آموزش کامل میانگین متحرک ساده و نمایی و کاربرد آنها در تحلیل قیمت ارز دیجیتال

در این مرحله از آشنایی با تحلیل تکنیکال، میخواهیم برخی از متداولترین شاخصهای تحلیل تکنیکال را با هم مرور کنیم. شاخص میانگین متحرک و میانگین متحرک نمایی، دو شاخصی است که در این مقاله به آنها خواهیم پرداخت.
شاخص های تکنیکال به طور کلی، معیارهای عددی هستند که هر کدام به صورت فرمولی خاص از ترکیب پارامترهای مختلف بازار، حاصل میشوند. بیشتر شاخصهای تکنیکال بر روی قیمت معاملات تمرکز دارند.
[title name=”moving_average” title=”میانگین متحرک چیست؟” size=”2″ type=””]یکی از شاخص های تکنیکال ساده و رایج، میانگین متحرک (Moving Average) است (MA۲۰ یعنی: میانگین متحرک ساده ۲۰ روزه). این شاخص در طول زمان تعیین میشود؛ مثلا: قیمت بیت کوین در ۵ روز گذشته
جدول زیر نشان دهندهی قیمت بیت کوین در ۱۰ روز گذشته است:

اگر بخواهیم شاخص MA را برای قیمت ۵ روزه بیت کوین را حساب کنیم، باید در هر روز میانگین قیمت ۵ روز اخیرش را محاسبه کنیم و چون قیمت ۵ روز قبل از روزهای ۱ تا ۴ را نداریم، نمیتوانیم MA این ۴ روز را محاسبه کنیم.
شاخص MA یک شاخص بسیار ساده و واضح است که از نام آن هم میتوان تعریفش را درک کرد. این شاخص از جنس میانگین است. اما میانگینی که در طول زمان حرکت میکند و پا به پای ما جلو میآید.
[title name=”moving_average_use” title=”چگونه از میانگین متحرک استفاده کنیم؟” size=”2″ type=””]مهمترین کاربرد شاخص MA، حذف خطاهای ذهنی و ایجاد شهود بهتر نسبت به روند تغییرات قیمت یک ارز دیجیتال است (منبع).
اکنون فرض کنیم میخواهیم از روی این شاخص به تحلیل بپردازیم. فرض کنید میخواهیم ارز دیجیتالی فرضی به نام والکس کوین را بخریم، که قیمت آن در ۵۰ روز اخیر به شکل زیر بوده است.

سوال مهم این است که روند رشد این ارز دیجیتال چگونه بوده است. آیا گزینه خوبی برای سرمایه گذاری است یا نه؟
فرض کنیم که افق زمانی مورد نظر ما برای سرمایه گذاری روی ارز والکس کوین، در حد ده روز است. با این فرض، MA10 این ارز را محاسبه و ترسیم میکنیم (از روز دهم شروع میکنیم و هر روز، میانگین قیمت ده روز اخیر قیمت والکس کوین را روی نمودار علامتگذاری میکنیم).

با نگاه به نمودار بالا، قضاوت کمی سادهتر است. اگر افق دید سرمایه گذاری ما ده روزه باشد (الان میخواهیم این ارز را بخریم و طی ده روز آینده یا کمی زودتر یا دیرتر بفروشیم یا اینکه الان ارز را داریم و میخواهیم بدانیم بهتر است آن را الان بفروشیم یا برای فروش آن حداقل ۱۰ روز صبر کنیم).
به نظر میرسد که MA قیمت والکس کوین، رو به بهبود است و اگر بخواهیم تمام تصمیم خود را به همین یک شاخص متکی کنیم (که قطعاً توصیه نمیشود) به نظر میرسد روند نزولی قیمت متوقف شده و اوضاع رو به بهبود است.
اکنون فرض کنیم که افق زمانی ما بیست روزه باشد. یک بار دیگر، نمودار میانگین متحرک بیست روزه را ترسیم میکنیم:

میانگین متحرک نمایی چیست؟
در بخش قبلی با شاخص میانگین متحرک آشنا شدیم. چون این شاخص از قیمت های گذشته محاسبه می شود، به آن شاخص حافظه دار نیز میگویند.
گاهی اوقات از شاخص MA (میانگین متحرک) یک ایراد جدی میگیرند. برای مثال اگر قیمت یک ارز در نه روز اخیر به تدریج از ۳۰۰ دلار کاهش پیدا کرده و به ۱۰۰ دلار رسیده یا اینکه به تدریج از ۱۰۰ دلار افزایش پیدا کرده و به ۳۰۰ دلار رسیده. در هر دو حالت میانگین متحرک بر اساس فرمول میانگینگیری، یکسان خواهد بود.
شاخص میانگین متحرک نمایی (Exponential Moving Average) با هدف رفع همین مشکل طراحی و استفاده میشود (EMA۲۰ یعنی: میانگین متحرک نمایی ۲۰ روزه).
در محاسبه شاخص EMA، به اطلاعات مربوط به آخرین روز، وزن بیشتری داده میشود. برای سادهتر شدن بحث بهتر است از یک مثال استفاده کنیم.
فرض کنیم قیمت ارز والکس کوین در دو ماه اخیر بین ۲۰۰ تا ۳۳۰ دلار در حال نوسان بوده است:
اگر میانگین متحرک ۲۰ روزه (MA20) را حساب کنیم، میبینیم شاخص در اواخر دوره نسبتاً یکنواخت مانده و کمی سقوط کرده است. اگر اطلاعات قیمت روز سی ام تا روز پنجاهم را وارونه کنیم، MA20، در روز آخر، مقدار قبلی خود را حفظ خواهد کرد.
وقتی MA20 را به شکل ساده حساب میکنیم، در واقع قیمت هر روز، ۵٪ در MA نقش دارد (یک بیستم مقدار شاخص). اکنون یک قرار جدید میگذاریم. ۹٪ قیمت ارز در روز آخر را با ۹۱ درصد میانگین متحرک ۲۰ روز قبل جمع میزنیم و به این شیوه، سهم قیمت روز آخر را دو برابر حساب میکنیم و این عدد جدید را به عنوان MA در روز جاری ثبت میکنیم (ما الان ۲۱ قیمت داریم: قیمت امروز به همراه میانگین قیمت بیست روز قبل. پس سهم هر قیمت حدود چهار و نیم درصد است).
فرض کنید میانگین قیمت ارز دیجیتال، والکس کوین در بیست روز اخیر، ۲۰۰ دلار بوده است و امروز قیمت این ارز دیجیتال به ۲۱۰ دلار رسیده است. ما ۹٪ قیمت ۲۱۰ را به ۹۱٪ میانگین۲۰۰ جمع میزنیم و به قیمت ۲۰۱ میرسیم. ۲۰۱ را به عنوان میانگین قیمت امروز ثبت میکنیم.
اکنون اگر فردا قیمت این ارز دیجیتال ۲۳۰ دلار شد، ۹٪ قیمت ۲۳۰ را با ۹۱٪ میانگین ۲۰۱ جمع میزنیم و نتیجه را به عنوان عدد ۲۰۳.۶ دلار ثبت میکنیم و این روند به همین شکل ادامه پیدا میکند. در نمودار زیر میتوانید نتیجه را ببینید:
خط قرمز رنگ، میانگین متحرک ساده بیست روزه است و خط زرد رنگ میانگین متحرک نمایی بیست روزه است. با کمی دقت متوجه میشویم که میانگین متحرک نمایی به تغییرات قیمت سریعتر واکنش نشان میدهد.
وقتی قیمت رشد صعودی داشته، میانگین متحرک نمایی زودتر از میانگین متحرک ساده افزایش پیدا کرده و وقتی قیمت کاهش داشته، میانگین متحرک نمایی زودتر کاهش پیدا کرده است. به عبارتی میانگین متحرک ساده در مقایسه با میانگین متحرک نمایی، دیرتر به تغییرات واکنش نشان میدهد.
صحبت پایانی
همانطور که میبینید به نظر میرسد در روزهای اخیر، روند رشد قیمت والکس کوین متوقف شده و به نظر نمیرسد که بهبود خاصی در بازار پیش روی ما باشد. اگر بخواهیم تمام تصمیم خود را به همین یک شاخص متکی کنیم (که همچنان هم توصیه نمیشود) به نظر میرسد نباید در افق بیست روزه، تغییرات جدی از قیمت این ارز انتظار داشته باشیم.
به این نکته توجه کنید که هدف از تحلیل تکنیکال انجام معجزهای در سرمایه گذاری نیست؛ بلکه کاهش سهم خطاهای انسانی و خطاهای احساسی در تحلیل و ارزیابی شرایط موجود است.
در مقاله های بعدی به بررسی شاخص های پیچیده تر خواهیم پرداخت.
سلام
لطفا اصلاح بفرمایید
اگر بخواهیم میانگین متحرک ۵ روزه قیمت بیتکوین را حساب کنیم، باید در هر روز میانگین قیمت ((۵ سال اخیرش)) را محاسبه کنیم
۵ روز اخیرش
سلام آقای محمود
خیلی ممنون که این مورد ویرایشی را اطلاع دادید؛ اصلاح شد.
سپاس از همراهیتان
بسیار عالی بود متشکرم
سلام آقای ساسان
خواهش میکنم؛ باعث خوشحالی ماست که از این مقاله راضی هستید.
ممنون از همراهیتان