مفهوم بازار خنثی یا رنج در بازار مارجین برای مبتدیان

برای شروع معامله و سرمایهگذاری در بازار ارز دیجیتال، لازم است انواع روندهای صعودی، نزولی و خنثی را بشناسید. در این بین، بازارهای خنثی نقشی حیاتی در سود یا زیان معاملهگران داشته و در عین حال، پتانسیلهای زیادی هم با خود به همراه دارند. یکی از آنها استفاده از معاملات مارجین در طول این دورههاست. در این مقاله با تعریف و ماهیت هر دوی آنها آشنا میشوید.
مفهوم بازار خنثی در ارز دیجیتال

منظور از بازار خنثی، رنج (Range) یا ساید (Sideway) برهههای زمانی است که در طول آنها قیمت داراییهای یک بازار مالی در یک محدوده مشخص و بدون جهتگیری خاص نوسان میکند. در نمودارهای قیمت، این بازهها را معمولا پیش از شروع روندهای نزولی یا صعودی میبینیم. وقوع بازارهای خنثی در طول بازارهای نزولی یا صعودی، امری طبیعی و در بسیاری مواقع همیشگی است. در این دورهها که میتوانند از چند روز تا ماهها طول بکشند، قدرت فروشندگان و خریداران تقریبا با هم برابر است.
بازارهای ساید معمولا سقف و کف قیمتی قوی مشخصی دارند که در حقیقت قیمت مرتبا بین آنها نوسان میکند. به محدوده بالا، سطح مقاومت (Resistance Level) و به محدوده پایین نیز سطح حمایت (Support Level) گفته میشود.
در طول بازارهای خنثی، گمانهزنیها و تحلیلها در مورد حرکت بعدی قیمت به اوج خود میرسد. تریدرها تلاش میکنند با انواع روشهای تحلیلی روند بعدی که میتواند صعودی یا نزولی باشد را پیشبینی کرده و بر این اساس اقدام به خرید یا فروش دارایی خود کنند. از طرف دیگر، این بازارها، فرصتی عالی برای تریدرهای حرفهای بهمنظور کسب سود با خرید و فروش متناوب در سطوح حمایت و مقاومت است.
عوامل شکل گیری یک بازار خنثی
مهمترین دلایل شکلگیری دورههای رنج در بازار ارز دیجیتال عبارتند از:
- عدم وجود محرکهای قوی برای رشد یا کاهش قیمتها
- تمایل تریدرها و سرمایهگذاران حرفهای و بزرگ برای برداشت سودهای اخیرشان
- عدم قطعیت موضع دولتها و نهادهای متمرکز در مورد ارزهای دیجیتال
- تغییرات اقتصادی و ژئوپلتیکی در دنیا و انتظار بازار برای ثبات
- تاثیر دیگر بازارهای مالی مانند سهام آمریکا و فارکس
- عوامل روانی و ترس بازار بهخصوص پس از روندهای قوی نزولی یا صعودی
معامله مارجین و بازار خنثی

همانطورکه گفتیم، نوسان قیمتها در بازار خنثی؛ شدید اما بازه آن معمولا کوچک است. اتفاقی که میتواند بر سود تریدرها تاثیر منفی بگذارد. به همین دلیل، بسیاری از آنها به معاملات مارجین (Margin Trade) یا معامله تعهدی روی میآورند. در معاملات مارجین، تریدر از صرافی ارز دیجیتال مقداری وام دریافت کرده و از آن برای خرید ارز استفاده میکند. مقدار این وام، ضریبی از سرمایه اولیه یا مارجین است و به آن نسبت اعتبار (Leverage) گفته میشود. این نسبت با افزایش مارجین تا سقف مشخصی مانند ۱۰ برابر یا حتی ۱۰۰ برابر در برخی پلتفرمها افزایش مییابد.
یک بازار خنثی از این جهت فرصت مناسبی برای مارجین ترید محسوب میشود که بازه نوسان قیمت در آن تا حد زیادی مشخص است. بهاینترتیب، تریدر میتواند از وام دریافتی خود برای خرید یک رمزارز و سپس فروش آن در سطح مقاومت استفاده کرده و سپس بدهیاش را بازگرداند. از طرفی او میتواند مقداری ارز دیجیتال بهعنوان مارجین دریافت کرده، آن را در قیمت فعلی بفروشد و پس از کاهش قیمت، همان مقدار را دوباره خریده و وام خود را تسویه کند.
صرافیها مقداری از سرمایه اولیه شما را نیز بهعنوان وجه تضمین معامله مارجین نزد خود نگه میدارند. از این وجه برای باز نگه داشتن پوزیشن استفاده میشود. با توجه به این سازوکار، مشخص است که ریسک موقعیتهای تعهدی مانند پتانسیل سود آنها بهصورت تصاعدی افزایش مییابد. بنابراین اگر بازار، خلاف جهت پیشبینی شما پیش برود، وثیقه شما میتواند کاهش یافته و حتی صفر شود.
معامله مارجین در روند خنثی؛ فرصتی برای شناسایی بازار
روندهای خنثی بهطورکلی فرصتی برای شناسایی بازار ارزهای دیجیتال محسوب میشوند. در این دورهها میتوان رفتار تریدرهای حرفهای، قیمت و سطوح مقاومت و حمایت را شناسایی کرد. از طرف دیگر، معامله مارجین فرصتی برای ورود به بازار با سرمایه اولیه اندک است؛ هرچند که امکان از دست رفتن همین سرمایه به این روش نیز چند برابر میشود. بااینحال با شناخت بهتر و عمیقتر بازار و به کمک ابزارهایی که صرافیها در اختیارتان قرار میدهند میتوانید ریسک خود را مدیریت کرده و در عین حال از روندهای ساید، مانند یک تریدر حرفهای، تجربه یا حتی سود کسب کنید.