تکنیک‌های سرمایه‌گذاریمقالات اقتصادیمنتخب سردبیر

ابزاری برای پیش‌بینی قیمت رمزارزها؛ چطور از اپن اینترست برای تحلیل قیمت استفاده کنیم؟

شاخص اوپن اینترست (OI) در حوزه معاملات مشتقات ارزهای دیجیتال، به‌ ویژه برای قراردادهای فیوچرز و آپشن به کار می‌رود. این شاخص میزان کل پوزیشن‌های فعال یک ابزار مالی خاص را نشان می‌دهد. این ابزار مالی می‌تواند یک قرارداد پرپچوال فیوچرز بیت کوین یا کال آپشن اتریوم یا هر نوع قرارداد مشتقه دیگری در حوزه کریپتو باشد. شاخص اپن اینترست به منظور پی بردن به تعداد بازیگران (و پوزیشن‌های) فعال بازار مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین بررسی حجم معاملات یک ارز دیجیتال و تمامی پوزیشن‌های فعال و بسته شده را نیز شامل می‌شود.

در ادامه این مقاله، پاسخی جامع به سوال اپن اینترست چیست ارائه کرده و تفاوت اطلاعاتی که در مقایسه با حجم معاملات ارائه می‌کند را نیز بررسی می‌کنیم.

خلاصه مطلب:

اپن اینترست امکان پیش‌بینی روند بازار را به ما می این شاخص چهار مورد را به ما نشان می‌دهد:

  • بازار صعودی + افزایش رشد اوپن اینترست: نشان‌دهنده ادامه‌دار بودن روند صعودی
  • بازار صعودی + کاهش رشد اپن اینترست: نشان‌دهنده تضعیف روند صعودی و احتمال معکوس شدن روند
  • بازار نزولی + افزایش رشد اپن اینترست: نشان‌دهنده ادامه‌دار بودن روند نزولی
  • بازار نزولی + کاهش رشد اوپن اینترست: نشان‌دهنده تضعیف روند نزولی و احتمال معکوس شدن روند

مفهوم اپن اینترست چیست؟

اوپن اینترست یک مفهوم کلیدی در بازارهای مالی است که در معاملات آپشن و فیوچرز اهمیت زیادی دارد. این مفهوم در واقع بازتاب‌دهنده تعداد قراردادهای فعال یک ابزار مالی (مانند قرارداد فیوچرز) است.

یک قرارداد فیوچرز نوعی توافق میان دو طرف است که قبول کرده‌اند یک دارایی خاص را با قیمت از پیش تعیین شده، در یک تاریخ مشخص یا زودتر خریداری کنند یا به فروش برسانند. با در نظر گرفتن این تعریف، شاخص اپن اینترست تعداد قراردادهایی را نشان می‌دهد که هنوز تکمیل یا آفست (Offset) نشده‌اند. برای درک مفهوم آفست به این مثال توجه کنید:

فرض کنید تریدری در بازار فیوچرز بیت کوین، یک قرارداد خرید (پوزیشن لانگ) برای ۱ واحد بیت کوین با قیمت ۶۵ هزار دلار باز کرده است. حالا اگر قیمت هر واحد BTC به ۷۰ هزار دلار برسد و معامله‌گر بخواهد سود خود را محقق کند، می‌تواند یک قرارداد فروش (پوزیشن شورت) برای ۱ واحد بیت کوین و با همان تاریخ سررسید باز کند. این عمل پوزیشن اول را آفست می‌کند.

اوپن اینترست (OI) یک شاخص کلیدی برای تریدرها و تحلیلگران بازار است که در بررسی احساسات بازار (Market Sentiment) و پیش‌بینی تغییر قیمت ارز دیجیتال مفید واقع می‌شود. این شاخص اطلاعاتی در مورد فعالیت بازار و جهت احتمالی حرکت آن ارائه می‌کند. به طور معمول، رشد اپن اینترست به عنوان نشانی از بازار رو به رشد و کاهش آن، به عنوان نشانی از روند نزولی در نظر گرفته می‌شود.

اهمیت شاخص اپن اینترست برای تشخیص جهت بازار

تشخیص روند بازار با اپن اینترست

شاخص OI برای تشخیص جهت حرکت بازار کاربرد دارد و می‌تواند در انواع سناریوهای گاوی و خرسی اطلاعات مهمی در اختیار تریدرها قرار دهد.

رشد شاخص اپن اینترست و افزایش قیمت، معمولا به معنای روند قوی و وجود پتانسیل برای ادامه یافتن حرکت صعودی بازار است. به عبارتی دیگر، همزمان شدن رشد قیمت و اپن اینترست، حاکی از سنتیمنت مثبت بازار است. البته در شرایطی که رشد اپن اینترست با کاهش قیمت همزمان شود، به احتمال زیاد با یک بازار خرسی مواجه خواهیم شد. این ترکیب عموما به عنوان نشانی از ادامه یافتن روند نزولی و سنتیمنت منفی بازار در نظر گرفته می‌شود.

برای مثال فرض کنید قیمت اتریوم طی هفته گذشته یک روند صعودی قوی داشته است. در همین بازه زمانی، شاخص اپن اینترست قراردادهای فیوچرز اتریوم نیز هر روز افزایش پیدا کرده است. در چنین حالتی، می‌توان گفت که بیشتر تریدرها پوزیشن‌های لانگ باز کرده‌اند و سنتیمنت بازار نیز عمدتا گاوی است. 

البته اگر در کنار رشد قیمت اتریوم، شاخص اپن اینترست روند کاهشی تجربه کرده باشد، این احتمال وجود دارد که تریدرها در حال برداشت سود و بستن پوزیشن‌های خود هستند. بنابراین، تریدر می‌تواند به این نتیجه برسد که اصلاح قیمت نزدیک است و پتانسیل کسب سود از طریق باز کردن پوزیشن فروش (شورت) وجود دارد.

بررسی تغییرات شاخص اوپن اینترست در تحلیل تکنیکال و به منظور شناسایی نقاط احتمالی معکوس شدن روند (Trend Reversal) بسیار مفید خواهد بود. طی یک واگرایی (Divergence) که در آن قیمت‌ها افزایش پیدا می‌کنند اما شاخص اپن اینترست کاهش می‌یابد، می‌توان به این نتیجه رسید که حمایت گاوی رو به کاهش است و باید منتظر برگشت روند باشیم. در مقابل، اگر کاهش قیمت‌ها با کاهش اوپن اینترست همراه شود، تحلیلگران ممکن است این موضوع را به عنوان نشانی از ضعف روند خرسی و وجود پتانسیل برای برگشت مثبت قیمت در نظر بگیرند.

اوپن اینترست یک شاخص برتر برای آن دسته از تریدرهایی است که از عمدتا از استراتژی ترید معکوس (Reversal Trading) استفاده می‌کنند. آن‌ها با استفاده از شاخص مذکور، امکان پیش‌بینی تغییرات قیمت و مارکت سنتیمنت را دارند و بدین ترتیب، می‌توانند تصمیمات معاملاتی بهتری داشته باشند یا در صورت نیاز،‌ استراتژی خود را نیز تغییر دهند.

تفاوت حجم معاملات با اپن اینترست چیست؟

تفاوت حجم معاملات با اپن اینترست

حجم معاملات، تعداد کل سهام یا قراردادهای معامله شده در یک بازه زمانی خاص و به عبارتی دیگر، حجم خرید و فروشی که در یک بازه زمانی خاص اتفاق افتاده را به ما نشان می‌دهند. این شاخص تفاوتی میان دارایی‌های فعلی و جدید قائل نمی‌شود و عموما برای درک میزان نقدینگی و سرعت انجام تراکنش در یک بازار کاربرد دارد. 

در مقابل، اوپن اینترست تعداد کل قراردادهای فعال بازار و در نتیجه، تمامی تعهدات تریدرها را نشان می‌دهد. بر خلاف حجم معاملات، این شاخص صرفا قراردادهایی را در نظر می‌گیرد که هنوز تکمیل نشده و یا توسط یک معامله معکوس آفست نشده‌اند.

در جدول زیر خلاصه‌ای از مهم ترین تفاوت‌های حجم معاملات و اوپن اینترست را مشاهده می‌کنید.

حجم معاملاتاوپن اینترست
نوع اطلاعاتداده‌های کوتاه‌مدتداده‌های بلندمدت
بازه زمانیفعالیت‌های لحظه‌ایتعهدات فعال و تکمیل نشده
مقیاسکل معاملات ثبت شدهکل قراردادهای ثبت شده
عامل تاثیرگذارنوسان روزانه بازارمارکت سنتیمنت

روش محاسبه اوپن اینترست برای قراردادهای فیوچرز ارز دیجیتال

اپن اینترست یک مفهوم پویا است که به دلیل باز شدن پوزیشن‌های جدید یا آفست شدن پوزیشن‌های قدیمی، دچار نوسان می‌شود. به هنگام محاسبه این شاخص، باید تمامی تراکنش‌های خرید و فروش در نظر گرفته شوند؛ زیرا هر معامله دو طرف دارد و موجب ایجاد پوزیشن‌های لانگ و شورت می‌شود.

برای مثال، فرض کنید تریدر اول روی یک قرارداد فیوچرز بیت کوین پوزیشن لانگ باز کرده و تریدر دوم نیز روی همان قرارداد پوزیشن شورت باز می‌کند، شاخص اپن اینترست به اندازه یک واحد رشد خواهد داشت. حالا اگر تریدر سوم یک قرارداد فیوچرز بیت کوین را از تریدر دوم خریداری کند، میزان اپن اینترست تغییری را تجربه نخواهند کرد؛ چون قرارداد صرفا از یک شخص به شخص دیگری منتقل شده است. اما اگر تریدر چهارم تصمیم بگیرد یک قرارداد فیوچرز بیت کوین جدید خریداری کند، شاخص اپن اینترست مجددا یک واحد افزایش پیدا می‌کند.

میزان اوپن اینترست قراردادهای فیوچرز ارز دیجیتال، بازتاب‌دهنده مشارکت تریدرها در بازار است و می‌تواند در جهت پیش‌بینی ترندهای بازار (از طریق بررسی تغییرات در قراردادها و تعهدات تریدرها) به کار گرفته شود. تریدرها به کمک این شاخص، از تغییرات احساسات مارکت مطلع شده و در نتیجه، قادر به پیش‌بینی تغییرات احتمالی در بازار فیوچرز ارزهای دیجیتال خواهند بود.

استراتژی‌های مبتنی بر تحلیل اوپن اینترست

اوپن اینترست در تریدینگ ویو

بسیاری از استراتژی‌های معاملاتی زیربنایی مبتنی بر تحلیل شاخص اپن اینترست دارند که برای تشخیص ترندهای در حال تشکیل مفید است.

تحلیلگران از شاخص اپن اینترست برای تشخیص ترندها استفاده می‌کنند. در صورت افزایش قیمت دارایی اگر شاخص OI نیز رشد داشته باشد، احتمال ادامه یافتن روند بیشتر است. اما اگر شاخص OI همزمان با رشد قیمت روند نزولی پیدا کند، احتمالا میزان حمایت روند رو به کاهش است.  علاوه بر این، تریدرها عموما اپن اینترست را در کنار سایر اندیکاتور‌های تکنیکال مورد استفاده قرار می‌دهند. برای مثال ترکیب اطلاعات به دست آمده از شاخص OI و اندیکاتورهای مومنتوم (Momentum) یا میانگین حرکت (Moving Average) به تریدرها اجازه می‌دهد که تصویر کامل‌‌تری از وضعیت بازار داشته باشند و نقاط بهینه برای انجام معاملات را شناسایی کنند.

محدودیت‌های اوپن اینترست برای قراردادهای فیوچرز ارز دیجیتال

در صورتی که یک تحلیلگر صرفا از شاخص OI استفاده کند، این احتمال وجود دارد که وی تصویر کاملی از وضعیت بازار به دست نیاورد.

شاخص اپن اینترست توسط باز شدن پوزیشن‌های جدید و معاملات آفست تغییر می‌کند. این موضوع، تشخیص تفاوت بین فعالیت‌های جدید بازار و بسته شدن پوزیشن‌ها را دشوار خواهد کرد. علاوه بر این، نوسانی که در بازار معامله و خرید ارز دیجیتال وجود دارد، می‌تواند تغییرات ناگهانی و بزرگی در شاخص OI ایجاد کند. از طرف دیگر، اوپن اینترست نه‌تنها اطلاعاتی در مورد اندازه هر پوزیشن خاص ارائه نمی‌کند، بلکه ممکن است در بازتاب دادن اهمیت بخشی از پوزیشن‌های بازار که توسط بازیگران نهادی کنترل می‌شوند نیز چندان دقیق عمل نکند. بنابراین، می‌توان گفت که اپن اینترست اگر به تنهایی مورد استفاده قرار بگیرد، محدودیت‌هایی قابل توجهی دارد، اما در کنار اندیکاتورهای تکنیکال دیگر، ابزاری مفید و کاربردی خواهد بود.

دلیل اهمیت شاخص اپن اینترست در دنیای ارز دیجیتال چیست؟

تریدرهای دنیای ارز دیجیتال با زیر نظر داشتن شاخص اپن اینترست، امکان سنجش مارکت سنتیمنت و پیش‌بینی در بازار فیوچرز ارزهای دیجیتال را به دست می‌آورند. اطلاعات به دست آمده از این شاخص در بسیاری از استراتژی‌های معاملاتی نقشی کلیدی ایفا می‌کند و ابزاری مهم برای شناسایی ترندها محسوب می‌شود. تریدرها با بررسی شاخص OI و دنبال کردن تغییرات آن می‌توانند تصمیمات معاملاتی بهتری داشته باشند و حتی استراتژی‌های فعلی خود را بهبود دهند.

دیدگاه شما به بهبود مطالب والکس کمک می‌کند.

به این مطلب چه امتیازی می‌دهید؟

میانگین امتیارها: ۵ / ۵. مجموع آرا: ۵

از سال ۱۳۹۷ در مورد دنیای ارز دیجیتال می‌نویسم. این نوع جدید پول می‌تواند اقتصاد را برای همیشه دگرگون کند، و حتی قدرت بانک‌ها و دولت‌ها را کاهش دهد. به همین دلیل، مشتاق دیدن آینده مبتنی بر فناوری بلاکچین هستم.
نوشته های مشابه
اشتراک در
اطلاع از
guest
ایمیل شما نمایش داده نمی شود
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
دکمه بازگشت به بالا