش سطح امنیت و همچین برای رسیدن به سطح مقیاسپذیری مورد نیاز برای پذیرش گسترده اپلیکیشنهای وب۳ و دیفای طراحی شده است.
توسعهدهندگان رادیکس میگویند شبکه رادیکس یک بلاکچین نیست و از فناوری دفتر کل توزیع شده (DLT) استفاده میکند. به همین خاطر، به جای استفاده از نام بلاکچین، از Radix DLT استفاده میشود. ارز دیجیتال این شبکه که نماد آن XRD است، برای پرداخت هزینه تراکنشها، انتقال ارزش و استیکینگ کاربرد دارد. کاربران میتوانند با استیکینگ این رمزارز، در تامین امنیت شبکه مشارکت داشته باشند و پاداش دریافت کنند. علاوه بر این، ۵۰ درصد کارمزدهای پرداخت شده از طریق XRD سوزانده میشوند.
ویژگیهای شبکه رادیکس
شبکه دارای ۴ بخش اصلی است که عبارتند از:
رادیکس ولت (Radix Wallet): این کیف پول امکان استفاده از توکنها و دسترسی به اپلیکیشنهای غیرمتمرکز شبکه رادیکس را فراهم میکند.
زبان اسکریپتو (Scrypto): زبان برنامهنویسی اختصاصی شبکه رادیکس که توسعهدهندگان از آن استفاده خواهند کرد.
رادیکس انجین (Radix Engine): این محیط اجرایی شبکه رادیکس به توسعهدهندگان اجازه میدهد کدهای قراردادهای هوشمند را نوشته و آنها را تست کنند.
سربروس (Cerberus): سربروس نام مکانیزم اجماع شبکه رادیکس است که در اصل نوعی مکانیزم اثبات سهام نمایندگی شده (dPoS) محسوب میشود.
تعداد توکن در گردش رادیکس
براساس اطلاعات وبسایت رسمی رادیکس، ارز دیجیتال رادیکس با سقف موجودی ۲۴ میلیارد واحدی عرضه شده و در حال حاضر بیش از ۱۰.۴ میلیارد واحد آن درگردش است. برنامه در نظر گرفته شده برای موجودی ۲۴ میلیارد واحدی رادیکس به شرح زیر است:
از میان ۱۲ میلیارد واحد ایجاد شده در آغاز فعالیت شبکه رادیکس، ۹.۶ میلیارد واحد آزاد گردید و ۲.۴ میلیارد واحد در اختیار خزانه پروژه قرار گرفت. ۱۲ میلیارد واحد باقیمانده، طی یک بازه زمانی تقریبا ۴۰ ساله (از جولای ۲۰۲۱ به بعد)، توسط پروتکل رادیکس ایجاد شده و به نودهای ولیدیتور و استیک کنندگان XRD پاداش داده میشود.
بنیانگذاران شبکه رادیکس
توسعه شبکه رادیکس در سال ۲۰۱۳، با نام eMunie و توسط دن هیوز (Dan Hughes) کلید خورد. وی با الهام گرفتن از بیت کوین، به دنبال ایجاد شبکهای بهتر بود که مقیاسپذیری محدودی نداشته باشد. در سال ۲۰۱۷، پیرس ریدیارد (Piers Ridyard) به عنوان مدیرعامل به این پروژه پیوست، ریبرندینگ به رادیکس انجام شد و سرمایهگذاران نسبت به آن علاقه نشان دادند. سرانجام، شبکه اصلی رادیکس با نام المپیا در جولای ۲۰۲۱ عرضه شد.