سرمایه گذاری

سرعت گردش پول یا velocity در ارز دیجیتال چیست؟

به عنوان یک سرمایه‌گذار، چقدر به نگهداری یک ارز دیجیتال ارزشمند و آینده‌دار در کیف پول خود تمایل دارید؟ به طور طبیعی، میزان خرید و فروش دارایی‌های مختلف چه در دنیای ارزهای دیجیتال و چه در اقتصاد سنتی و فیزیکی مشابه یکدیگر نیستند. بسته به احساس بازار، ممکن است برخی دارایی‌ها به عنوان یک ذخیره ارزشمند در کیف پول کاربران حفظ شده و برخی دیگر دائماً در حال جابه‌جایی باشند. این قسمت از اقتصاد، دقیقاً به یک مفهوم به نام سرعت گردش پول اشاره دارد. در این مقاله قصد داریم این مفهوم بسیار مهم را به خصوص در زمینه ارزهای دیجیتال، مورد بررسی قرار دهیم.

آشنایی با مفهوم سرعت گردش پول

در دنیای اقتصاد، سرعت گردش پول یا ولوسیتی (Velocity) عبارت است از تعداد دفعاتی که میانگین یک واحد پولی برای خرید کالا یا دریافت خدمات در یک بازه زمانی مشخص جابه‌جا می‌شود. به طور کلی این معیار به تنهایی کاربرد بالایی ندارد؛ اما اگر مفهوم ولوسیتی را در کنار پارامترهای دیگری نظیر تولید ناخالص داخلی قرار دهید، دید مناسبی از یک فضای اقتصادی خواهید داشت. همچنین سرمایه‌گذاران از این معیار در کنار پارامترهای دیگری مانند ضریب بتا، برای ارزیابی ریسک سرمایه‌گذاری روی یک دارایی استفاده می‌کنند. البته Velocity در ارز دیجیتال نیز به شدت می‌تواند روی قیمت یک توکن جدید، تأثیرگذار باشد. اما پیش از این که به بررسی این مفهوم در دنیای ارزهای دیجیتال بپردازیم، بهتر است دید بیشتری نسبت به آن داشته باشیم.

در دنیای اقتصاد، سرعت گردش پول در واقع تمایل مردم برای نگهداری و ذخیره دارایی را نشان می‌دهد. اگر یک اقتصاد سالم و پویا در جامعه در جریان باشد، سرعت گردش نیز بالاتر خواهد بود و مردم تمایل بیشتری به انتقال دارایی برای خرید یا سرمایه‌گذاری خواهند داشت. به طور معمول ولوسیتی پایین در یک جامعه اقتصادی، نشان از ذخیره واحدهای پولی در حساب‌های مردم، عدم تمایل به خرج کردن و در نهایت رکود دارد. برای درک بهتر نقش سرعت گردش پول در یک اقتصاد، ابتدا بهتر است با فرمول محاسبه آن آشنا شویم.

Velocity در اقتصاد

فرمول محاسبه سرعت گردش‌پول

Velocity تابعی از میزان عرضه پول و تولید ناخالص داخلی است. تغییر در میزان عرضه و چاپ پول و همچنین تغییرات تولید ناخالص، می‌تواند بر این معیار تأثیرگذار باشد. فرمول محاسبه سرعت گردش پول از تقسیم عرضه پول به تولید ناخالص داخلی به دست می‌آید. به عبارت دیگر اگر تولید ناخالص داخلی را GDP و عرضه پول را money supply در نظر بگیریم، به فرمول زیر خواهیم رسید:

Velocity = Money Supply/GDP

 همان‌طور که از فرمول بالا مشخص است، در صورتی که تولید ناخالص داخلی و عرضه پول تناسب برابری با یکدیگر داشته باشند، سرعت گردش پول نیز میزان ثابتی خواهد بود. طبق این فرمول، افزایش تولید ناخالص داخلی نسبت به عرضه پول می‌تواند باعث کاهش ولوسیتی شده و حالت برعکس این موضوع نیز سرعت گردش سرمایه را افزایش خواهد داد. با این حال لازم به ذکر است که فرمول محاسبه Velocity در اقتصاد سنتی، با فرمول محاسبه آن در دنیای ارزهای دیجیتال تفاوت دارد. در مبحث ارز دیجیتال موجودیتی به نام تولید ناخالص داخلی وجود نداشته و همین موضوع باعث می‌شود تا این معیار از جنبه متفاوت‌تری مورد بررسی قرار بگیرد.

اکنون که با مفهوم کلی سرعت جابه‌جایی پول در اقتصاد آشنا شدید، نوبت به بررسی این مبحث در دنیای بلاکچین و ارزهای دیجیتال می‌رسد. اگر قصد سرمایه‌گذاری در این حوزه را داشته و یا حتی می‌خواهید توکن جدیدی عرضه کنید، ولوسیتی می‌تواند یک معیار کلیدی و سرنوشت‌ساز برای شما باشد!

Velocity در ارز دیجیتال

در دنیای ارزهای دیجیتال، مفاهیمی مانند رکود یا تولید ناخالص معنایی ندارند. در این اقتصاد نوظهور، مفهوم سرعت گردش پول عبارت است از تعداد دفعاتی که یک واحد توکن از یک موجودیت (کیف پول) به یک موجودیت دیگر انتقال می‌یابد. اگر تاکنون تجربه سرمایه‌گذاری داشته باشید، حتماً با مفهوم هولد یا ذخیره بلندمدت یک دارایی آشنا هستید.

با توجه به این موضوع و به بیان ساده، اگر سرمایه‌گذاران تمایل بیشتری برای ذخیره یک ارز دیجیتال یا به اصلاح هولد آن داشته باشند، سرعت جابه‌جایی این ارز در بازار کاهش یافته و ولوسیتی پایینی خواهد داشت. در سمت دیگر اگر سرمایه‌گذاران به هر علتی تمایل به فروش سریع یک توکن بگیرند، تمایل به خرید و فروش آن رو به افزایش بوده و سرعت گردش پول بیشتری نیز خواهد داشت.

ولوسیتی ارزدیجیتال

پیش از این که به تأثیرات Velocity بالا و پایین در دنیای کریپتوکارنسی و معنی هر یک از این دو حالت بپردازیم، لازم است با فرمول محاسبه آن در این نوع اقتصاد آشنا شویم.

نحوه محاسبه Velocity در ارزهای دیجیتال

در دنیای اقتصاد، به طور معمول سرعت گردش پول به صورت سالیانه محاسبه و اعلام می‌شود. به عبارت دیگر ولوسیتی ۳ برای یک ارز دیجیتال به این معناست که هر واحد از آن به طور متوسط در طول یک سال، سه بار معامله و در بین کیف پول‌های مختلف جابه‌جا شده است. این معیار می‌تواند به سرمایه‌گذاران در انتخاب یک توکن برای دستیابی به اهداف بلند مدت یا کوتاه‌مدت کمک کند. فرمول محاسبه عمومی و ساده شده ولوسیتی به صورت زیر است:

سرعت گردش پول = حجم کل معاملات ÷ میانگین حجم معاملات شبکه

همان‌طور که از فرمول بالا مشخص است، در اینجا دو عامل حجم معاملات و میانگین آن‌ها نشان دهنده سرعت گردش خواهد بود. به عبارت دیگر اگر میانگین حجم معاملات نسبت به حجم کل معاملات بالا باشد، ولوسیتی رو به افزایش بوده و در صورت برتری عددی حجم کل معاملات نسبت به میانگین، سرعت گردش یک دارایی کمتر خواهد بود.

علاوه بر فرمول فوق، دو فرمول دیگر با نام‌های برنیسک (Burnisk) و بوترین (Buterin) نیز برای محاسبه این معیار استفاده می‌شود. در ادامه نگاهی به هر یک از این فرمول‌ها و موارد استفاده از آن‌ها پرداخته‌ایم.

محاسبه ولوسیتی با فرمول برنیسک

فرمول برنیسک با استفاده از معیارهایی نظیر اندازه دارایی، قیمت توکن و همچنین مقدار ارز دیجیتال در گردش، قصد محاسبه سرعت گردش پول برای هر توکن را دارد. این فرمول به صورت زیر محاسبه می‌شود:

V=PQ/M

در این فرمول V همان ولوسیتی یا سرعت گردش دارایی است. همچنین M به عنوان اندازه گردش پول، P قیمت توکن و در نهایت Q به عنوان میزان دارایی در حال گردش در نظر گرفته می‌شود. طبق این فرمول، سرعت گردش یک دارایی، حاصل ضرب قیمت یک توکن در میزان ارز در حال گردش آن تقسیم بر اندازه کل دارایی توکن خواهد بود.

سرعت گردش پول رمز ارزها

در نتیجه در صورتی که قیمت یک دارایی یا تعداد واحد در حال گردش یک ارز دیجیتال کاهش یابد، Velocity آن نیز روندی کاهشی خواهد داشت. همچنین عرضه بالا و ناگهانی یک توکن نیز می‌تواند مخرج این کسر را افزایش داده و نتیجه نهایی را کاهش دهد. در سمت دیگر افزایش قیمت و افزایش مقدار توکن‌های در حال گردش، به معنای سرعت گردش بالاتری هستند.

برخی از کارشناسان با قرار دادن M در یک سمت معامله، یک توکن را ارزش‌گذاری می‌کنند. در حالت عمومی نحوه استفاده از این فرمول، به میزان اطلاعات سرمایه‌گذار در مورد هر یک از پارامترها و همچنین هدف نهایی بستگی دارد.

محاسبه سرعت گردش پول با فرمول بوترین

در این فرمول اغلب به جای سرعت گردش دارایی، به مدت زمان نگهداری یک توکن در کیف پول سرمایه‌گذاران توجه می‌شود. فرمول بوترین بیشتر برای محاسبه قیمت یک توکن یا به دست آوردن ارزش واقعی آن توسط سرمایه‌گذار مورد استفاده قرار می‌گیرد. فرمول بوترین به صورت زیر است:

H=MC/T

در فرمول بالا H به عنوان مدت زمان نگهداری یک توکن توسط کاربر پیش از انجام تراکنش در نظر گرفته می‌شود. همچنین بقیه پارامترها عبارت‌اند از:

  • M: تعداد کل توکن‌های عرضه شده (در گاهی موارد توکن‌های در حال گردش نیز در نظر گرفته می‌شود)
  • C: قیمت توکن
  • T: حجم تراکنش‌ها و معاملات انجام گرفته در بازار

سرمایه‌گذاران با توجه به دانش خود در مورد هر یک از پارامترها و هدف نهایی جهت به دست آوردن پارامترهای مورد نظر، می‌توانند از این فرمول استفاده کنند. اما بالا یا پایین بودن سرعت گردش پول در ارزهای دیجیتال چه مفهومی می‌تواند داشته باشد؟ در قسمت بعدی به این سؤال مهم پاسخ خواهیم داد.

مفهوم ولوسیتی بالا و پایین در ارزهای دیجیتال

Velocity تنها یک معیار ساده نیست! این مفهوم هم برای سرمایه‌گذاران و هم توسعه‌‌دهندگان شبکه‌های بلاکچین و ارزهای دیجیتال، یک مفهوم بسیار مهم و حیاتی است. در این قسمت، به تحلیل بالا یا پایین بودن سرعت گردش پول در ارزهای دیجیتال پرداخته‌ایم.

تحلیل ولوسیتی پایین

تصور کنید که سرمایه‌گذاران تصمیم به ذخیره یک توکن و عدم فروش آن داشته باشند. در این حالت به دلیل کاهش عرضه، قیمت یک دارایی نیز به صورت مستمر افزایش خواهد یافت. در نتیجه به سادگی می‌توان نتیجه گرفت که سرعت گردش پول پایین می‌تواند باعث افزایش ارزش یک توکن شود.

سرعت گردش پول و تورم

توسعه‌دهندگان بلاکچین می‌توانند از این طریق، ارزش توکن خود را افزایش داده و توجه سرمایه‌گذاران را به سمت آن جلب کنند. استفاده از استراتژی‌هایی که منجر به تمایل بیشتر سرمایه‌گذاران برای نگهداری توکن شود، می‌تواند ارزش آن را افزایش دهد. مکانیزم‌هایی نظیر امکان استیکینگ و سرمایه‌گذاری و کسب سود، سوزاندن توکن، تقسیم سود و موارد دیگری از این قبیل، می‌تواند باعث تشویق سرمایه‌گذاران برای ذخیره و نگهداری یک توکن شود.

در صورتی که قصد ذخیره طولانی مدت یک دارایی در کیف پول خود را داشته باشید، توکن‌هایی با ولوسیتی بالا می‌توانند هدف مناسبی برای شما باشند. این دسته از توکن‌ها اغلب جابه‌جایی کمتری در بازار داشته و تقاضای بالا برای خرید آن‌ها، می‌تواند منجر به رشد قیمتشان شود.

تحلیل ولوسیتی بالا

Velocity بالا به معنای عدم تمایل سرمایه‌گذاران برای ذخیره یک توکن است. این مورد می‌تواند دلایل مختلفی نظیر نوسان قیمت توکن، تزریق مقدار بالایی از آن به بازار یا دلایل بنیادی دیگری در پس‌زمینه خود داشته باشد. البته بالا بودن ولوسیتی یک توکن لزوماً به معنای بی‌ارزش بودن آن نیست. در واقع سرمایه‌گذاران خطرپذیر و افرادی که به دنبال سرمایه‌گذاری روی یک توکن با احتمال سرعت رشد بالا و انفجاری باشند، بهتر است تمرکز خود را روی ارزهای دیجیتال با ولوسیتی بالا قرار دهند.

در آغاز برخی پروژه‌های بلاکچین یا توکن‌های جدید، وجود طرح‌های تشویقی منجر به خرید و ذخیره‌سازی یک توکن توسط سرمایه‌گذاران و در نتیجه افزایش قیمت قابل توجه آن در یک بازه کوتاه می‌شود؛ اما به مرور با افزایش تعداد توکن‌ها، قرارنگرفتن ارز دیجیتال در دسته توکن‌های کاربردی یا دلایل مشابه دیگر، ممکن است افراد تمایلی به ذخیره آن نداشته باشند. در این نقطه از بازار، روند صعودی فروش و رشد سرعت گردش پول آن توکن آغاز خواهد شد. سرمایه‌گذاران هوشمند که به دنبال توکن‌هایی با رشد قیمت ناگهانی و مقطعی هستند، می‌توانند با توجه به این معیار، انتخاب نهایی خود را انجام دهند.

یک سرعت سرنوشت‌ساز!

سرعت گردش پول، معیاری مهم در اقتصاد و بازار ارزهای دیجیتال است. سرمایه‌گذاران می‌توانند با توجه به این فاکتور، آینده یک دارایی را پیش‌بینی کرده و در مورد ذخیره یا فروش آن تصمیم‌گیری کنند. در این مقاله به بررسی کامل این مفهوم و تحلیل بالا یا پایین بودن آن پرداختیم. به عنوان یک حرکت تمرینی و آزمایشی، شما می‌توانید با استفاده از فرمول ارائه شده، Velocity ارزهای دیجیتال مختلف را در طول زمان سنجیده و به ارتباط دقیق این معیار با قیمت آن پی ببرید.

به نظر شما در کنار مفهوم Velocity در ارزهای دیجیتال، کدام معیار می‌تواند به عنوان یک مکمل برای ارزیابی وضعیت آینده یک توکن در نظر گرفته شود؟ نظرات خود در این زمینه را با ما و سایر کاربران والکس به اشتراک بگذارید.

نظرها و کامنت‌های شما در بهبود مطالب والکس کمک کننده خواهد بود.

به این مطلب چه امتیازی می‌دهید؟

میانگین امتیارها: ۵ / ۵. مجموع آرا: ۱

منبع
investopedia.com
نوشته های مشابه
اشتراک در
اطلاع از
guest
ایمیل شما نمایش داده نمی شود
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
دکمه بازگشت به بالا