همه چیز درباره ارز جی پی تی از تاریخچه تا آینده آن
هوش مصنوعی و ارز دیجیتال دو صنعت انقلابی و تاثیرگذار دنیای امروز ما هستند. طی دو سال گذشته چندین پروژه تلاش کردهاند که مرز این دو صنعت را کمرنگتر کنند که یکی از معروفترین آنها بلاکچین ارز جی پی تی یا کریپتو جی پی تی (CryptoGPT) است؛ البته هنوز مراحل توسعهی زیرساختهای آن کامل نشده است. میتوان از ماهیت و کاربرد ChatGPT حدس زد، هدف اصلی پروژهی ارز جی پی تی چیست، آموزش الگوریتمهای ماشینلرنینگ هوش مصنوعی از طریق دادههای کاربران از موضوعات موردنظر توسعهدهندگان است. با این تفاوت که کاربران به ازای مشارکت در این فعالیت میتوانند درآمد رمزارزی هم داشته باشند. در این مقاله به معرفی کامل بلاکچین ارز جی پی تی و اهداف، سازوکار، مزایا و محدودیتهای فعلیاش میپردازیم درباره اینکه ارز gpt چیست صحبت میکنیم. در ادامه نیز صرافیها و کیف پولهای مناسب برای معامله ارز بومی این پلتفرم را معرفی میکنیم. اطلاعات ارائه شده در این مقاله صرفا جنبه آموزشی داشته و به معنی توصیه به سرمایهگذاری نیستند. با ما همراه شده و با یکی از جدیدترین پروژههای ترکیبی ارز دیجیتال و AI آشنا شوید.
ارز جی پی تی چیست؟
برای درک هدف و ماهیت پروژهی ارز جی پی تی باید بدانید هوش مصنوعی چیست و چطور کار میکند. به طور خلاصه میتوان گفت، اساس این تکنولوژی بر آموزش برنامهها با استفاده از دادههای بزرگ بهمنظور دریافت پاسخ های انسانگونه از آنها استوار است. برنامههایی مانند ChatGPT و Midjourney برای این منظور از الگوریتمهای ماشینلرنینگ و دیپلرنینگ استفاده میکنند.
آموزش ماشینها یا تغذیهی برنامهها با دادهها تاکنون به شکل متمرکز و با نظارت یا بدون نظارت انسان انجام میشد. اما اکنون، ارز جی پی تی (CryptoGPT) قرار است با استفاده از ویژگی ذاتی تکنولوژی بلاکچین، یعنی عدم تمرکز، امکان تغذیهی غیرمتمرکز مدلهای هوش مصنوعی با دادههای بزرگ را فراهم کند. این روش، سرعت آموزش مدلها را به شدت افزایش داده و امکان سوءاستفادهی شرکتهای بزرگ از دادههای کاربران را به اندازهی قابلتوجهی کاهش میدهد. علاوه بر این، کاربران نیز در ازای دادههای خود میتوانند درآمد کسب کنند.
سازوکار بلاکچین ارز جی پی تی
ازنظر تکنیکی CryptoGPT یک بلاکچین لایه دو اتریوم است که به کاربران امکان کنترل و مدیریت دادههایشان را میدهد. ZK-rollup، راهحل مقیاسپذیری لایه دو برای اتریوم است که مانند دیگر راهحلهای اینچنینی، هدفش، افزایش سرعت تراکنشها و کاهش هزینهی کارمزدهاست. این رولآپ، در عین عملکرد مستقل، امنیت خود را از لایهی یک، یعنی شبکهی اتریوم وام گرفته و دادههای تراکنش را خارج از زنجیره، ترکیب و آنالیز میکند.
با استفاده از رول آپهای ZK، ارز جی پی تی دادههای کاربر را بهعنوان یک محصول، ذخیره، رمزگذاری، ناشناسسازی و بستهبندی میکند. این بستههای منحصربهفرد، بهعنوان توکن NFT و با عنوان کپسولهای داده (Data Capsules) در بلاکچین توزیع میشوند. این بلاکچین برای این منظور، یک موتور تبدیل داده به هوش مصنوعی دارد. کپسولهای داده بعدا و در بازار وب ۳ این بلاکچین به نام CryptoGPT’s Global Data Marketplace به شرکتهای AI به فروش میرسند.
نقشه راه و تیم توسعه کریپتو جی پی تی
ساخت بلاکچین CryptoGPT در سال ۲۰۲۲ کلید خورد و در نیمهی اول سال ۲۰۲۳ وارد فاز اول از نقشه راه یا Roadmap چهارمرحلهای خود شد. این چهار مرحله عبارتند از:
- سهماههی اول ۲۰۲۳: تولید اولین کپسول داده، راهاندازی اولین اپلیکیشنها و ادغام آنها با CryptoGPT در Testnet، انتشار Launcher برای یک میلیون کاربر.
- سه ماههی دوم ۲۰۲۳: راهاندازی Mainnet و توسعهی برنامهی Data Capture VPN روی ZK-Rollup برای پنج میلیون کاربر.
- سه ماههی دوم ۲۰۲۳ (فاز فعلی): انتشار نسخهی بتای Marketplace و انتشار برنامههای لایه دو برای ۱۰ میلیون کاربر.
- سه ماههی چهارم ۲۰۲۳: انتشار لایهی دو نسخهی بتای Marketplace، انتشار نسخهی فیزیکی NFT های کپسول داده و انتشار برنامهها برای ۲۰ میلیون کاربر.
ارز جی پی تی، تیم کوچک و نسبتا جوانی دارد که برخی از آنها سوابقی نیز در عرصههای هوش مصنوعی، ارز دیجیتال، تجارت الکترونیک و برنامهنویسی دارند. این افراد عبارتند از:
- دژان ارجا (Dejan Erja): توسعهدهندهی سابق کیف پول و صرافی غیرمتمرکز در ریپل و مشاور شرکتهای بلاکچین.
- آرت بگدوانس (Art Bagdonas): مدیر اکوسیستم اپلیکیشن با سابقهی شرکت در توسعهی اپلیکیشن HomeToGo
- والاداس آبروماویسیوس (Valdas Abromavicius): متخصص AI و موسس بنیاد ماشینلرنینگ (Machine Learning Association)
- امانوئل جونیور (Emanuel Junior): توسعهدهندهی وب
- رافائل دانتاس (Rafael Dantas): توسعهدهندهی وب
- برونو رافائل (Bruno Rafael): توسعهدهندهی وب
لازم به ذکر است که پروژهی CryptoGPT در تاریخ ۱۸ می ۲۰۲۳ نام برند خود را به LayerAI و نام توکن بومیاش را نیز به LAI تغییر داد. طبق اطلاعیهی این پروژه در توییتر رسمیاش، نام جدید با اهداف آن، یعنی تبدیلشدن به شبکهای از فناوریهای AI سازگاری بیشتری دارد.
اکوسیستم LayerAI
درحالحاضر، یعنی میانهی جولای ۲۰۲۳، اکوسیستم LayerAI بیش از دو میلیون کاربر فعال جذب کرده است. توسعهدهندههای این پروژه و طرفدارانش چنین پایگاه دادهای را نقطهی قوتی برای امنیتش درحالیکه تنها چند ماه از شروع به کارش گذشته، میدانند.
همچنین شرکتهای توسعهدهنده نرمافزاری و اپلیکیشنهای موبایل و دسکتاپ که از هوش مصنوعی بهره میبرند از اعضای دیگر اکوسیستم ارز جی پی تی هستند. این شبکه، مدعی است که دادههایی باکیفیت و مفید در اختیار این برنامهها قرار میدهد که میتواند بیشتر از دادههای رایگان به آنها در توسعهی ویژگیهای AI کمک کند. این شرکتها در طیف وسیعی از صنایع از موسیقی تا بیمه و مراقبتهای بهداشتی فعالیت میکنند.
علاوه بر شرکتهای شخص ثالث، بنیاد CryptoGPT نیز خود اقدام به توسعهی چندین اپلیکیشن تحت عنوان Core Apps کرده است. نقش اصلی این برنامهها کمک به توسعهی سریعتر این بلاکچین با خرید داده از کاربران است.
این پروژه، نام سازوکار کسب درآمد خود را AI to Earn نهاده است. درنهایت نیز این پلتفرم قصد دارد تبدیل به شبکهای برای شرکتها و کاربران AI شود. کاربران با دانلود برنامهی LayerAI و راهاندازی حساب کاربری، میتوانند فعالیت خود در آن را شروع کنند.
ارز دیجیتال GPT یا LAI
ارز جی پی تی بهمنظور ساماندهی به اکوسیستم و فرآیندهای حاکمیتی خود از توکنی به نام LAI (GPT سابق) استفاده میکند. LAI ازنظر ماهیتی Multi-Value Gas Token با استاندارد ERC-20 است. کاربردهای اصلی این توکن نیز عبارتند از:
- پرداخت کارمزد تراکنشها و تقویت شبکه
- استیکینگ در گرههای اعتبارسنجی
- مشارکت جامعهی بلاکچین در تصمیمات حاکمیتی مانند نحوهی توزیع کارمزدها، رایگیری و توکنسوزی
- خرید کپسولهای دادهی توزیعشده در بازار بلاکچین ارز جی پی تی
علاوه بر این با خرید ارز دیجیتال LAI میتوان در طرحهای درآمدزایی این بلاکچین مانند ییلدفارمینگ، تامین نقدینگی، ایردراپ و برنامههای ریفرال سرمایهگذاری و درآمد کسب کرد. اطلاعات توکن LAI در زمان نگارش این مقاله در وبسایت کوینمارکتکپ به شرح زیر است:
- رتبه: ۲۷۱۳
- قیمت: ۰٫۰۲۲۸۳
- حجم معاملات روزانه: ۱٫۴۷۶٫۸۹۷ دلار
- مارکتکپ: نامشخص
- توکنهای در گردش: ۱۸۰ میلیون
- حداکثر عرضه: سه میلیارد
نقاط قوت و ضعف ارز جی پی تی چیست؟
از نقاط قوت بلاکچین LayerAI نیز میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- انطباق عالی با ماشین مجازی اتریوم (EVM) که سبب دسترسی سریع و آسان به دادههای عظیم کاربران میشود.
- تجربهی کاربری باکیفیت با کاهش هزینهی کارمزدها و افزایش سرعت تراکنشها.
- معماری کاملا توزیعشده (Distributed) که سبب افزایش امنیت شبکه میشود.
- افزایش حریم خصوصی کاربران و اعطای کنترل دادههایشان به آنها.
- امکان ایجاد و توسعهی برنامههای کاربردی با کیت توسعهی نرمافزار یا SDK اختصاصی این بلاکچین.
ازجمله نقاط ضعف و چالشهای فعلی این پروژه نیز میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مسیر نسبتا طولانی و پرهزینه تا تحقق همهی ویژگیها مانند بازار خریدوفروش کپسولهای NFT.
- وجود رقبای جدی مانند Fetch.ai با توکن بومی FET که هماکنون ارزش بازار آن، بسیار بیشتر از ارز جی پی تی است.
- وجود رقبای جدی برای رمزارز LAI بهخصوص میمکوینها و نوسانات شدید این رمزارز از زمان راهاندازی.
- مشخصنبودن مارکتکپ رمزارز LAI که به معنی پایین بودن آن است.
- مشخص نبودن سابقهی فعالیت برخی از اعضای تیم توسعه و مکان فیزیکی دفتر شرکت توسعهدهنده.
- وایتپیپر نهچندان واضح که سبب بدبینی بسیاری از کارشناسان و وبسایتها به این پروژه، بهعنوان یک اسکم احتمالی شده است.
حضور LAI در صرافی های رمزارز
ازجمله موفقیتهای پروژه ارز جی پی تی یا LayerAI لیست شدن توکن بومیاش در تعداد زیادی از صرافیهای معتبر، در مدتزمان اندکی است که از انتشار آن میگذرد. مهمترین این صرافیها عبارتند از:
- LBank
- Bitget
- ByBit
- BingX
- Huobi
- Kucoin
- Bitfinex
- Gate.io
- MEXC
- Bithumb
- PancakeSwap
- Uniswap
فعالیت در این صرافیها بهخصوص پلتفرم غیرمتمرکز پنکیک سواپ و یونی سواپ و نیز گزینههای متمرکزی مانند ال بنک، بای بیت (با نسخهی فارسی)، بینگ ایکس (با پشتیبانی فارسی)، گیت آی او، مکسی و هیوبی بدون نیاز به احراز هویت میسر است. بنابراین کاربران ایرانی نیز میتوانند در آنها فعالیت کنند. صرافی کوکوین نیز از جولای ۲۰۲۳، به جمع تحریمکنندههای کاربران ایرانی مانند بایننس و کوین بیس پیوسته است.
مهمتر از احراز هویت، مسئلهی شناسایی آیپی کاربران ایرانی است. بسیاری از پلتفرمهای بدون نیاز به KYC، همچنان آیپی ایران را مسدود کرده یا درصورت شناسایی آن، حساب کاربر را بن میکنند. بااینحال در زمان نگارش این مقاله، صرافیهایی مانند بینگ ایکس، بای بیت و مکسی هنوز برای آیپی ایران، محدودیتی تعیین نکردهاند.
۱۱ کیف پول مناسب رمزارز LAI
برای معامله، سواپ و انجام دیگر فعالیتهای درآمدزایی با توکن بومی ارز جی پی تی به کیف پول ارز دیجیتال سازگار با آن نیاز دارید. مهمترین این کیف پولها در زمان نگارش این مقاله عبارتند از:
- تراست والت(Trust Wallet)؛ نرمافزاری
- متامسک (MetaMask)؛ نرمافزاری
- لجر (Ledger)؛ سختافزاری
- آیم توکن (imToken)؛ نرمافزاری
- تورس (Torus)؛ نرمافزاری
- کوین بیس (Coinbase)؛ نرمافزاری
- توکن پاکت (TokenPocket)؛ سختافزاری
- آی توکن والت (iToken Wallet)؛ نرمافزاری
- فری والت (Freewallet)؛ نرمافزاری
- آزور والت (Assure Wallet)؛ نرمافزاری
- سیف پل (SafePal)؛ سختافزاری
دو کیف پول متامسک و تراست والت به دلیل ساختار غیرمتمرکز، امنیت و سهولت کاربری بیشتری برای استفاده از داخل ایران دارند.
آینده بلاکچین ارز جی پی تی و توکن LAI
LayerAI، یکی از جدیدترین پروژههای ارز دیجیتال است که مرزهای این صنعت با هوش مصنوعی را کمرنگتر میکند. این پروژه در زمان نگارش این مقاله در مرحلهی سوم از نقشهی توسعهی یکسالهاش قرار دارد. نقشهای که قرار است تا پایان سال ۲۰۲۳، با انتشار نسخهی بتای لایه دو Marketplace کامل شود. لازمهی تحقق این هدف، رسیدن کاربران این پلتفرم به ده میلیون نفر، توسعهی موفق نرمافزارها و جذب سرمایهگذاران بیشتر برای تقویت ارز بومی این شبکه یعنی LAI است.
موفقیت و رشد ارز LAI نیز در گرو موفقیت ارز جی پی تی در اجرای برنامههایش است. پیشبینی کارشناسان دراینباره، مانند بیشتر پروژههای جدید ارز دیجیتال، ضدونقیض بهنظر میرسد. برخی، احتمال میدهند ارزش این توکن تا سال ۲۰۲۵ به یک دلار و تا سال ۲۰۳۰ حتی به ۱۰ دلار نیز برسد. اما برخی دیگر، ماهیت کل این شبکه را چیزی بیشتر از یک اسکم یا حداکثر یک بلندپروازی نمیدانند. نظر شما دربارهی CryptoGPT چیست؟ آیا حاضرید در آن سرمایهگذاری کرده و یا از اپلیکیشنهایش استفاده کنید؟ نظر خود را با ما و دیگر خوانندگان این مطلب بهاشتراک بگذارید.