حفظ ارزش داراییها یا کسب سود؟ هدف خریداران بیت کوین چست؟
دادههای آماری نشان میدهند که در گذر زمان تمایل سرمایهگذاران باتجربه برای خرید و انباشت بیت کوین با هدف حفظ ارزش داراییها افزایش یافته است و آنها به پادشاه کریپتو به چشم یک پوشش در برابر تورم نگاه میکنند.
به گزارش والکس و به نقل از ambcrypto و cointelegraph، کاهش نوسانات، ثبات و انعطاف نسبی بیت کوین در مواجهه با چندین چالش خطرناک بازار، منجر به تغییر چشمگیر احساسات پیرامون این رمزارز شده است. آمارهای مختلف ثابت میکنند که سرمایهگذاران بلند مدت بیت کوین بدون توجه به اخبار و حواشی، حفظ دارایی دیجیتال خود را در اولویت قرار دادهاند و بخش عمده عرضه بیت کوین را در اختیار دارند. بنابراین آیا هدف اصلی خریداران بیت کوین از کسب سود به حفظ ارزش داراییها تغییر کرده است؟
حفظ ارزش داراییها در برابر تورم با خرید بیت کوین
هولدرها یا سرمایهگذاران بلند مدت که معمولا نسبت به سایرین باتجربهتر هستند و نگاه عمیقتری به بازار دارند با تحمل ریسکپذیری، حتی از بازار نزولی هم برای افزایش داراییهای خود استفاده میکنند و سقوط قیمتها را فرصتی برای خرید میدانند.
انباشت بیت کوین دیگر برای معاملهگرانی که با هدف کسب سود سریع اقدام به خرید میکنند چندان جذاب نیست. به گفته سایت گلس نود (Glassnode) ذخایر بیت کوین در صرافیهای متمرکز به عمقی کاهش یافته که در پنج سال گذشته مشاهده نشده است. بخش عمدهای از آنها در اختیار دارندگان طولانیمدت است. افزایش هولدرها نشان میدهد که خریداران از بیت کوین به عنوان یک راه برای حفظ ارزش داراییهای خود در برابر تورم استفاده میکنند.
آشفتگی بازارهای مالی و اوضاع اقتصادی آمریکا توجه همه را به بیت کوین جلب میکند
درحالی که بازارهای مالی تحت تاثیر سیاستهای انقباضی فدرال رزرو هستند و اقتصاد ایالات متحده نرخ بهره بیسابقهای را تجربه میکند تئوری ضد تورمی بیت کوین بیش از هر زمان دیگری در حال آزمایش است.
رسیدن بدهی آمریکا به رقم حیرتانگیز ۳۳ تریلیون دلار و عبور زیانهای خزانهداری ایالات متحده از مرز ۱.۵ تریلیون دلار، به آشفتگی بازار دامنه زده و چشمانداز ناامیدکنندهای را ترسیم میکند. این درحالی است که فدرال رزرو که خود از نظر تاریخی همواره یک سازمان سودآور بوده است هماکنون در بحران مالی به سر میبرد.
در نگاهی عمیقتر متوجه میشویم که اقتصاد آمریکا کیلومترها از ساحل آرام فاصله گرفته و در حال نبرد با امواج سهمگین است. شاخص داوجونز تنها در ماه سپتامبر افت ۶.۶ درصدی را تجربه کرد و علاوه بر این، بازدهی اوراق قرضه ۱۰ ساله ایالات متحده در ۲۸ سپتامبر به ۴.۷ درصد رسید که بالاترین سطح از اوت ۲۰۰۷ را نشان میدهد. انتظار میرود که ۸ تریلیون دلار دیگر از بدهیهای دولت در ۱۲ ماه آینده سررسید شود و این به بیثباتی مالی دامن میزند. شاخص تورم هزینههای مصرف شخصی ایالات متحده (PCE) طی ۱۲ ماه گذشته به میزان ۳.۵ درصد افزایش یافته و حتی وقتی بخشهای بیثبات غذا و انرژی را کنار بگذاریم، باز هم اوضاع نابسامان جلوه میکند.
هر چند که تلاشهای فدرال رزرو با اعمال سیاستهای پولی سختگیرانه منجر به کاهش تورم نسبت به ابتدای سال جاری میلادی شد اما هنوز با سطح ۲ درصدی بسیار فاصله دارد. شرایط فعلی به گونهای است که اگر بانک مرکزی با افزایش نرخ بهره در راستای رسیدن به تورم ۲ درصدی گام بردارد ممکن است به چاه رکود سقوط کند. اگر خزانه داری ایالات متحده ۱.۵ تریلیون دلار از ارزش خود را از دست داده، در درجه اول به دلیل افزایش نرخ بهره بوده است. وقتی خزانهداری ارزش خود را از دست میدهد، ممکن است بانکها با کمبود بودجه لازم برای پاسخگویی به درخواستهای برداشت مواجه شوند و این مساله آنها را به طور خطرناکی به ورشکستگی نزدیک میکند. اگر این اتفاق برای شما بعید به نظر میرسد کافی است سقوط بانک سیلیکون ولی در ۱۰ مارس ۲۰۲۳ را به یاد بیاورید. این دومین ورشکستگی بزرگ در تاریخ ایالات متحده بود. اگر قرار است فدرال رزرو بازیای را انجام دهد که در آن تورم بالا مجدد در یک چرخه معیوب منجر به تورم شود، سوال اصلی این است که ما چطور میتوانیم این مسیر را بدون آسیب دیدن پشت سر بگذاریم؟
تجربه چنین سطحی از نرخ بهره ضرر سرمایهگذاران با درآمد ثابت را تشدید میکند و آنها را به بازارهایی با ریسک بالاتر سوق میدهد. افراد عادی یک جامعه در شرایط تورمی نیاز دارند که ارزش داراییهای آنها حفظ شود. به همان مقداری که تورم منفی برای اقتصاد مضر است، سطوح بالای تورم هم میتواند مجموعه دیگری از مشکلات اقتصادی را ایجاد کند. همانطور که میدانید تورم بالا قدرت خرید مردم عادی را کاهش میدهد و این بدان معناست که با مقدار مشخصی از پول، کالاها و خدمات کمتری در دسترس خواهد بود. زمانی که تورم افزایش پیدا میکند ارزش پول ملی یک کشور در برابر سایر ارزهای خارجی کاهش پیدا میکند. اگر بیت کوین میتواند شبیه به یک نجاتدهنده عمل کند و باعث حفظ ارزش دارایی افراد شود، پس چرا که نه؟ تورم فزاینده و بدتر شدن ترازنامه فدرال رزرو برای یک دارایی مانند بیت کوین یک فرصت طلایی به شمار میرود.
مزیت بیت کوین چیست؟
علاوهبر غیرمتمرکز بودن، بدون شک یکی از عوامل مهمی که میتواند در برتری بیت کوین موثر باشد، کمیاب بودن آن است. طبق اصول اقتصادی هر چه یک دارایی کمیابتر باشد، در طول زمان ارزش بیشتری کسب میکند. عرضه بیت کوین به ۲۱ میلیون واحد محدود شده است، به این معنا که پس از رسیدن به این حد دیگر عرضهای وجود نخواهد داشت.
مشکل سیستم مالی سنتی همانطور که به طور مداوم توسط طرفداران بیت کوین مطرح میشود این است که مقامات دولتی یا بانکهای مرکزی با در نظر گرفتن مناسبات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی صدور ارز و عرضه پول را کنترل میکنند، نرخ استقراض را برای تقویت یا محدود کردن رشد اقتصادی دستکاری میکنند و یا با استفاده از ابزار نرخ بهره به سرمایهها جهت میدهند. با این حال، در مورد بیت کوین همه چیز متفاوت است. سقف ۲۱ میلیونی مانع از هرگونه اعمال سلیقه، فشار و یا عرضه خودسرانه میشود و غیرمتمرکز بودن، قدرت نفوذ دستگاهها و افراد را برای تاثیرگذاری از بین میبرد.
عرضه محدود بیت کوین که هر چهار سال با رخ دادن هاوینگ بیت کوین محدودتر نیز میشود، نه کاملا اما تا حدودی به یک راهحل ضد تورمی برای جلوگیری از کاهش ارزش داراییهای شخصی تبدیل شده است. آن چه که طلا را به عنوان یک دارایی با ارزش در گذر قرنها حفظ کرد همین مساله است. این فلز کمیاب و گرانبها همواره به عنوان یک پناهگاه امن در طول دورههای رکود اقتصادی عمل کرده است.
عامل دیگری که بیت کوین را به طلای دیجیتال تبدیل کرده پایداری، سلامت و قدرت شبکه آن است. در طول چهارده سال فعالیت، بلاک چین بهرهبرداری خیرهکننده ۹۹.۹۸ درصد را ثبت کرده است. در واقع آخرین باری که این شبکه از کار افتاد حدود ۱۰ سال پیش بود. از این رو، ثبات شبکه همواره نویدبخش پذیرش جریان اصلی بیت کوین بوده است.
کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا این روزها شاهد این است که شرکتهای بزرگی از جمله بلک راک (BlackRock) برای راهاندازی صندوق ETF بیت کوین خود بسیار پافشاری میکنند. تحلیلگران معتقدند که در نهایت SEC چارهای جز تایید ETFهای بیت کوین نخواهد داشت. این اتفاق ضمن افزایش پذیرش بیت کوین، احتمالا صعود این رمزارز را رقم میزند. لازم است توجه کنیم که ویژگی ضد تورمی بیت کوین همچنان محل اختلاف جدی در بین برخی طرفداران و منتقدان است. ما در این مطلب تلاش کردیم ضمن مرور وضعیت فعلی اقتصاد در آمریکا به دیدگاه روشنتری دست پیدا کنیم. نظر شما چیست؟ آیا بیت کوین میتواند به حفظ ارزش داراییها کمک کند؟