پاول دوروف آزاد شد! آخرین وضعیت پرونده دستگیری مدیرعامل تلگرام
طبق آخرین رای، مدیر عامل تلگرام با حکم قاضی و با وثیقه سنگین ۵ میلیون یورویی تا روز دادگاه، آزاد شد. یکی از وکلای دوروف اتهامات وارد شده به وی را بی اساس خواند. همچنین عنوان کرد، تلگرام به تمامی مقررات اتحادیه اروپا پایبند است.
دوروف که شهروند فرانسه نیز محسوب میشود، باید هفتهای دوبار در یک ایستگاه پلیس حاضر شده و اجازه ترک خاک فرانسه را ندارد.
پاول دوروف (Pavel Durov) موسس تلگرام در ۲۴ آگوست (۳ شهریور) در فرانسه دستگیر شد. بر اساس گزارشها، دفتر ملی مبارزه با کلاهبرداری در فرانسه، دوروف را به اتهامات مختلفی که گفته میشود به رفتار غیرقانونی کاربران تلگرام مرتبط است، دستگیر کرده است. به گزارش گاردین، بازداشت دوروف پس از یکشنبه شب توسط قاضی بازپرس پرونده تمدید شده است. طبق گزارشات، وی حداکثر تا ۹۶ ساعت میتواند برای بازجویی در بازداشت بماند.
به گزارش والکس و به نقل از لموند (Le Monde) و دیگر رسانههای فرانسوی، دوروف پس از فرود هواپیمای شخصی خود که از آذربایجان به پرواز درآمده بود، در فرودگاه لبورژ (Le Bourget) در شمال پاریس دستگیر شد. بلومبرگ نیز گزارش داد که ماریا زاخارووا (Maria Zakharova)، سخنگوی وزارت خارجه روسیه در یک پست تلگرامی این اطلاعات را تایید کرده است.
پس از پایان این دوره بازداشت، قاضی ممکن است تصمیم بگیرد که او را آزاد کند، علیه او اقدام قانونی کند یا اینکه او را مجددا به بازداشت بازگرداند.
صدور حکم بازداشت پاول دوروف
بر اساس گزارشها، L’Office Mineurs فرانسه (OFMIN)، آژانسی که بر جرائم علیه خردسالان نظارت میکند، به عنوان بخشی از تحقیقات اولیه در تلگرام، حکم بازرسی را صادر کرده است. گویا این حکم به تازگی صادر شده و پاول دروروف قبل از عزیمت به فرانسه از آن باخبر نبوده است.
خبرگزاری فرانسه گزارش داد جرایم ادعا شده از کلاهبرداری گرفته تا قاچاق مواد مخدر، زورگویی سایبری و جرایم سازمان یافته متفاوت است. گزارشهای متعدد نشان میدهد این تحقیقات ریشه در عدم تعدیل محتوا در تلگرام دارد.
OFMIN تحقیقات در مورد دوروف و تلگرام را هماهنگ میکند. طبق گزارشها، مدیر عامل تلگرام قرار بود در ۲۵ آگوست (۴ شهریور) در دادگاه حاضر شود. برخی گزارشها ادعا میکنند که دوروف به دلیل ماهیت جرایم ادعایی ممکن است با ۲۰ سال زندان روبرو شود.
تاثیر بر تلگرام وقیمت TON
شبکه تون (TON)، پروتکل بلاکچین شخص ثالثی که تلگرام آن در سرویس خود ادغام کرده است، ساعاتی پس از دستگیری دوروف اعلام کرد که به طور کامل به عملیات خود ادامه میدهد.
یک پست رسمی در حساب X تون نیز بیان کرد که این پروتکل تحت تأثیر قرار نگرفته است و جامعه آن از دوروف حمایت خواهد کرد.
در این پست آمده است:
به عنوان جامعهای متعهد به آزادی بیان و تمرکززدایی، ما در این دوران چالشبرانگیز محکم در کنار پاول ایستاده ایم.
دادههای CoinGecko نشان میدهد قیمت تون کوین (TON) از زمان اعلام این خبر حدود ۱۴٪ کاهش یافت و به ۵.۲۳ دلار کاهش یافت. در زمان نگارش این مطلب، تون کوین با قیمت ۵.۷۱ دلار معامله میشود.
واکنش تلگرام به دستگیری پاول دوروف
تلگرام در اواخر عصر یکشنبه گفت که این ادعا که یک پلتفرم یا صاحب آن مسئول هر نوع سوء استفاده از آن است، پوچ و بیمعنی است.
تلگرام به دستگیری مدیر عامل و بنیانگذار خود، پاول دوروف، واکنش نشان داد و در بیانیهای که در کانال خبری رسمی این پلتفرم پیامرسان منتشر کرد، مدعی شد که او «چیزی برای پنهان کردن» ندارد.
تلگرام در روز یکشنبه اعلام کرد:
تلگرام از قوانین اتحادیه اروپا، از جمله قانون خدمات دیجیتال پیروی میکند، مدیریت آن طبق استانداردهای صنعتی است و دائماً در حال بهبود است.
این پلتفرم پیامرسان در پاسخ خود گفت که پاول دوروف، مدیر عامل تلگرام چیزی برای پنهان کردن ندارد و اغلب به اروپا سفر میکند. این ادعا که یک پلتفرم یا صاحب آن مسئول سوء استفاده از آن پلتفرم هستند، پوچ است.
در این بیانیه آمده است که تقریباً یک میلیارد کاربر جهانی به طور مرتب از تلگرام به عنوان یک وسیله ارتباطی و به عنوان منبع اطلاعاتی «حیاتی» استفاده میکنند.
تلگرام افزود:
ما منتظر حل فوری این وضعیت هستیم.
واکنش ایلان ماسک و ویتالیک بوترین
ایلان ماسک، بنیانگذار تسلا و مالک پلتفرم X، مصاحبه قبلی بین دوروف و روزنامهنگار مستقل تاکر کارلسون (Tucker Carlson) را با هشتگ #FreePavel در پلتفرم X به اشتراک گذاشت.
دوروف در این ویدئو گفته بود که تصاحب توییتر توسط ماسک یک پیشرفت مثبت برای نوآوریهای تکنولوژیکی و ارائه آزادی بیان بوده است.
ویتالیک بوترین، یکی از بنیانگذاران اتریوم نیز در پاسخ به پست X توسط بالاجی سرینیواسان (Balaji Srinivasan)، کارآفرین و سرمایهگذار آمریکایی، به این موضوع پرداخت.
بوترین گفت که قبلاً از استانداردهای رمزنگاری تلگرام انتقاد کرده بود اما گفت که اطلاعات اولیه مربوط به اتهامات علیه این پلتفرم برای آینده نرمافزارها و آزادی ارتباطات در اروپا بسیار بد و نگرانکننده به نظر میرسد.
دیگر چهرههای برجسته نیز در پلتفرم X واکنش نشان دادند. رابرت اف کندی جونیور، سیاستمدار آمریکایی که مبارزات انتخاباتی خود در ایالات متحده را در آگوست ۲۰۲۴ به حالت تعلیق درآورد، گفت که بازداشت دوروف نیاز به محافظت از پلتفرمهایی را نشان داد که آزادی بیان و حریم خصوصی را امکانپذیر میکنند.
دوروف: آمریکا میخواست تلگرام را کنترل کند
دوروف در مصاحبه خود با کارلسون گفته بود که هر زمان او وارد کشور آمریکا میشد، تلگرام توجه ناخواسته FBI و دیگر آژانسهای امنیتی ایالات متحده را به خود جلب میکرد.
مدیر عامل تلگرام مدعی شد افسران آمریکایی در آخرین سفر وی به این کشور اقدام به استخدام یکی از مهندسان وی کردهاند.
دوروف به کارلسون گفت:
آنها کنجکاو بودند که بدانند کدام کتابخانههای متنباز در اپلیکیشن تلگرام ادغام شدهاند و سعی کردند او را متقاعد کنند که از ابزارهای منبع باز خاصی استفاده کند که به عنوان درهای پشتی (Backdoor) عمل میکنند.
وی اضافه کرد که ماموران FBI مکررا هنگام ورود به ایالات متحده او را متوقف کرده و از او سؤالاتی در مورد عملکرد سرویس پیامرسان تلگرام میپرسیدند.
حفظ حریم خصوصی تلگرام در کانون توجه
از آنجایی که جزئیات دستگیری دوروف و تحقیقات در مورد این پلتفرم کم است، سوالاتی در مورد ویژگیهای حریم خصوصی تلگرام مطرح شده است.
یک پست X از GrapheneOS، شرکت سیستم عامل موبایل مبتنی بر حریم خصوصی و امنیت مبتنی بر منبع باز، نگرانیها را در مورد دسترسی تلگرام به چتهای گروهی و یک به یک برجسته کرد.
GrapheneOS مدعی شد که تلگرام به دلیل عدم رمزگذاری end-to-end، به محتوای پیامهای مستقیم چت گروهی دسترسی کامل دارد. در این پست ادعا شده است که ویژگیهای چت مخفی تلگرام از رمزگذاری end-to-end با نقاط ضعف استفاده میکند و حذف محتوا از برنامه ممکن است تمام آثار پیامها را حذف نکند. GrapheneOS اضافه کرد که تلگرام به طور بالقوه میتواند پیامهای فردی و گروهی را به مقامات فرانسه ارائه دهد.