مفاهیم تحلیلیمنتخب سردبیر

چگونه کف و سقف قیمت ارزهای دیجیتال را تشخیص دهیم؟ معرفی شاخص MVRV

یکی از مهم‌ترین چالش‌هایی که فعالان بازار کریپتوکارنسی با آن مواجه هستند، پیدا کردن زمان مناسب برای خرید و فروش ارزهای دیجیتال است. از شاخص MVRV می‌توان به عنوان یک ابزار قدرتمند یاد کرد که می‌تواند در پیدا کردن کف و سقف قیمت رمزارزها و همچنین موقعیت مناسب برای خرید و فروش آن‌‌ها نقش داشته باشد. این شاخص با مقایسه ارزش فعلی و ارزش واقعی به سرمایه‌گذاران امکان می‌دهد که تصمیم آگاهانه‌تری بگیرند. اما شاخص MVRV چیست؟ در این مطلب قصد داریم شما را با این شاخص آشنا کنیم. پس تا انتها با ما همراه باشید.

شاخص MVRV چیست؟

معرفی شاخص MVRV

کلمه MVRV مخفف عبارت Market Value to Realized Value است و از این شاخص باید به عنوان یکی از ابزارهای کاربردی در تحلیل بازار ارزهای دیجیتال یاد کرد. این شاخص با بررسی نسبت ارزش بازار (Market Value) به ارزش تحقق یافته یا ارزش واقعی (Realized Value)، ارزش یک ارز دیجیتال را نسبت به قیمت فعلی نشان می‌دهد. بسیاری از تحلیلگران، تریدرها و فعالان بازار کریپتو از شاخص MVRV استفاده می‌کنند تا درک عمیق‌تری از وضعیت بازار و احساسات سرمایه‌گذاران به دست آورند.

بد نیست بدانید که شاخص MVRV به طور معمول برای شناسایی شرایط خرید بیش از حد (Overbought) یا فروش بیش از حد (Oversold) استفاده می‌شود. اگر شاخص MVRV بالای ۱ باشد، نشان می‌دهد که ارزش بازار از ارزش تحقق یافته بیشتر است و احتمالا دارایی در وضعیت خرید بیش از حد قرار دارد. برعکس، اگر MVRV کمتر از ۱ باشد، ارزش تحقق یافته از ارزش بازار بیشتر است و ممکن است دارایی در شرایط فروش بیش از حد باشد که این می‌تواند فرصتی برای خرید تلقی شود. تحلیل این شاخص در کنار سایر ابزارها، دید بهتری نسبت به قیمت ارزهای دیجیتال و چرخه‌های بازار ارائه می‌دهد.

آشنایی با ارزش بازار و ارزش واقعی

برای این‌که بتوانید با شاخص MVRV آشنایی بیشتر و کامل‌تری داشته باشید، لازم است اطلاعات بیشتری در خصوص ارزش بازار و ارزش واقعی کسب کنید. در ادامه این دو مفهوم و شاخص مهم را با هم بیشتر بررسی می‌کنیم.

ارزش بازار یا مارکت کپ

ارزش بازار که به آن مارکت کپ نیز گفته می‌شود، به ارزش نقدی یک ارز دیجیتال اشاره دارد. با بررسی این شاخص می‌توان حجم گردش سرمایه یک ارز را متوجه شد.

برای محاسبه ارزش بازار، باید کل کوین‌ها یا توکن‌های در گردش را در قیمت هر واحد از آن‌ها ضرب کرد.

بررسی ارزش بازار به تنهایی قابل اتکا نیست. این شاخص تنها می‌تواند ارزش نقدی یک دارایی دیجیتال را نشان دهد و به فعالان در پیدا کردن پروژه‌هایی با ارزش بیشتر کمک کند. به طور کلی سرمایه‌گذاری در پروژه‌هایی با ارزش بازار پایین‌تر، با ریسک بیشتری همراه است. اما استفاده از این شاخص در کنار شاخص‌های دیگر می‌تواند نقش مؤثری در انجام تحلیل‌های بهتر داشته باشد.

ارزش واقعی یا تحقق یافته

ارزش واقعی که برخی به آن ارزش ذاتی نیز می‌گویند، با توجه به موارد متفاوتی مانند تقاضای بازار، حمایت‌های مالی و بسیاری موارد دیگر تعیین می‌شود. در این شاخص، به جای ضرب تعداد کل کوین‌ها در قیمت فعلی، قیمت هر کوین در زمان آخرین انتقال آن در بلاکچین در نظر گرفته می‌شود. این شاخص می‌تواند تصویر دقیق‌تری از رفتار سرمایه‌گذاران و ارزش واقعی شبکه ارائه دهد؛ زیرا اثر نوسانات کوتاه‌مدت بازار و حجم کوین‌های غیرفعال را کاهش می‌دهد. از بررسی ارزش واقعی معمولا برای تحلیل چرخه‌های بازار و ارزیابی احساسات سرمایه‌گذاران استفاده می‌شود.

نحوه کارکرد شاخص MVRV

فرمول شاخص MVRV

همان‌طور که اشاره کردیم، شاخص MVRV با مقایسه دو شاخص ارزش بازار و ارزش واقعی محاسبه می‌شود. پس از محاسبه این شاخص، به یک عدد خواهید رسید. توجه به این عدد می‌تواند باعث درک بهتر شما از قیمت آن ارز دیجیتال شود.

در صورتی که MVRV بالاتر از ۱ باشد، نشان دهنده این موضوع است که ارزش بازار از ارزش واقعی بیشتر است. معمولا اعداد بالاتر از ۱ در بازار صعودی قابل مشاهده است که احتمال اصلاح قیمت را افزایش می‌دهد.

در صورتی که شاخص MVRV پایین‌تر از ۱ باشد، ارزش واقعی از ارزش بازار بیشتر است. در این زمان با توجه به تحلیل‌های دیگر و توجه به مدیریت سرمایه، بسیاری از فعالان اقدام به خرید دارایی‌های دیجیتال از طریق صرافی‌ ارز دیجیتال معتبر می‌کنند؛ زیرا احتمال می‌دهند که بازار وارد روند صعودی شود.

کاربردهای شاخص MVRV

شاخص MVRV کاربردهای متعددی در تحلیل بازار ارزهای دیجیتال دارد که به معامله‌گران و سرمایه‌گذاران کمک می‌کند تصمیمات آگاهانه‌تری بگیرند. برخی از مهم‌ترین کاربردهای شاخص MVRV عبارتند از:

شناسایی کف و سقف قیمت ارزهای دیجیتال

با استفاده از شاخص MVRV می‌توان کف‌ها و سقف‌های قیمت ارزهای دیجیتال را تشخیص داد. در صورتی که این شاخص به شکل قابل توجهی از ۱ بالاتر باشد، نشان می‌دهد که به روند صعودی به انتهای خود نزدیک شده است و به عبارت دیگر نزدیک به سقف قیمت هستیم. در صورتی که عدد این شاخص به شکل قابل توجهی از ۱ کمتر باشد، احتمال رسیدن به پایان روند نزولی وجود دارد و بسیاری از کارشناسان اعتقاد دارند که در این زمان یک فرصت مناسب برای سرمایه‌گذاری به وجود آمده است.

تحلیل چرخه‌های بازار ارزهای دیجیتال

یکی دیگر از کاربردهای شاخص MVRV، تحلیل چرخه‌های صعودی و نزولی بازار ارزهای دیجیتال است. همان‌طور که در پاراگراف بالا اشاره کردیم، کارشناسان با بررسی عدد به دست آمده از فرمول این شاخص، متوجه می‌شوند که به سقف یا کف روند نزدیک شده‌اند و با توجه به آن تصمیمات مناسب را اتخاذ می‌کنند.

مدیریت ریسک

فعالان بازار کریپتوکارنسی با بررسی نسبت MVRV می‌توانند استراتژی معاملاتی خود را بهبود بخشند. یعنی در صورتی که این شاخص اعداد بالاتر از ۱ را نشان دهد، خرید آن ارز دیجیتال با ریسک بیشتری همراه است. همچنین در صورتی که عدد این شاخص پایین‌تر از ۱ باشد، خرید آن یک سرمایه‌گذاری جذاب محسوب می‌شود. البته در زمان خرید و فروش ارزهای دیجیتال، تنها نباید به این شاخص توجه داشت و باید به تحلیل‌های تکنیکال و فاندامنتال به خوبی توجه داشت.

استفاده از شاخص MVRV برای تحلیل بیت کوین

تحلیل بیت کوین با شاخص MVRV

در انتها برای این‌که بتوانیم استفاده از شاخص MVRV را بهتر نشان دهیم، ارز دیجیتال بیت کوین را به صورت ساده با این شاخص بررسی می‌کنیم.

در سال ۲۰۲۲ و پس از ریزش قیمت بیت کوین و رسیدن آن به زیر ۴۰ هزار دلار، نسبت شاخص MVRV به زیر ۱ رسید. روند نزولی بیت کوین در آن سال ادامه داشت تا در نهایت عدد این شاخص به ۰.۱۰ رسید. در زمانی که شاخص MVRV عدد ۰.۱۰ را نشان می‌داد، قیمت بیت کوین در حدود ۱۶ هزار دلار بود. بسیاری از کارشناسان با توجه به همین شاخص اعتقاد داشتند که این محدوده، پایان روند نزولی بیت کوین است و پس از مدتی متوجه شدیم که تحلیل آن‌ها درست بود. از آن زمان به بعد، روند بیت کوین تغییر کرد و وارد فاز صعودی شد. در حقیقت افرادی که در زمانی که این شاخص اعداد پایین‌تر از ۱ را نشان می‌داد، اقدام به خرید بیت کوین کرده بودند، در حال حاضر سود مناسبی کسب کرده‌اند. نسبت MVRV در حال حاضر از عدد ۲ عبور کرده است؛ اما با توجه به این‌که هنوز فاصله قابل توجهی از عدد ۱ نگرفته است، بسیاری از کارشناسان اعتقاد دارند که بیت کوین هنوز هم می‌تواند روند صعودی خود را ادامه دهد. در سیکل صعودی قبلی که در سال ۲۰۲۱ به پایان رسید، شاخص MVRV عدد ۴.۴۸ را نشان می‌داد. همین نکته سبب شده تا این کارشناسان اعتقاد داشته باشند که هنوز تا پایان روند صعودی فاصله داریم. البته همان‌طور که اشاره کردیم، تنها با بررسی این شاخص نمی‌توان پیش‌بینی دقیقی داشت و باید از تحلیل‌ها و ابزارهای دیگر نیز استفاده کرد.

شاخص MVRV؛ ابزاری برای پیش بینی قیمت ارزهای دیجیتال

شاخص MVRV ابزاری کلیدی در تحلیل بازار ارزهای دیجیتال است که با مقایسه ارزش بازار و ارزش واقعی، به سرمایه‌گذاران کمک می‌کند تا نقاط کف و سقف قیمت را شناسایی کنند. این شاخص با ارائه اطلاعاتی درباره مواردی مانند اشباع خرید یا فروش، تحلیل چرخه‌های بازار و ارزیابی احساسات سرمایه‌گذاران، ابزاری کاربردی برای مدیریت ریسک و تصمیم‌گیری آگاهانه در بازار پر نوسان ارزهای دیجیتال است. با استفاده از نسبت MVRV، می‌توانید فرصت‌های مناسب ورود یا خروج از بازار را شناسایی کرده و استراتژی معاملاتی خود را بهینه کنید.

دیدگاه شما به بهبود مطالب والکس کمک می‌کند.

به این مطلب چه امتیازی می‌دهید؟

میانگین امتیارها: ۴.۱ / ۵. مجموع آرا: ۱۱

سال‌ها پیش بیل گیتس گفت: «محتوا پادشاه است» ما هم بر این باوریم که محتوای حرفه‌ای و کار درست، چراغ راه مخاطب است. تیم محتوای والکس در تلاش است با ارائه محتوای به‌روز به شما در مسیر سرمایه‌گذاری و معامله‌گری کمک کند.
نوشته های مشابه
اشتراک در
اطلاع از
guest
ایمیل شما نمایش داده نمی شود
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
دکمه بازگشت به بالا