کپی تریدینگ در معامله ارز دیجیتال چیست؟

بسیاری از افراد به کسب درآمد از ترید علاقه دارند؛ اما مسیر تبدیل شدن به یک تریدر حرفهای سخت و زمانبر است. اینجاست که کپی تریدینگ وارد بازی میشود. در این روش، افراد میتوانند معاملات تریدرهای حرفهای را کپی کنند و خودشان نیز همان معاملات را انجام داده و به کسب سود بپردازند. در این مقاله به معرفی کپی تریدینگ و انواع آنها، مزایا و معایب و پلتفرمهای محبوب برای انجام کپی تریدینگ آشنا خواهید شد.
کپی تریدینگ (Copy Trading)، یکی از راههای کسب درآمد از بازار ارزهای دیجیتال است. در این روش تریدرهای مبتدی که تجربه کافی در انجام معاملات و تحلیل بازار را ندارند رفتار و استراتژیهای معاملهگران حرفهای را کپی و اجرا میکنند.
بررسی چارتها، تحلیل تکنیکال، تحلیل فاندامنتال، پیگیری اخبار روز و … برای اغلب افرادی که به تازگی وارد دنیای پر نوسان ارزهای دیجیتال شدهاند دشوار است. علاوه بر زمانبر بودن تحلیل بازار، در صورت نداشتن دانش کافی در این حوزه، ممکن است تریدر پوزیشنهای اشتباه را اتخاذ کند که منجر به از دست رفتن سرمایه شود. یکی از روشهای راحتتر و کمدردسرتر برای رسیدن به سود از بازار ارزهای دیجیتال، Copy Trading است.
با توجه به اهمیت این موضوع در این مطلب ابتدا به این سوال پاسخ میدهیم که کپی تریدینگ چیست و سپس نحوه خرید ارز دیجیتال و فروش آن را با کمک این استراتژی توضیح میدهیم.
کپی تریدینگ چیست؟
کپی تریدینگ یا معاملات رونویس (Copy Trading) یکی از انواع استراتژی ترید سودآور است که کاربر یک تریدر حرفهای را انتخاب میکند و دقیقاً همان کاری را که آن تریدر انجام میدهد، اجرا میکند.
در برخی از پلتفرمها، کاربران با بررسی پروفایل تریدرهای حرفهای و انتخاب شخص مورد نظرشان، میتوانند روش خودکار Copy Trading را انتخاب کنند (سرویس کپی کردن معاملات به صورت اتوماتیک).
از آنجایی که یک تریدر حرفهای بر انواع تحلیلها تسلط دارد و هدف او رسیدن به سود و یا جلوگیری از ضرر احتمالی و به حداقل رساندن ضرر است، پس Copy Trading برای کاربر تازهوارد روش مناسبی خواهد بود.
روش کپی تریدینگ بیشتر بین افراد تازهکار محبوبیت دارد، چرا که به راحتی میتوانند علاوه بر کسب تجربه در شروع کار، ضررهای ترید را در ابتدای راه کاهش دهند.
سوشال تریدینگ
در سوشال تریدینگ، تریدرها تحلیلها و استراتژیهای خود را با دیگران به اشتراک میگذارند و سایر کاربران با بررسی و انتخاب این استراتژیها اقدام به معامله میکنند. در واقع کپی تریدینگ نوعی از سوشال تریدینگ است که در آن عین معاملات تریدر دیگری را کپی میکنیم. در انواع دیگر سوشال تریدینگ، یا صرفاً استراتژی یک تریدر تقلید یا از سیگنالهای دیگران برای خرید و فروش استفاده میکنیم.
آیا به کپی تریدینگ نیاز داریم؟
پاسخ به این سوال به تجربه و دانش ما در بازارهای مالی خصوصاً ارز دیجیتال بستگی دارد. هرچقدر دانش ما در زمینه تحلیل دادهها و چارتهای معاملاتی بیشتر باشد، مسلماً کپیکردن معاملات دیگران روش مناسبی برای ما نخواهد بود.
از طرف دیگر، کاربران تازهکار که با علاقه فراوان جذب این بازارها میشوند، در ابتدای راه ممکن است به دلیل نداشتن تجربه و دانش کافی، در سرمایهگذاریهای خود دچار اشتباه شوند، متضرر شوند یا حتی سرمایه خود را به طور کامل از دست بدهند.
پس میتوان نتیجه گرفت که کپی تریدینگ برای کاربران تازهکار در صورتی که بهدرستی از آن استفاده شود روشی مناسب جهت به حداقل رساندن ضرر و حتی کسب سود است.
انواع کپی تریدینگ
کپی تریدینگ در حالت کلی به دو دسته خودکار(Automatic) و دستی(Manual) تقسیمبندی میشود. در نوع دستی، معاملهگر باید کپی تریدینگ را با گرفتن سیگنال از یک تریدر حرفهای که به آن اطمینان دارد انجام دهد یا از پلتفرمهای کپی تریدینگ کمک بگیرد.
در نوع خودکار، کپی ترید توسط پلتفرم Copy Trading به صورت خودکار انجام میشود. در این روش عین رفتار تریدر مورد نظر برای انجام معاملات کاربر کپی میشود و نیاز به انجام کار خاصی نیست.
هرکدام از این دو روش مزایا و معایب خود را دارند. قبل از اینکه از کپی تریدینگ برای انجام معاملات خود استفاده کنید، تحقیق کنید که کدام نوع برای شما مناسبتر است. حتی در ابتدا میتوانید با مقدار سرمایه کم هر دو روش را امتحان کنید تا با آزمون و خطا به نتیجه برسید.
مزایای کپی تریدینگ
کپی تریدینگ میتواند یک راه حل عالی برای سرمایهگذاران تازهکار باشد. افراد زیادی روزانه با هدف کسب سودهای کلان وارد بازار ارزهای دیجیتال میشوند اما به دلیل نداشتن دانش کافی، سرمایه خود را از دست میدهند. به همین دلیل کمک گرفتن از کپی تریدینگ میتواند یک روش نسبتا مطمئن برای جلوگیری از ضررهای مالی سنگین باشد. این روش معاملاتی مزایای دیگری هم دارد که عبارتند از:
کاهش ریسک معاملات
همانطور که پیشتر نیز اشاره شد، ریسک از دست رفتن سرمایه برای کاربران تازه وارد بسیار زیاد است و کپی تریدینگ میتواند تا حد زیادی این ریسک را کاهش دهد. زیرا معاملهگران حرفهای قبل از اتخاذ هرگونه تصمیمی، بازار را به خوبی تحلیل میکنند و تنها وارد معاملاتی میشوند که احتمال کسب سود آنها زیاد است.
یادگیری و کسب تجربه
برای دستیابی به موفقیت در بازار رمزارزها، دانش و تجربه در کنار هم میتواند فرمولی جذاب برای موفقیت باشد. کپی تریدینگ علاوه بر سود دهی برای کاربران، به دانش و تجربه آنها در زمینه ترید کردن نیز اضافه میکند. در طول زمان با مشاهده روشهای مختلف ترید کردن حرفهایها، ما نیز این روشها را بررسی کرده و در آینده از آنها به نفع خود استفاده میکنیم.
امکان سرمایهگذاری متنوع
تنوع سبد ارزی، یک اصل مهم در تریدینگ است. یکی از مزایای کپی تریدینگ ، امکان کپی کردن از روی چندین تریدر مختلف است. این امر باعث میشود تنوع مناسبی برای سرمایهگذاری در بازار داشته باشید و از جنبههای مختلف بازار به نفع خود استفاده کنید.
معایب کپی تریدینگ
کپی تریدینگ در کنار مزایای زیادی که برای تریدرها دارد، مانند هر استراتژی معاملاتی مشابه، از معایبی نیز برخوردار است که باید آنها را مورد توجه قرار داد تا میزان کسب سود از این روش را به حداکثر ممکن رساند.
متکی شدن بیش از حد
شاید مهمترین عیب کپی تریدینگ، عادت کردن به آن باشد. چه کاری راحتتر از اینکه بدون داشتن دغدغه برای تحلیل چارتها، رصد بازار و سایر موارد زمانبر دیگر، سرمایه خود را در اختیار اشخاص حرفهای قرار دهیم و صرفاً از دور شاهد کسب درآمد باشیم؟ شاید در قدمهای اول این نکته چندان مهم به نظر نرسد اما در آینده و پس از کسب تجربههای لازم ممکن است کاربر اعتماد به نفس کافی برای ترید نداشته باشد و همچنان به Copy Trading وابسته باشد.
امکان خطا حتی برای تریدرهای حرفهای
درست است که اکثر مواقع کپی تریدینگ ما را به کسب سود و درآمد نزدیک میکند، اما فاکتور خطای انسانی هرگز نباید فراموش شود. حتی حرفهایترین معاملهگران نیز ممکن است یک روز بد داشته باشند و در آن روز دست بر قضا تمام سرمایه شما نیز طی یک اشتباه از دست برود. همچنین، بروز خطا در تنظیمات پنل تریدینگ میتواند باعث صفر شدن کل سرمایه یک تریدر شود.
کپی تریدینگ سرمایه بیشتری طلب میکند
کپی تریدینگ نیازمند سرمایه بیشتری است. اکثر تریدرها برای ارائه Copy Trading، حداقل ۵۰۰ دلار سرمایه از شما طلب میکنند. در صورتی که اگر شخصاً اقدام به ترید کنید، با سرمایهای بسیار پایینتر نیز میتوانید وارد بازار شوید.
پلتفرم های کپی تریدینگ
در سیستمهای کپی تریدینگ معاملات شما به صورت اتوماتیک انجام شده و از معاملات تریدرهای حرفهای پیروی میکند (هر معاملهای که تریدر موردنظر انجام دهد، به صورت خودکار نیز برای شما انجام میشود). وبسایتهای زیادی در این خصوص خدمات ارائه میکنند که با ثبت نام در این پلتفرمها میتوانید از مزایای آنها بهرهمند شوید.
در زیر به معرفی چند نمونه از این پلتفرمها و وبسایتها میپردازیم. البته باید توجه داشته باشید که وبسایتهای ذکر شده صرفاً جهت معرفی بوده و بهتر است که قبل از هراقدامی در مورد آنها به خوبی تحقیق کنید.
پلتفرم ETORO
ETORO شاید محبوبترین پلتفرم کپی تریدینگ در میان کاربران ارز دیجیتال باشد. یکی از مهمترین ویژگیهای ETORO این است که سهام و طلا را نیز میتوان در این پلتفرم معامله کرد. علاوه بر این، پلتفرم ETORO یک گزینه مناسب برای افرادی است که تمایل دارند میزان ریسک معاملات خود را کنترل کنند. زیرا این پلتفرم این امکان را به کاربران خود میدهد تا از معاملات تریدرهای دیگر با سطوح قابل تنظیم ریسک، کپی برداری کنند. در نتیجه کاربر، وابستگی صد در صد به تریدر مورد نظر خود ندارد و میتواند در صورت نیاز ریسک ضرر را کاهش دهد. همچنین نرخ کارمزد خدمات آن نسبت به سایر پلتفرمها پایینتر است.
پلتفرم IO
این پلتفرم کپی تریدینگ به عنوان یک سایت سوم شخص عمل میکند. بدین صورت که حساب کاربر را مستقیماً به صرافی معتبر بایننس وصل کرده و از طریق بررسی تریدرهای حرفهای بایننس برای کاربر اقدام به ترید میکند. نکته مهم این است که کارمزد خدماتی که انجام میشود، توسط تریدرهای بایننس تعیین میشود.
پلتفرم Coinmatics
پلتفرم کوین متیکس(Coinmatics) که در سال ۲۰۱۸ راهاندازی شد، مدت زمان کوتاهی بعد از معرفی در بازار توانست مورد توجه تریدرهای ارز دیجیتال قرار بگیرد. در حال حاضر این پلتفرم برای اجرای عملیات کپی تریدینگ فقط از صرافی بایننس پشتیبانی میکند. یکی از ویژگیهای کوین متیکس این است که از امنیت قابل قبولی برخوردار است و آمارهای آن تا حد زیادی معتبر است. احراز هویت دو مرحلهای نیز برای کاربران فعال است.
پلتفرم ۳Commas
تری کاماز یکی دیگر از پلتفرمهای محبوب کپی تریدینگ ارز دیجیتال است. یکی از مهمترین دلایل محبوبیت این پلتفرم این است که کاربران میتوانند استراتژیهای معاملاتی خود را به اشتراک بگذارند. کار با این پلتفرم بسیار ساده است و حتی افرادی که دانش کافی در این حوزه هم ندارند به راحتی میتوانند با آن کار کنند. زیرا کافی است که کاربر استراتژی معاملاتی خود را انتخاب کند. بقیه مراحل بدون نیاز به انجام هیچگونه کاری توسط رباتها انجام خواهد شد.
تکنیک میرور تریدینگ و تفاوت آن با کپی تریدینگ
میرور تریدینگ (Mirror Trading) یکی دیگر از تکنیکهای سرمایهگذاری در بازار ارزهای دیجیتال است که با نام معاملات آینهای هم شناخته میشود. در این روش حرکات یک تریدر حرفهای به صورت فوری تکرار میشود تا از موفقیت او بتوان کپیبرداری کرد.
کاهش استرس، افزایش اعتماد به نفس در انجام معاملات و کاهش زمان لازم برای ارزیابی بازار از مهمترین ویژگیهای میرور تریدینگ است. البته این روش یک ایراد مهم دارد و آن عدم کنترل بر معاملات است. زیرا در این روش تمام معاملات ارزهای دیجیتال از قبیل خرید و فروش به صورت خودکار انجام میشود و کاربر روی موقعیتهای سرمایهگذاری خود هیچ کنترلی نخواهد داشت.
مهمترین تفاوت میرور تریدینگ با کپی تریدینگ این است که در کپی تریدینگ کاربر میتواند در صورت تمایل روی برخی از تصمیمات سرمایهگذاری اعمال سلیقه کند و حتی برای آنها زمانبندی تعیین کند اما در میرور تریدینگ تمام سفارشهای معاملاتی به صورت خودکار انجام میشود.
کپی تریدینگ، یک شروع مناسب برای تازه کارها
نباید این حقیقت را کتمان کنیم که بازارهای مالی خصوصاً رمزارزها، پیچیدگیهای فراوانی دارند و دستیابی به درآمد مناسب، نیازمند کسب تجربه در کنار دانش کافی است. Copy Trading برای بسیاری از تازهکاران مسیری هموارتر و کمدردسرتر برای رسیدن به موفقیت است. اگر قصد انجام این کار را دارید، بهتر است با مبالغ کم شروع کنید تا دچار ضررهای بزرگ و جبرانناپذیر نشوید.
در صورتی که موفق شوید یک تریدر مناسب در بازار پیدا کنید، کپی تریدینگ یک استراتژی پر سود برای معاملهگران مبتدی خواهد بود.
توجه داشته باشید که کپی تریدینگ نباید به عنوان تنها استراتژی سرمایهگذاری در بازار ارزهای دیجیتال در نظر گرفته شود. زیرا بازار کریپتوکارنسی پر نوسان است و هیچ تضمینی وجود ندارد که یک استراتژی همواره نتایج عالی را برای معامله گران به ارمغان بیاورد.
در حال حاضر پلتفرمهای مختلفی برای copy trading وجود دارد که هر کدام مزایا و معایب خود را دارند. پلتفرمهای Coinmaticsو ETORO از بهترین پلتفرمهای کپی تریدینگ هستند.