ارز دیجیتال دش (Dash) در سال ۲۰۱۴با نام ابتدایی Xcoin راهاندازی شد. این پروژه ابتدا با هدف حفظ حریم خصوصی و ناشناس ماندن کاربر طراحی گردید و بهعنوان یک فورک از شبکه لایت کوین (که خود فورکی از بیت کوین است) برای رفع نقصهای شبکه بیت کوین عرضه شد. پروژه دش، یک پروتکل مستقل و غیر متمرکز از نوع دائو (DAO) محسوب میشود که برای محافظت از ناشناسی کاربران خود با الگوریتم X11 طراحی شده و از طریق مجموعهای از کاربران اختصاصی موسوم به مستر نود (Masternode) تراکنشها را با سرعت بالاتری پردازش میکند.
ارز دیجیتال دش
کوین دش در سیستم بلاکچین DASH قرار دارد و تمام تلاش این شبکه غیر متمرکز، ایجاد یک اکوسیستم پرداخت جهانی سریع است. این ارز دیجیتال، پرداختهای سریع و ارزان را در هر نقطه از جهان ممکن میکند و هدف آن ارائه یک تجربه کاربرپسند با حفظ حریم خصوصی برای تراکنشهای کاربران است.
کاربرد دش
هدف نهایی ارز دش، ایجاد یک اکوسیستم مطلوب برای پرداخت جهانی است؛ در این میان، کاربردها و قابلیتهای مهمتری هم به این پروژه اضافه شده که عبارتند از:
- برآورده کردن محیط خصوصی برای تراکنشها
- ایجاد سریعترین بستر برای انجام تراکنشهای ارز دیجیتال
- ایجاد سیستم حاکمیت غیر متمرکز موسوم به DGBB
کاربران با استفاده از بلاکچین DASH میتوانند بر مشکلات سنتی تراکنشها غلبه کنند؛ این مشکلات اغلب در سیستم بیت کوین و حتی لایت کوین مشاهده میشوند. مهمترین کاربردی که دش برای کاربران به ارمغان آورده، امکان تبادل ارز دیجیتال با سرعت بالا و به صورت ناشناس است.
چه مقدار ارز دش (DASH) در گردش است؟
سقف عرضه ارز دش برابر با ۱۸٬۹۰۰٬۰۰۰ توکن است که در حال حاضر بیش از ۱۱ میلیون دش در گردش است. نحوه توزیع دش عبارت است از:
- ۴۵٪: استخراج توسط ماینرها
- ۴۵٪: پاداش استخراج به مسترنودها
- ۱۰٪: تامین بودجه پیشنهادهای آتی شبکه دش
نحوه عملکرد دش
DASH از یک معماری دو لایه استفاده میکند که به ماینرها و مسترنودهای اجازه میدهد به صورت متوالی وارد عمل شوند. لایه اول مربوط به ماینرهایی است که برای ایجاد بلاکهای جدید و ایمنسازی بلاکچین با یکدیگر رقابت میکنند. ماینرها تاریخچه تراکنشهای بلاکچین DASH را حفظ کرده و در عین حال از حمله دوبار خرج کردن (Double spending) جلوگیری میکنند.
لایه دوم یا مسترنودها، کاربرانی هستند که برخی عملکردهای ماینر را با استیکینگ ۱۰۰۰ DASH انجام میدهند. از مهمترین خدماتی که مسترنودها ارائه میدهند، میتوان به قابلیتهای PrivateSend ،ChainLocks و InstantSend اشاره کرد.
استخراج دش
الگوریتمی که در بلاکچین دش استفاده میشود، الگوریتم اجماع اثبات کار یا همان PoW است. در این مدل، ماینرها باید با استفاده از پردازندههای قدرتمند، کارتهای گرافیک و دستگاههای ASIC به استخراج رمزارز دش مشغول شوند. استخراج ارز دیجیتال دش هر سال سختتر میشود. به عبارت سادهتر، با کاهش میزان پاداشی که برای ماینرها در نظر گرفته شده، انگیزه استخراج دش کاهش مییابد و به تبع آن، عملیات استخراج آن هم دشوارتر میشود. (میزان پاداش استخراج دش سالانه حدود ۷.۱ درصد کاهش مییابد.)
امنیت شبکه دش چگونه تامین میشود؟
تمام تراکنشهای DASH در یک دفتر کل ذخیره میشود. اما بر خلاف بیت کوین، برای تامین امنیت دش از یک سیستم دو لایه استفاده شده است:
- لایه اول حاوی نودهایی است که فرایند استخراج دش را تحت پروتکل اثبات کار (PoW) و با استفاده از الگوریتم X11 انجام میدهند.
- لایه دوم، شامل مسترنودهایی است که تحت سیستم PoW کار میکنند و طبق سابقهای که دارند، رتبهبندی میشوند.
دش همچنین از یک سیستم امنیتی به نام ChainLocks بهره برده که در آن هر ۱۲ ساعت، یک گروه چرخشی از مسترنودها همه بلاکهای جدید را مشاهده و تایید میکند. با استفاده از مسترنودها، ماینرها نمیتوانند به تنهایی بر شبکه DASH غلبه کنند. حتی اگر عوامل مخرب، ۵۱ درصد قدرت ماینینگ را به دست آورند، اپراتورهای مسترنود ماینرها را تحت کنترل خود نگه داشته و به این ترتیب شبکه دش از حمله ۵۱ درصدی در امان خواهد بود.
تاریخچه و بنیانگذاران دش
دش توسط دو توسعهدهنده با نامهای ایوان دافیلد (Evan Duffield) و کایل هاگان (Kyle Hagan) راهاندازی شد. این پروژه در بدو تولد خود با نام XCoin شناخته میشد و سپس به DarkCoin تغییر نام داد. در مارس ۲۰۱۵ عنوان DASH برای این ارز دیجیتال در نظر گرفته شد و تاکنون با همین نام در دنیای کریپتوکارنسی شناخته میشود. دافیلد تا دسامبر ۲۰۱۷ به عنوان مدیرعامل گروه Dash Core، شرکتی که از توسعه مستمر، ادغام و سایر فعالیتهای Dash پشتیبانی میکند، مشغول به فعالیت بود. درحال حاضر رایان تیلور (Ryan Taylor) مدیرعامل شرکت دش است. هاگان نیز در نگارش وایت پیپر DarkCoin در کنار دافیلد مشارکت داشت. با این حال، وی این پروژه را در اوایل دسامبر ۲۰۱۴ ترک کرد.