استاندارد BEP-2 چیست؟ آشنایی با پروتکل BEP-2

استاندارد bep2، یکی از نوآوریهای شبکه بایننس است که بهمنظور توسعه این شبکه به مرحله اجرا درآمد. حتماً بارها نام استانداردهای مختلف در بازار ارز دیجیتال به گوشتان خورده است. جالب است بدانید که استانداردها ضوابط ایجاد توکنها را در هر بلاکچین تعیین میکنند؛ بنابراین استفاده از آنها برای هرکسی که قصد ایجاد توکن را در یک بلاکچین دارد، ضروری است.
بهعنوانمثال، استاندارد Erc20، مشخصات فنی برای ایجاد توکنهای مبتنی بر بلاکچین اتریوم است. bep2 نیز به همین صورت عمل کرده و بهعنوان مشخصات فنی توکنهای زنجیره بایننس (Binance Chain) عمل میکند. با گذشت زمان، شبکه بایننس به ایجاد یک زنجیره هوشمند موازی با Binance Chain روی آورد. بایننس اسمارت چین (Binance Smart Chain) بر پایه قراردادهای هوشمند کار میکند و دارای استاندارد مخصوص به خود به نام Bep20 است. اگر علاقه دارید تا با دنیای جذاب استانداردهای شبکه بایننس آشنا شوید، با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید.
فهرست مطالب
استاندارد bep-2 چیست؟
صرافی بایننس با سرعت قابلتوجهی گوی سبقت را از صرافیهای رقیب خود ربوده است. در سالهای اخیر، این شبکه با تمرکز بر روی شبکههای بلاکچینی خود، گامهای مهمی در توسعه قراردادهای هوشمند و ایجاد توکنهای جدید برداشته است.
اصطلاح Bep2 کوتاه شده عبارت Binance Chain Evolution Proposal 2 به معنای پیشنهادهای ارائه شده بهمنظور توسعه زنجیره بایننس است. استاندارد Bep2، در واقع قوانین شبکه بایننس برای هرگونه فعالیت توکنهای مبتنی بر زنجیره بایننس است. تلاش شبکه بایننس برای بهبود زنجیرههای خود، تاکنون منجر به ارائه دو استاندارد Bep2 و bep20 شده است. جالب است بدانید که استاندارد bep2 از نظر عملکرد و ویژگیها به استاندارد ERC20 شبیه است. اگر میخواهید با پروتکل bep2 آشنا شوید و بدانید که دارای چه ویژگیهای منحصربهفردی است، به ادامه این مقاله توجه کنید.
کوینهای دارای استاندارد Bep2 چه ویژگیهایی دارند؟

در این بخش میخواهیم به این سؤال مهم پاسخ دهیم که ویژگی توکنهای مبتنی بر پروتکل bep-2 چیست؟ همانطور که اشاره کردیم، توکنهای مبتنی بر استاندارد bep2 همگی دارای مشخصات فنی مشترک هستند؛ بنابراین میتوان برای آنها ویژگیهای متمایزکننده نسبت به توکنها در بلاکچینهای دیگر در نظر گرفت. توکنهای مبتنی بر bep2 در واقع رمزارزهایی هستند که بر اساس زنجیره بایننس ایجاد شدهاند. از جمله این توکنها میتوان به توکن میتریل (Mithril) و کریپتریوم (Crypterium) اشاره کرد. توکنهای مبتنی بر پروتکل Bep-2 دارای پنج ویژگی اصلی هستند:
- آدرس منبع: این پارامتر بیانگر شخص حقیقی یا حقوقی ایجادکننده توکن است.
- نام اصلی توکن: نام توکن، مهمترین پارامتر تعیینکننده یک توکن است.
- سمبل: سمبلها در واقع همان علائم اختصاری توکنها هستند که با آن اسم معامله میشوند.
- مجموع عرضه: آخرین آمار از مجموع توکنهای استخراج شده.
- امکان تولید: این پارامتر، میزان احتمال تولید توکن موردنظر در آینده را بررسی میکند.
کاربرد توکنهای مبتنی بر bep2
توکنهای مبتنی بر bep2 دارای کاربردهای متنوعی هستند که با گذشت زمان باعث محبوبیت بیشتر شبکه بایننس شده است. از این توکنها میتوان برای واریز و برداشت بایننس کوین BNB، ایجاد توکنهای جدید روی بلاکچین بایننس و سوزاندن آنها استفاده کرد. شاید برایتان این سؤال ایجاد شود که بایننس کوین چیست؟ بایننس کوین در واقع توکن بومی شبکه بایننس است که با نماد BNB مشخص میشود. علاوه بر کاربرد توکن BNB، میتوان با قفلکردن توکنها در صرافی بایننس، به سود دهی بالایی رسید. نکته دیگر کاربرد بایننس کوین است که از آن بهمنظور پرداخت کارمزد تراکنشها در شبکه بایننس استفاده میشود. بایننس سعی کرده است تا هزینه انجام تراکنشها را پایینتر بیاورد. این موضوع در مقایسه با اتریوم که دارای نرخ گس (Gas) بالاست، یک مزیت محسوب میشود.
نحوه انجام تراکنش در شبکه BEP2
بایننس چین برای انجام کلیه تراکنشها از توکن بومی خود یعنی BNB نهایت استفاده را میبرد. برایناساس کاربران برای انجام تراکنشها و خریدوفروش توکنهای مبتنی بر استاندارد bep2، باید مقدار مشخصی ارز دیجیتال BNB در حساب خود داشته باشند. هرکدام از کاربران که دارای مقدار کمی BNB باشد، از نظر شبکه بایننس دارای اعتبار برای انجام تراکنش خواهد بود؛ بنابراین کاربر موردنظر میتواند با دارایی BNB خود، کارمزد تراکنشها را پرداخت کند. تمام این فرایندها هم در زنجیره بایننس و هم در بایننس اسمارت چین در حال اجرا هستند. هرکدام از این زنجیرهها دارای یک اکوسیستم مستقل بوده و جدا از هم کار میکنند.
مزیت bep2 برای توکنها چیست؟

امتیازاتی که استاندارد bep2 دارد به حدی جذاب است که توجه ارز دیجیتال نخست بازار را به خود معطوف کرده است. اخیراً بیتکوین، نسخه مبتنی بر استاندارد bep2 خود را رونمایی کرده است. علاوه بر بیتکوین، رمز ارزهای دیگری همچون «ترو یو اس دی» و «استیبلی» نیز به استاندارد زنجیره بایننس پیوستهاند.
جالب است بدانید که در حال حاضر استاندارد bep2 توسط ۱۳۳ رمزارز پشتیبانی میشود.
از آنجا که برای انتقال توکنها در بلاکچینهای مختلف به زنجیره بایننس باید از استاندارد Bep2 استفاده کرد؛ بنابراین بسیاری از شبکههای رمزارز در تلاشاند تا خود را با شبکه bep2 پیوند دهند.
یکی دیگر از مزیتهای شبکه bep2، استفاده از فرایندهای جایگزین مناسب برای الگوریتم اثبات کار است. الگوریتم اثبات کار هزینه و انرژی زیادی را مصرف میکند؛ از جمله ارزهای دیجیتالی که از این روش پرهزینه استفاده میکنند میتوان به بیتکوین اشاره کرد. بااینوجود استاندارد bep2، از طریق ترکیب دو الگوریتم DPos و pBFT عمل میکند.
تحلیلگران معتقدند که استفاده از روش جایگزین که bep2 انتخاب کرده مشکلات رایج در بلاکچینهای اتریوم را بر طرف میکند؛ بنابراین در bep2 برخی مشکلات مقیاسپذیری و سرعت کم تراکنشها برطرف شده است.
تاریخچه تحولات استاندارد bep2
شبکه Bep2، در ابتدا بهمنظور ایجاد مقررات توکنهای مبتنی بر بلاکچین بایننس ایجاد شد. بایننس در همان آغاز کار اعلام کرد که در زنجیره این شبکه، امکان واریز و برداشت توکنها با استاندارد های بلاک چین مختلف فراهم شده است. برای مثال کاربران میتوانند توکنهای مبتنی بر بلاکچین اتریوم را که بر اساس استاندارد ERC20 هستند به شبکه بایننس انتقال داده و سپس توکن مبتنی بر استاندارد bep2 دریافت کنند. در این فرایند، آدرس شبکهها متفاوت خواهد بود.
پس از آن، با راهاندازی زنجیره هوشمند بایننس، تحول دیگری در استانداردهای این شبکه روی داد. ایجاد شبکه BSC) Binance Smart Chain) باعث شکلگیری استاندارد bep20 شد تا توکنهای مبتنی بر این زنجیره را پوشش دهد. جالب است بدانید که استانداردهای bep۲ و bep۲۰ دارای آدرسهای یکسانی هستند.
بایننس اسمارت چین چیست؟

بایننس اسمارت چین، در واقع ابتکار شبکه بایننس برای برطرفکردن کاستیهای بلاکچین اتریوم است. این بلاکچین، بهصورت موازی در شبکه بایننس با هدف توسعه قراردادهای هوشمند ایجاد شده است. بایننس اسمارت چین، با ماشین مجازی اتریوم (Ethereum Virtual Machine) همخوانی داشته و کاستیهای آن را برطرف میکند. از جمله این کاستیها میتوان بهسرعت بسیار کم تراکنشها و کارمزد بالا در بلاکچین اتریوم اشاره کرد. البته این به معنای این نیست که زنجیره هوشمند بایننس با بلاکچین اتریوم و استاندارد ERC20 رقابت میکند.
بایننس از زنجیره هوشمند خود در سال ۲۰۱۹ رونمایی کرد. تا قبل از این رونمایی، بایننس کلیه قراردادهای هوشمند را با کمک بلاکچین اتریوم انجام میداد. به همین دلیل، بایننس با کمک این زنجیره هوشمند، قابلیتهای دیگری نسبت به بلاکچین اتریوم دریافت کرده است. از جمله مهمترین مزیتهای بایننس اسمارت چین میتوان بهسرعت بسیار بالا در انجام تراکنشها، حل مشکل مقیاسپذیری اتریوم، کاهش نرخ گس، امکان انتقال توکنها با دو استاندارد مختلف و هماهنگی با ماشین مجازی اتریوم اشاره کرد.
تشکیل استاندارد bep20
پس از آنکه زنجیره هوشمند بایننس به وجود آمد، استاندارد توکنهای مبتنی بر آن نیز با نام Bep20 توسط شبکه بایننس ارائه شد. تمام توکنهایی که بر بستر شبکه هوشمند بایننس ایجاد میشوند باید مشخصات فنی bep20 را داشته باشند. bep20، کوتاه شده عبارت Binance Smart Chain Evolution Proposal 20 است. بهعبارتدیگر، این استاندارد به ارائه پیشنهاداتی برای توسعه زنجیره هوشمند بایننس میپردازد. کلیه قراردادهای هوشمند نیز بر اساس قوانین تعیین شده در استاندارد bep20 تعریف میشوند. خوب است بدانید که با شکلگیری بایننس اسمارت چین، تحول شگرفی در شبکه بایننس و صرافیهای غیرمتمرکز به وجود آمد و ارزش و اعتبار بایننس را بیش از گذشته کرد.
تفاوت استاندارد bep2 و bep20

اکنون پس از آشنایی با استانداردهای bep2 و bep20 این سؤال پیش میآید که دقیقاً تفاوت استاندارد bep2 و bep20 چیست؟ در این بخش به طور کامل به این سؤال پاسخ میدهیم. همانطور که قبلتر اشاره کردیم، بایننس چین و بایننس اسمارت چین دو زنجیره از شبکه غیر متمرکز بایننس بودند که بهصورت موازی با هم عمل میکردند. بایننس، زنجیره بلاک خود را بهمنظور سرعت در تراکنشها و بهبود مقیاسپذیری ایجاد کرد. این در حالی است که زنجیره هوشمند بایننس با قراردادهای هوشمند کارکرده و برای توسعه آنها ایجاد شده است. دو تفاوت عمده این دو استاندارد عبارتاند از:
- استاندارد bep2، به مقررات و مشخصات فنی توکنهای مبتنی بر بلاکچین بایننس مربوط میشود؛ اما استاندارد bep20، به زنجیره هوشمند بایننس و توکنهای مبتنی بر آن مربوط است.
- هر توکنی که بر اساس استاندارد bep2 ایجاد میشود، هیچگونه وابستگی به قراردادهای هوشمند ندارد. این در حالی است که توکنهای مبتنی بر استاندارد bep20، بر اساس قراردادهای هوشمند عمل میکنند.
یکی از نکات بسیار مهم در انتقال توکنهای مختلف، نیاز به انتخاب استاندارد موردنظر است؛ این یعنی هر کاربری اگر بخواهد توکنی را از یک صرافی یا حساب کاربری خود به صرافی دیگر انتقال دهد، باید استاندارد آن توکن را انتخاب کند. به همین منظور، لازم است که به تفاوت این استانداردها آگاه شوید.
سه شبکه معروف دنیای بلاکچین، شبکه بایننس چین، شبکه اسمارت بایننس چین و شبکه اتریوم هستند. استانداردهای این بلاکچینها به ترتیب عبارتاند از استاندارد Bep2، استاندارد bep20 و استاندارد ERC20
برای مثال، برای انتقال دارایی ارز دیجیتال مبتنی بر شبکه bep2 باید توجه کنید که کیف پول یا صرافی که از آن برای استیک کردن ارز دیجیتال خود استفاده میکنید، از استاندارد bep2 پشتیبانی کند. متأسفانه در برخی موارد، انتخاب اشتباه استاندارد منجر به ازدسترفتن دارایی میشود.
تأثیر بایننس اسمارت چین و bep20 روی bep2

پس از آنکه شبکه غیرمتمرکز بایننس پروژه زنجیره بایننس را با موفقیت به مراحل پایانی رساند، پروژه بایننس اسمارت چین و استاندارد bep20 کلید خورد. در سال ۲۰۲۰، بایننس اسمارت چین بهمنظور ارتقای بلاکچین بایننس به وجود آمد. بایننس به این نتیجه رسیده بود که توسعه و بهروزرسانی زنجیره بایننس میتواند هزینه زیادی داشته و عملاً به نتایج مؤثری منجر نشود. به همین دلیل یک زنجیره متفاوت و مستقل ایجاد شد که از استاندارد bep20 پشتیبانی میکرد. زنجیره هوشمند بایننس از نظر عملکرد و سرعت بسیار بهتر از بلاکچین اتریوم و نیز زنجیره بایننس خود را نشان داده است.
بایننس دکس چیست؟
بایننس دکس (DEX)، در واقع پلتفرمی برای معاملات ارزهای دیجیتال و توکنهای مبتنی بر استاندارد bep2 است که در شبکه غیرمتمرکز بایننس ایجاد شده است. بایننس بر این باور است که استفاده از یک پلتفرم غیرمتمرکز میتواند علاوه بر شفافیت، امنیت معاملات را بیشتر تضمین کند. در این پلتفرم کلیه معاملات و تراکنشها در کنترل کاربران است.
کیف پولهای استاندارد bep2
مهمترین قسمت در بازار ارزهای دیجیتال، نگهداری از داراییهای رمزارز است. برای نگهداری از توکنهای مبتنی بر استاندارد bep2، کافی است که از کیف پولهای پشتیبانیکننده استفاده کنید. سپس میتوانید این کیف پول را به صرافی یا پلتفرم معاملاتی غیرمتمرکز DEX متصل کرده و به خریدوفروش توکنها اقدام کنید. از جمله کیف پولهای توکنهای bep2 میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تراست ولت (Trust wallet)
- لجر (Ledger)
- ترزور (Trezor)
- مگنوم ولت (magnum)
- کوینومی (Coinomi)
- اتمیک ولت (Atomic Wallet)
آیا شبکه bep2 برای انجام معاملات مناسب است؟
اینکه از کدام شبکه و استاندارد استفاده کنیم، به شرایط معامله و نیز صرافی انتخاب شده بستگی دارد. امروزه برای مبادله ارزهای دیجیتال روشهای متفاوتی وجود دارد. در این میان، شبکه bep2، زمینه معاملات آسان و ایمن را فراهم کرده است. در این شبکه نرخ گس و سرعت تراکنشها تا حد زیادی کاهش پیدا کرده است.