هارد فورک اتریوم چیست؟

احتمالاً شما هم در این چند وقت در مورد هارد فورک جدید اتریوم زیاد شنیدهاید، اما دقیقاً نمیدانید که این هارد فورک چیست و چگونه میتوان از آن استفاده کرد. در این مقاله، قصد داریم به تشریح هارد فورک اتریوم و چگونگی استفاده از آن را بپردازیم. اگر می خواهید در مورد اتریوم بیشتر بدانید، مقاله معرفی ارز دیجیتال اتریوم را مطالعه کنید.
هارد فورک جدید اتریوم
جمعه ۷ دسامبر جمعی از توسعه دهندگان اتریوم در یک جلسه تصمیم گرفتند تا هاردفورک (Hard fork) جدید اتریوم از بلاک ۷۰۸۰۰۰۰ (حدوداً در تاریخ ۱۵ تا ۱۶ ژانویه – ۲۵ تا ۲۶ دی ماه) اتفاق بیفتد. اما این اتفاق چه مفهومی دارد؟
در ابتدا بهتر است به مفهموم هارد فورک بپردازیم و سپس فورک پیش روی اتریوم را با هم بررسی میکنیم. بعد از آن، با روشهای دریافت کوینها بعد از این فورک آشنا میشویم.

فورک (Fork) یا انشعاب چیست؟
اگر بخواهیم به زبان ساده هارد فورک را تعریف کنیم، به وضعیتی که بلاکچین یک ارز دیجیتال، به دو زنجیره مجزا منشعب شود، هارد فورک (hard fork) میگویند. نکته حائز اهمیت این است که در این حالت هر دو زنجیره به طور مجزا به کار خود ادامه میدهند و با هم هیچ تداخلی ندارند.
اما چرا باید اصطلاحاً یک کوین، فورک شود؟
دلایل زیادی برای این امر وجود دارند. همانطور که میدانید یکی از خصوصیات بلاکچین، تغییرناپذیری آن است. از آنجایی که بلاکچین را یک نفر کنترل نمیکند، اگر قرار باشد تغییر بزرگی در آن رخ دهد، باید تمام استفاده کنندگان آن، این تغییر را بپذیرند تا در نهایت شبکه بلاکچین یک کوین تغییر کند و این تقریباً غیرممکن است، چون همواره همه مردم موافق این تغییر نیستند. قطعاً هر ایدهای موافقین و مخالفین خود را دارد!
در نتیجه، برنامه نویسها و گروه توسعه دهندگانی که تمایل دارند این تغییر را ایجاد کنند، چارهای ندارند به جز اینکه یک کپی کامل از بلاکچین شبکهای را که میخواهند تغییر دهند، به علاوه تغییرات مطلوبشان را راه بیاندازند! در این حالت در کنار بلاکچین قدیمی، بلاکچین جدید را داریم که بدون هیچ تداخلی کار میکند.
یک مثال معروف، هارد فورک بیت کوین کش (Bitcoin Cash) است. تولد بیت کوین کش حاصل فورک بیت کوین در سال ۲۰۱۷ است!
فورک قسطنطنیه (Constantinople)

توسعه دهندگان اتریوم برای افزایش سرعت تایید تراکنشهای اتریوم و همچنین کاهش کارمزد اتریوم تصمیم گرفتند تا تغییراتی اساسی در بلاکچین اتریوم دهند.
هدف اصلی این فورک مهاجرت از (POW (Proof-of-work به Proof-of-stake) POS) است.
مشکلاتی که با این مهاجرت از اتریوم رفع میشود (مشکلات الگوریتم اجماع اثبات کار):
- مقیاسپذیری پایین اتریوم
- متمرکز بودن اتریوم به واسطهی ۵ مورد از Mining Pool های بزرگ دنیا – بیش از ۷۰ درصد از تراکنشهای اتریوم توسط این Pool ها تایید میشود و این ریسک جدی برای به دست گرفتن کنترل اتریوم توسط این شرکتها است.
علت اصلی که شما باید به این فورک مهاجرت کنید، چیست؟
در سال ۲۰۱۵ زمانی که اتریوم توسط ویتالیک اختراع شد و هنوز خبری از اتریوم ۲ نبود، مفهومی به نام Difficulty Bomb در کد اتریوم پیادهسازی شد. کار اصلی Difficulty Bomb، سخت کردن و غیر اقتصادی کردن ماینینگ اتریوم است.
این ویژگی به طوری طراحی شده است که فرایند ماینینگ را در طول زمان به قدری برای ماینرها سخت کند که دیگر ماینرها انگیرهای برای استخراج اتریوم نداشته باشند. در نتیجه، زمانی میرسد که به تدریج، شبکه اتریوم کند میشود و باید برای تایید تراکنشها ساعت ها صبر کنید. در نهایت، این امر باعث میشود پدیدهای به نام عصر یخبندان برای اتریوم ایجاد شود و بلاکچین اتریوم برای همیشه منجمد شود!
اما این نابودی هدفمند است! هدفی که سازندگان اتریوم از این کار داشتند، فراهم کردن مقدمات برای مهاجرت فرآیند اجماع اتریوم از POW به POS است (آپدیت Casper)، به همان دلایلی است که بالاتر اشاره کردیم.
بیشتربخوانید: الگوریتم اجماع چیست؟ آشنایی با ۲ الگوریتم اجماع اثبات کار و اثبات سهام
با این کار سازندگان اتریوم مطمئن میشوند که دیگر کسی از شبکه سابق اتریوم استفاده نمیکند و فقط شبکه جدید مورد استفاده قرار میگیرد.
در نتیجه، شبکه اتریوم سابق، بی ارزش میشود و تمام دارندگان اتریوم باید به این فورک مهاجرت کنند.
اما سوالی که الان احتمالاً برای شما به وجود آمده این است که من باید برای این فورک کار خاصی انجام دهم یا خیر؟
شما به میزان اتریومی که تا لحظه هارد فورک دارید، بعد از فورک هم به همان میزان اتریوم در شبکه جدید خواهید داشت و لازم نیست شما کاری انجام دهید.
برای اینکه بتوانید از اتریوم خود در شبکه جدید استفاده کنید، باید چه کار کنید؟
اگر شما از کیف پولهای سخت افزاری یا نرم افزاری معروف استفاده میکنید، در بیشتر مواقع نیاز نیست اقدامی انجام دهید. در بعضی موارد لازم است کیف پول خود را آپدیت کنید یا برای انجام اقداماتی به سایت سازنده آن مراجعه کنید.
در حساب خود در اکسچنجهای معتبری که اعلام کردهاند از این فورک پشتیبانی میکنند اتریوم دارید، نیاز به اقدام خاصی ندارید و به طور خودکار سکههای شبکهی جدید را دریافت خواهید کرد.
در حال حاضر سایتهای Binance، Kucoin، Bitforex، OKEx، Houbi و Bitbox تا کنون آمادگی خود را برای پشتیبانی از این فورک اعلام کردهاند.
اگر هم اتریومهای خود را بر روی کیف پول کاغذی نگهداری میکنید، تنها لازم است آن را بعد از فورک وارد کیف پولی کنید که این فورک را پشتیانی میکند.
در صورتی که از کیف پول اتریوم سایت والکس استفاده میکنید، نیاز به انجام اقدامی ندارید و میتوانید بعد از فورک، کوینهای خود را بر بستر شبکه جدید برداشت کنید.
لازم به ذکر است دو فورک دیگر، پیش از فورک قسطنطنیه روی میدهد. یکی از آنها موسوم است به Ethereum Classic Vision (حدوداً در تاریخ ۲۱ در ماه) و دیگری Ethereum Nowa (حدودا در تاریخ ۲۲ دی ماه). در صورتی که این فورکها با موفقیت انجام شوند، والکس کوینهای حاصل از این فورکها را نیز به کاربران خود اختصاص میدهد. لازم به ذکر است فورک به کاربرانی اختصاص داده میشود که دقیقاً در لحظه ی فورک، اتریوم در حساب والکس خود داشته باشند.
صحبت پایانی:
دو فورک Ethereum classic vision و Ethereum Nova در واقع کلاهبرداری (Scam) هستند. کلاهبرداران پشت این دو فورک با استفاده از جو روانی مشکلات شبکه اتریوم و هارد فورک پیش رو، اقدام به ایجاد یک سایت کلاهبرداری کردهاند. در مقالهای جداگانه به بررسی روش کلاهبرداری این دو سایت میپردازیم. توجه داشته باشید آدرس خصوصی (Private key) خود را در اختیار هیچ سایت و هیچ کسی قرار ندهید.