رکوردشکنی شبکههای لایه دو اتریوم؛ آوالانچ و بیس در صدر!

آمار تازه نشان میدهد که ارزش کل قفلشده در شبکههای لایه دو اتریوم، با رشد ۲۰۵ درصدی در یک سال گذشته، به عدد بیسابقه ۵۱ میلیارد دلار رسیده است. تاثیر آنها بر قیمت اتریوم چیست؟
شبکه های لایه دو یا آدم خوارها؟
بر اساس دادههای L2beat، TVL یا ارزش کل قفلشده شبکههای لایه دو اتریوم با رشد بیش از سه برابری از ۱۶٫۶ میلیارد دلار در نوامبر ۲۰۲۳، به بیش از ۵۱ میلیارد دلار رسیده است. این شبکهها مزایای مهمی مانند مقیاسپذیری و هزینههای پایینتر تراکنش را با خود برای اکوسیستم اتریوم به همراه آوردهاند.
بااینوجود برخی کارشناسان به راهحلهای لایه دو اتریوم، لقب Cannibalistic یا آدمخوار میدهند. به اعتقاد آنها این شبکهها با جذب نقدینگی بازار به سمت توکنهای بومی خود، سبب کاهش تقاضا برای اتریوم شده و میتوانند بر قیمت آن تاثیر منفی بگذارند.
آربیتروم و بیس در صدر شبکه های لایه دو اتریوم
دادههای L2beat نشان میدهد که دو شبکه آربیتروم وان (Arbitrum One) و بیس (Base) بیشترین سهم را در رشد TVL شبکههای لایه دو اتریوم داشتهاند. در این بین، آربیتروم با ۱۸٫۳ میلیارد دلار، یعنی تصاحب بیش از ۳۵ درصد کل TVL این شبکهها در صدر است. پس از آن هم بیس را میبینیم که با ۱۱٫۴ میلیارد دلار، بهتنهایی ۲۲ درصد از کل TVL همتایان خود را در دست دارد. نرخ رشد TVL آربیتروم و بیس نیز طی یک سال گذشته بهترتیب ۱۲ درصد و ۱۱٫۴ درصد بوده است.
اخیرا تعداد کل تراکنشهای شبکه بیس از مرز یک میلیارد دلار عبور کرده و در روز ۲۶ نوامبر (۶ آذر) نیز TVL آن برای اولین بار از ۱۰ میلیارد دلار فراتر رفت. در همین روز، این شبکه توانست رکورد ۱۰۶ تراکنش در ثانیه را پشت سر بگذارد. سهم میم کوینها در رشد نقدینگی و TVL بیس را نمیتوان انکار کرد.
در همین حال، نیک دودسون (Nick Dodson) یکی از مدیران شرکت Fuel Labs به کوین تلگراف گفته که آپدیت دنکان، نقش مهمی در موفقیت اخیر شبکههای لایه دو داشته است. پس از این آپدیت، شاهد کاهش تقریبا ۱۰۰ درصدی هزینه تراکنشها در برخی شبکهها مانند بیس، استارک نت، آپتیمیزم و زورا اوپی بودهایم.