بهترین اندیکاتور تشخیص روند چیست؟ معرفی اندیکاتورهایی برای شناسایی روند در تحلیل تکنیکال

اندیکاتور (Indicator)، معمولاً برای پیشبینی قیمت ارزهای دیجیتال ارزشمند (مثل بیت کوین) استفاده میشود و با این هدف که تحرکات قیمتی آن ارز دیجیتال به کدام سمت (صعودی / نزولی) تمایل دارد. اندیکاتورها در اصل، ابزارهایی با ساختار علم ریاضی هستند که به سرمایهگذاران یا تریدرها در پیشبینی تحرکات قیمتی ارزهای دیجیتال کمک میکنند. در میان دریای خروشان معاملات روند، اندیکاتور تشخیص روند یکی از آن شاخصهایی است که بیشتر در تشخیص روند دارایی در بازارهای مالی مورد استفاده قرار میگیرد.
دنیای کریپتوکارنسی و فضاهای آن مثل سیستم شبکه بلاکچین، نوظهور هستند. طبیعی است که تجربه و دانش کافی، نقش پررنگی برای کسب موفقیت و سود در این بازارهای مالی جوان دارند. اندیکاتور تشخیص روند، نمودارها، تحلیلهای تکنیکال و مطالعه نشریات ارز دیجیتال، از جمله ابزارهای کمکی هستند که سرمایهگذاران حرفهای بهدنبال آنها هستند. آیا شما هم جزو همین سرمایهگذاران هستید؟ با ما در ادامه همراه شوید تا در ادامه با اندیکاتور بیشتر آشنا شوید.
فهرست مطالب
اندیکاتور تشخیص روند چیست؟

برای درک بهتر اندیکاتورهای روند (Trend Indicators)، لازم است که مروری بر تعریف معاملات مخصوص آن داشته باشیم. معاملات روند (Trend Trading)، شکلی از معاملات (مشخصاً در بازار ارزهای دیجیتال) است که سرمایهگذاری در آن با تکیه بر تجزیهوتحلیل، انجام میشود؛ این خلاصهای از مفهوم گسترده معاملات روند است. وقتی که قیمت یک ارز دیجیتال در جهتی خاص (نزولی/صعودی) حرکت میکند، روند (Trend) شکل میگیرد. اندیکاتور تشخیص روند به تریدر کمک میکند تا در تجزیهوتحلیلهای خود، توانمند و هوشمندانه عمل کند.
همه اندیکاتورهایی که برای معاملات روند طراحی شدهاند، برای تجزیهوتحلیل ادامهدار بودن روند استفاده میشوند. بهعبارت سادهتر، تریدر یا معاملهگر، مثلاً از اندیکاتور میانگین متحرک ساده استفاده میکند تا بفهمد که آیا روند تحرکات قیمتی ارز دیجیتال مورد نظرش، ادامه پیدا میکند یا معکوس میشود؛ درک این اتفاق، منجر به سودآوری خواهد شد. البته واقعیت این است که هیچ شاخص یا اندیکاتوری نمیتواند بهتنهایی باعث موفقیت یک سرمایهگذار شود. شما بهعنوان یک سرمایهگذار یا معاملهگر باید با مدیریت ریسک و روانشناسی معاملات آشنا باشید و دانش کافی بازار کریپتوکارنسی را هم بهکار بگیرید.
معرفی ۵ اندیکاتور تشخیص روند برای سرمایهگذاری هوشمندانهتر
این مقاله بلاگ والکس، بررسی دقیق اندیکاتورهای تشخیص روند است که با مطالعات گسترده بهدست آمده. برای درک هر کدام از اندیکاتورهای تشخیص روند، نیاز نیست که خیلی حرفهای باشید. این بخش از مقاله به شما کمک میکند تا یک دورنمای کلی از مفاهیم اساسی تشخیص روند ارزهای دیجیتال داشته باشید.
مطالعه و درک قابلیتها و ساختار هر کدام از اندیکاتورهای زیر، باعث میشود تا تصمیمگیری هوشمندانهتری در سرمایهگذاریهایتان داشته باشید.
۱. اندیکاتور میانگین متحرک ساده (MA)
اندیکاتور متحرک ساده (Moving Average)، یک شاخص برای تشخیص روند ارز دیجیتال است که بهصورت مداوم با ایجاد میانگین قیمتها شکل میگیرد. شکل این اندیکاتور تشخیص روند در نمودار قیمت، یک خط صاف است که تغییرات قیمتی را با توجه به نوسانات مختلف نشان میدهد. میانگین یا Average میتواند شامل هر دوره زمانی در بازار ارزهای دیجیتال شاید. برای مثال، بازههای ۱۰ روزه، ۳۰ دقیقهای، یکهفتهای و حتی بلندتر برای عملکرد این اندیکاتور در نظر گرفته میشوند.
طبق آمار، سرمایهگذاران و معاملهگران حرفهای، معمولاً از دورههای زمانی ۲۰۰ روزه، ۱۰۰ روزه و ۵۰ روزه برای میانگین متحرک ساده استفاده میکنند. در حال حاضر، روشهای متعددی برای معامله با استفاده از اندیکاتور میانگین متحرک ساده وجود دارند که عبارتند از:
تجزیهوتحلیل زاویه میانگین متحرک (angle of the moving average) در نمودار
اگر این زاویه در حالت افقی قرار داشت، پس قیمت ارز دیجیتال در نوسان است.
ارزیابی خط میانگین متحرک
اگر خط میانگین متحرک به سمت بالا باشد، روند فعلی، یک روند صعودی است. البته میانگینهای متحرک، ارزش یا قیمت آتی ارزهای دیجیتال را پیشبینی نمیکنند و برای این کار طراحی نشدهاند. این اندیکاتور تشخیص روند به ما نشان میدهد که قیمت یک ارز دیجیتال در یک دوره زمانی مشخص، چه تحولاتی داشته است.
استفاده از کراس میانگین متحرک (Moving Average Crossover)
در این روش، تجزیهوتحلیل روند، زمانی شکل میگیرد که ۲ خط متفاوت میانگین متحرک با همدیگر برخورد داشته باشد یا از هم رد شوند. برای مثال، معاملهگران میتوانند میانگین متحرک ۲۰۰ روزه و ۵۰ روزه را روی نمودار ترسیم کند. اگر خط میانگین متحرک ۵۰ روزه از میانگین ۲۰۰ روزه بالاتر رفت و از آن عبور کرد، میتوان سیگنال خرید را دریافت کرد. سیگنال فروش هم زمانی ظاهر میشود که خط میانگین ۵۰ روزه به زیر خط میانگین ۲۰۰ روزه برود.
۲. اندیکاتور شاخص قدرت نسبی (RSI)

شاخص RSI یا Relative Strength Index، یک اندیکاتور تشخیص روند است که توسط یک تحلیلگر خوشآوازه با نام ولز وایلدر (Welles Wilder) طراحی شده. این اندیکاتور تشخیص روند به معاملهگران کمک میکند تا دوره زمانی یک ارز دیجیتال را در وضعیتی که از ارزش واقعی خود دور است، تعیین کند. برای مثال، یک تریدر میتواند با استفاده از اندیکاتور RSI، دورهای را که بیت کوین قرار است از ارزش واقعی خود دور شود، تشخیص دهد و قبل از ضرر، سرمایهگذاری خود را اصلاح کند.
ساختار این اندیکاتور تشخیص روند با توجه به یک فرمول پیچیده ساخته شده است تا ارزش واقعی سرمایهگذاری را به سرمایهگذار نشان دهد. اندازه ارزشگذاری اندیکاتور RSI از ۰ تا ۱۰۰ متغیر است و ممکن است که در یک نمودار بهصورت موجی نشان داده شود. معمولاً وقتی که یک دارایی دیجیتال (اعم از ارز دیجیتال و NFT)، برای مدت کوتاهی وارد فاز تعادل قیمت میشود، وقت استفاده از اندیکاتور RSI میرسد. اگر شاخص RSI، ارزش ۷۰ و بیشتر را نشان دهد، یعنی نمودار وارد فاز بیشازحد خرید (overbought territory) شده است.
۳. اندیکاتور باند بولینگر (Bollinger Band)

باندهای بولینگر، نوعی از اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال محسوب میشوند که محبوبیت خاصی بین سرمایهگذاران دارند. این اندیکاتور تشخیص روند در دهه ۸۰ میلادی توسط جان بولینگر (John Bollinger)، تحلیلگر بازارهای مالی، طراحی شد. از اندیکاتور باند بولینگر معمولاً بهعنوان یک نوسانگیر برای استفاده در تحلیل تکنیکال استفاده میشود. نمودار این اندیکاتور از ۲ باند تشکیل شده است؛ باند بالایی و باند پایینی. این ۲ باند بههمراه خط میانگین متحرک و برای نشان دادن تفاوت بین حد بالا و حد پایین قسمت ارزهای دیجیتال کاربرد دارند.
خط میانی یا مرکزی که مربوط به میانگین متحرک است، با توجه یه یک دوره ۲۰ روزخ (SMA) تنظیم میشود. باندهای بالا و پایین با توجه به نوسانات قیمتی بازار تعیین میشوند.
۴. اندیکاتور مکدی (MACD)

اندیکاتور واگرایی/همگرایی میانگین متحرک (با عنوان کامل: the moving average convergence divergence)، ابزاری برای خرید یا فروش ارزهای دیجیتال با توجه به مومنتومها است. بهعبارت سادهتر، وقتی میگوییم: مومنتوم فلان ارز دیجیتال قوی است، منظورمان این است که آن ارز دیجیتال با شتاب زیاد در حالت صعودی یا نزولی قرار دارد. با استفاده از این اندیکاتور تشخیص روند، میتوان تمایل و جهت افزایش یا کاهش قیمت ارزهای دیجیتال را تشخیص داد. شتاب، جهت، حرکت و مدتزمان مورد نظر برای ارزیابی قیمت هر ارز دیجیتال، از جمله پارامترهایی است که در اندیکاتور مکدی دیده میشوند.
برای تحلیل تکنیکال اندیکاتور مکدی، ۳ نقطه عطف وجود دارد که عبارتند از:
- اندیکاتور MACD، تفاوتهای بین یک دورهزمانی کوتاه و یک دورهزمانی بلند را با توجه به میانگین متحرک نمایی نشان میدهد. معمولاً، EMAهای (میانگین متحرک نمایی) ۱۲ و ۲۶ دورهای در این اندیکاتور در نظر گرفته میشوند.
- اگر مقدار MACD بالای صفر باشد، مثبت است و نشاندهنده یک حرکت صعودی برای ارز دیجیتال مورد نظر. تحلیل این وضعیت نشان میدهد که موقعیت خوبی برای خرید این ارز دیجیتال فرا رسیده است. اگر اندازه این اندیکاتور تشخیص روند، زیر صفر باشد، منفی است و یعنی قیمت فلان ارز دیجیتال در وضعیت نزولی قرار دارد و زمان خوبی برای فروش نیست.
- با مشاهده اندیکاتور مکدی، میتوان درک کرد که روند فعلی بازار چقدر قوی است. اگر نمودار، سقفهای بالاتر (Higher Highs) و اندیکاتور مکدی، کفهای بالاتر (Lower Highers) را نشان دهند، یعنی روند بازار بهزودی نزولی میشود؛ چرا که قیمت در حال افزایش است.
نکته: اندیکاتورهای مکدی (MACD) و RSI معمولاً بهصورت ترکیبی و با هم استفاده میشوند؛ زیرا اندازهگیریهای دقیق با استفاده از روشهای مختلف انجام میشوند.
۵. اندیکاتور OBV
اندیکاتور OBV (On-Balance Volume) یک ابزار برای تشخیص روند و شناسایی حجم معاملات (Volume) است. پارامترهایی همچون، فشار خرید (Buying Pressure)، فروش تجمعی (Selling pressure) و حجم معاملات، ساختار اندیکاتور obv را تشکیل میدهند.
درک این نکته مهم است که حجم معاملات باید روندهای پیشِ رو را تایید کند. به زبان سادهتر، افزایش قیمت یک ارز دیجیتال با افزایش OBV و کاهش قیمت آن هم با کاهش و افت OBV همراه است و با این تحلیلها میتوان سرمایهگذاری مناسبی داشت.
کدام اندیکاتور تشخیص روند برای کسب سود بیشتر، بهتر است؟
اندیکاتور تشخیص روند برای تجزیهوتحلیل وضعیت بازار و ارائه یک چشمانداز در مورد قیمت ارزهای دیجیتال استفاده میشوند. اندیکاتورها بهخودیخود، ابزارهایی هستند که برای پیشبینی تحرکات قیمتی و معنادار شدن تحلیل تکنیکال طراحی شدهاند. برای اینکه یک اندیکاتور تشخیص روند کار کند، دادهها با توجه به فرمولهای تخصصی روی یک نمودار پیاده میشوند و در کنار نمودار معاملاتی قرار میگیرند. تریدر یا معاملهگر هم تمامی جزئیات مربوط به نمودارها را زیر ذرهبین قرار میدهد تا بهترین و سودآورترین تصمیم را بگیرد.
بهنظر شما بهترین اندیکاتور تشخیص روند، کدام است و چرا باید با توجه به آن، سرمایهگذاری خود را شروع کرد؟ نظرتان را همینجا در بلاگ صرافی والکس بنویسید تا جامعه نوپای کریپتوکارنسی، به درک بهتری برسد. شما میتوانید از امکانات سایت والکس برای سرمایهگذاری در ارز دیجیتال لذت ببرید و مثل هزارانهزار معاملهگر ایرانی دیگر، با آرامش فعالیت کنید.