نحوه شناسایی nft جعلی و معرفی شیوه های رایج کلاهبرداری nft

NFT نوعی دارایی دیجیتال است که با صنعتهای مختلفی مثل هنر، ورزش، موسیقی و … ادغام شده و به واسطه آن طرفداران بیشتری جذبش شدهاند. این توکنها را دارایی رمزنگاری شده غیر قابل تعویض میدانند؛ طوری که هر یک از آنها تنها در یک نمونه منحصربهفرد خود موجود است و بسیاری از آنها ارزش چشمگیری دارند. در برخی مواقع سرمایهگذاران برای به دست آوردن این توکنهای غیرمثلی به رقابت با یکدیگر میپردازند. با وجود ارزش بالا و کمیابی آنها، حضور کلاهبرداران، سارقان و افراد سودجو در این بازار امری کاملا طبیعی و قابل انتظار است. اما مهمترین نکته، مقابله با این افراد و روشهای کلاهبرداریهای آنها است. در ادامه این مقاله به معرفی روشهای کلاهبرداری در بازار nft و راههای شناسایی nft جعلی میپردازیم.
فهرست مطالب
انواع روشهای کلاهبرداری NFT
با افزایش محبوبیت انافتی در بازار ارزهای دیجیتال، کلاهبرداری و سوءاستفاده از طریق آن نیز به مرور رایج شد. در بسیاری از موارد افراد ممکن است بخش زیادی از سرمایه خود را برای خرید یک nft جعلی از دست بدهند و این زیان از عدم آگاهی آن فرد نشئت میگیرد. از آنجایی که بازار ارزهای دیجیتال و توکنهای ان اف تی در شرایط نسبتا غیر قابل کنترلی قرار دارند، فضای مناسبی را برای سودجویان و کلاهبرداران فراهم کردهاند. در ادامه با رایجترین راههای کلاهبرداری و nft جعلی آشنا خواهیم شد.
کلاهبرداری راگ پول
رایجترین نوع کلاهبرداری در این بازار، کلاهبرداری راگ پول است. در این شیوه کلاهبرداران ابتدا یک طرح جعلی را از طریق تبلیغات در رسانههای اجتماعی معروف و محبوب میکنند و وعدههای سوددهی هنگفت به افراد میدهند. سرانجام زمانی که نظر کاربران جلب شد و به مرحله خرید رسیدند، تمام سرمایه آنها را برداشته و پروفایلهای خود را از رسانههای اجتماعی حذف میکنند.

ایردراپهای NFT
همیشه لازم نیست یک nft جعلی خریداری کنید تا در دام کلاهبرداران بیفتید. گاهی تنها قصد انجام آن نیز میتواند سرمایه شما را از بین ببرد. در روش ایردراپ اسکم، کلاهبردار به کاربران وعده هدایای نفیس میدهد و از آنها میخواهد که پیام ارسالی آنها را به افراد بیشتری ارسال کنند. در این شرایط اگر تحت تأثیر این تبلیغات دروغین قرار بگیرید باید در سایت آنها ثبت نام کنید. سپس از شما درخواست میکنند تا برای دریافت nft رایگان خود آدرس کیف پولتان را وارد کنید. در این صورت کافی است کیف پول شما موجودی داشته باشد تا تمام سرمایه آن را به سرقت ببرند.
پامپ و دامپ nft
پامپ و دامپ (Pump-and-Dump) یک استراتژی برای کلاهبرداری است. nftها معمولا ارزش و قیمت خود را از کیفیت واکنشی که از جامعه دیدهاند به دست میآورند. پروژههای موفق و محبوب این حوزه، شاهد رشد تصاعدی انافتیها خود بودهاند. اما نکته مهمی که در این باره وجود دارد این است که قیمت ان اف تی قابلیت دستکاری دارد. بنابراین ارزش یک توکن نمیتواند فاکتور قابل اعتمادی برای یک مجموعه توکن غیرقابل تعویض باشد. زیرا کلاهبردارها در این روش شروع به خرید و فروش یک توکن خاص میکنند تا قیمت آن متناسب با خواسته آنها زیاد یا کم شود.
کاهش قیمت یک دارایی باعث میشود دارندگان برای کاهش ضرر، شروع به فروش کنند. افزایش قیمت نیز معمولا سرمایهگذاران را برای خرید تشویق میکند. در روش پامپ و دامپ، کلاهبردارها بازار nft موردنظر خود را به این شکل هدایت میکنند.
کلاهبرداری فیشینگ nft
یکی از روشهای قدیمی و البته رایج برای کلاهبرداری در فضاهای اینترنتی، فیشینگ است. در این روش برای اینکه سرمایه خود را برای خرید nft جعلی از دست ندهید، باید پیشینه فروش آن دارایی را به خوبی بررسی کنید و روی لینکهای متفرقهای که از روشهای مختلف برای شما ارسال میشود کلیک نکنید.

سارقان در روش فیشینگ لینکهایی جعلی و تقلبی برای کاربران ارسال میکنند. به محض اینکه روی آن لینکهای مخرب کلیک کنید، ناخواسته اجازه دسترسی به برخی اطلاعات محرمانه سیستم خود را به آنها خواهید داد. بدین ترتیب تنها از طریق یک لینک مخرب میتوانند به کلیدهای خصوصی کیف پول ارز دیجیتال شما دسترسی پیدا کنند و داراییتان به سرقت برود.
مزایده nft
یکی از راههای فروش nft این است که دارایی خود را در بازار مربوط به آن برای مزایده قرار دهید تا با بالاترین قیمت پیشنهادی به فروش برسد. در برخی مواقع ممکن است فرد خریدار پیشنهاد اولیه قابل قبولی دهد اما سپس پیشنهاد نهایی خود را به قیمت خیلی کمتری کاهش دهد. در این شرایط اگر شما به عنوان فروشنده قیمت نهایی را با دقت کافی چک نکنید، ممکن است فریب این کلاهبرداران را بخورید.
برای مثال ممکن است پیشنهاد اولیه ۳ اتریوم (حدود ۴۰۰۰ دلار) باشد. اما در نهایت این قیمت را به ۳ یو اس دی کوین (حدود ۳ دلار) تغییر دهد. اگر شما پیشنهاد اصلاح شده نهایی را بررسی نکنید، nft خود را با قیمت بسیار کمتری فروختهاید و در دام کلاهبرداران افتادهاید.
Nft جعلی
یکی دیگر از راههای کلاهبرداری در این حوزه، ارائه nft جعلی است. سارقان در برخی مواقع آثار هنری را کپی میکنند و نسخههایی از توکن جعلی را در بازار ارائه میکنند. در صورتی که این توکنها هیچ ارزشی ندارند؛ زیرا ویژگی خاص منحصربهفرد بودن خود را از دست دادهاند.

راههای مقابله با خطرات کلاهبرداری nft
برای اینکه در دام خرید nft جعلی نیفتید باید راههای شناسایی یک توکن تقلبی را یاد بگیرید. مهمترین قانونی این است که به یک معامله خیلی خوب، پرسود و بیش از اندازه ایدهآل شک کنید! زیرا احتمال اینکه آن معامله اصالت نداشته باشد زیاد است. پس اگر قیمت یک توکن در مقایسه با سایر موارد مشابه در آن کلکسیون بیشتر یا کمتر بود، به هیچ عنوان در خرید آن عجله نکنید. در ادامه با راههای دیگر شناسایی nft جعلی آشنا خواهید شد.
به هدایای زیاد و غیرطبیعی شک کنید!
به خاطر داشته باشید که در دنیای توکنهای غیر قابل تعویض، هدیه دادن اصلا امر عادی و مرسومی نیست. پس اگر در هر کدام از رسانههای اجتماعی با وعدههای هیجانانگیز هدیههای زیاد مواجه شدید، به آنها شک کنید. قبل از وارد کردن هر گونه اطلاعاتی از خودتان، تاریخچه و اصالت آنها را چک کنید. برای این کار میتوانید از بررسی توییتر (Twitter) و دیسکورد (Discord) آنها شروع کنید.
حجم فروش nft را بررسی کنید!
یک توکن تقلبی معمولا تعداد معامله کمی دارد. پس قبل از اینکه برای خرید اقدام کنید، تاریخچه فروش دارایی را بررسی کنید. برای این کار میتوانید از سایتهای OpenSEA و Solsea کمک بگیرید. همچنین میتوانید قیمت آن nft را با قیمت ذکر شده در این سایتها مقایسه کنید. اگر اختلاف زیادی بین آنها وجود داشته باشد، معامله پیش رو معامله مشکوکی خواهد بود.
به آدرس کیف پولها توجه داشته باشید!
یکی از اطلاعات مهمی که هنگام خرید توکن باید به آن توجه کرد، آدرس کیف پول آن پروژه است. برای اینکه یک پروژه جعلی را تشخیص دهید، میتوانید آدرس مالک آن را با استفاده از ابزارهای مختلف راستی آزمایی کنید.
در برخی شرایط ممکن است اکثر تراکنشها یک منشأ مشابه داشته باشند. در این صورت متوجه میشوید که با یک مورد مشکوک مواجه هستید. زیرا مالکان یک توکن جعلی ممکن است بین خودشان با خرید و فروشش تراکنشها و ارزش آن دارایی را دستکاری کرده باشند.
تصویر nft مورد نظر را گوگل کنید
اگر توکن مورد نظر شما یک تصویر باشد میتوانید از گوگل برای تضمین اصالت آن کمک بگیرید. در واقع از یک نوع مهندسی معکوس استفاده میکنید. اگر تنها یک منبع برای آن تصویر وجود داشته باشد، دارایی موردنظر اصل است. اما اگر چند منبع مختلف برای آن پیدا شود، شما در حال خرید یک nft جعلی هستید!

بررسی نمونههای واقعی
توکنهای غیر مثلی یا توکنهای غیر قابل تعویض که با نام اختصاری NFT شناخته میشوند، نوع خاصی از داراییهای دیجیتال هستند که از سال ۲۰۲۰ وارد حوزه کریپتوکارنسی شدهاند. بازار آنها در سال ۲۰۲۱ به یکی از محبوبترین و پرطرفدارترین بازارهای مالی تبدیل شد. پس کاملا طبیعی است که نظر کلاهبردارها و افراد سودجو به آن جلب شود.
همانطور که دیدید راههای مختلف زیادی برای کلاهبرداری در این بازار وجود دارد. با کسب آگاهی و دانش کافی در این زمینه میتوانید nft جعلی را از نمونه واقعی آن تشخیص دهید. اصلیترین ویژگی یک توکن، منحصر به فرد بودن آن است. پس حتما قبل از خرید از اصالت آن و پلتفرم ارائهدهنده مطمئن شوید. در همین راستا مهمترین ویژگیهای یک ان اف تی اصیل شامل این موارد است:
- اثبات اجتماعی و شهرت
- نقدینگی
- کمیابی
- کاربرد
- ملموس بودن
- تعاملپذیری در موارد مختلف
هرچه آگاهی و اطلاعات شما از این موضوع بیشتر باشد، میتوانید با اطمینان خاطر بیشتری در این بازار به معامله بپردازید. در بلاگ والکس مقالههای مفید زیادی درباره موضوعات مختلف وجود دارد که مطالعه آنها به افزایش دانش کریپتویی شما کمک ویژهای خواهد کرد. شما برای ما بنویسید، تاکنون در دام کلاهبرداریهای این حوزه گرفتار شدهاید؟
سلام وقت بخیر هفته پیش در پیچ کاری اینستاگرام دخترم آقایی پیام گذاشتن بابت آثار هنری خود را در nftبه فروش بگذارید سایت هم به اسم mintseaمی باشد ما هم بررسی کردیم دامنه سایت و بقیه چیزها وقتی وارد سایت می شیم برای آپلود کردن عکسها باید هزینه به اتریوم پرداخت بشه که نزدیک به ۱۱ میلیون به پول ما در ایران می شه و در مناقصه فروخته شد اما وقتی خواستیم پول و به کیف پول خودمون انتقال بدیم ایمیل میاد که شما باید ۷ دهم کارمزد پرداخت کنید تا پول به کیف شما انتقال یابد الان ما موندیم این کلاهبرداریه یا واقع
سلام
خیر، ما هرگز معامله و خرید و فروش رمزارز در سایتهای ناشناس و یا پیشنهاداتی که در شبکه های اجتماعی میشود را توصیه نمیکنیم. اغلب این افراد کلاهبردار هستند.
سلام. من قبلا در ایردراپهایی شرکت کردم و نتیجه قطعی را نمی دانم. در کیف پولم مقدار زیادی ان اف تی ارسال شده دقیقا چگونه میتوانم بفهمم کدام یک جعلی و کدام اصل است؟ سپاس
سلام و عرض ادب
این مساله را فقط گذر زمان مشخص میکند. در دنیای کریپتو ایردراپهای زیادی انجام میشود که برخی از آنها تبدیل به داراییهای ارزشمند و برخی به پروژه شکست خورده بدل میشوند.
سلام آیا شخصی که آدرس سایت nft بفرستد و بخواهد اثر هنری را در آن سایت آپلود کنیم و هزینه آپلود ۳۰۰ دلار هست ، چگونه میتوان فهمید سایت جعلی و کلاهبرداری است ممنون
سلام
قطعا شهرت و شناخته شده بودن یک پلترفم و حجم معاملات بالای آن، از پارامترهای مهم برای اعتماد به یک وبسایت است. بنابراین اگر شخصی در شبکه اجتماعی برای شما آدرس سایتی ناشناخته را بفرستد و از شما تقاضای پرداخت پول کند، به احتمال زیاد کلاهبردار است.