زیر و بم سرمایه گذاری در ارز دیجیتال

طبق آمار اتحادیه فینتک سنگاپور، از سال ۲۰۲۱ بیشتر از سیصد میلیون نفر وارد بازار کریپتوکارنسی شدهاند و خرید ارز دیجیتال را تجربه کردهاند. سیصد میلیون نفر از کل مردم جهان زیر ۴ درصد از افراد را شامل میشود، اما میان همین افراد نیز رقابت شدیدی در سرمایهگذاری و کسب سود بیشتر در جریان است. از سوی دیگر، pewresearch.org آماری منتشر کرده است که ۸۶ درصد از آمریکاییها درباره سرمایه گذاری در ارز دیجیتال و بازار کریپتو اطلاعات زیادی ندارند و تا به حال فقط ۱۶ درصد از مردم آمریکا از ارزهای دیجیتال استفاده کردهاند. آمارهایی که ذکر شد حکایت از اهمیت یادگیری هر چه سریعتر مباحث حوزهی کریپتوکارنسی دارد تا با آگاهی کامل به رقابت در این حوزه بپردازید. در این مطلب قصد داریم به طور کامل درباره سرمایه گذاری در ارز دیجیتال صحبت کنیم. پس؛ با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
ارز دیجیتال چیست و به چه درد میخورد؟
ارز دیجیتال (Cryptocurrency) نوع خاصی از پول دیجیتالی است که به صورت الکتریکی تولید میشود. ذخیرهی ارز دیجیتال نیز بهصورت دیجیتالی و در کیف پولهای دیجیتالی انجام میشود. در واقع ارز دیجیتال دارایی دیجیتالی است که ممکن است مانند سهام و اوراق قرضه، ارزش خود را افزایش دهد یا از دست بدهد. پس، کریپتوکارنسی دارایی دیجیتالی است که از فناوری بلاک چین برای واگذاری مالکیت به هر واحد استفاده میکند. نکتهی مهم این است که برای تولید ارز دیجیتال و ارسال و دریافتش نیازی به بانکها یا مراکز متمرکز نیست. کریپتوکارنسی از سیستمهای رمزنگاری شده به هنگام معاملات استفاده میکند.
نکتهی جالب دربارهی ارز دیجیتال این است که ارزش یک واحد کریپتوکارنسی به این بستگی دارد که مردم بخواهند واحدهای ارز دیجیتال را بخرند. یعنی اگر افراد زیادی کریپتو بخرند، ارزشش افزایش پیدا میکند و اگر افراد خرید کریپتو را متوقف کنند، ارزش آن کاهش پیدا میکند. ارتباط بین اعتماد و ارزش همیشگی است.
بیشترین استفادهای که در حال حاضر از ارز دیجیتال میشود معاملات است. معامله یا ترید ارز دیجیتال خرید و فروش مکرر رمز ارزها برای کسب سود بیشتر است. معاملهگر یا تریدر با خرید و فروش ارزهای دیجیتال و با استفاده از نوسان قیمتها تلاش میکند سود بیشتری کسب کند. سرمایهگذاری در ارز دیجیتال محدود به کاربران سرمایهگذار نیست و شرکتها نیز وارد بازار ارز دیجیتال شدهاند.
اگرچه بیشتر کاربران به بازار کریپتو به چشم سرمایه گذاری کوتاهمدت و پربازده نگاه میکنند، کاربردهای متنوع ارز دیجیتال در حال گسترش است. بعضی از کسب و کارهای معتبر و بزرگ مانند Whole Foods، Etsy، Expedia و PayPal امکان پرداخت بهصورت رمزارز را در ازای دریافت خدمات فعال کردهاند. حتی برای مبادله کالا یا خدمات دو شخصی که علاقهمند به پرداخت با ارز دیجیتال باشند میتوانند از این طریق به مبادله بپردازند.
چرا سرمایه گذاری در ارز دیجیتال مهم است؟

سرمایه گذاری را باید تخصیص پولتان به داراییهای مختلف تعریف کنیم؛ با این هدف که در آینده ارزش دارایی نیز افزایش یابد و سرمایهی شما بیشتر میشود. روشهای مختلفی برای سرمایهگذاری در ایران وجود دارد؛ مانند خرید مسکن، طلا، ارز و سهام بورس. یکی دیگر از راههای سرمایهگذاری که به تازگی رونق پیدا کرده سرمایه گذاری در ارز دیجیتال است. سرمایه گذاری در بازار رمز ارزها مزیتهایی دارد که باعث شده افراد زیادی را به سوی خود جلب کند؛ مانند بیاثری تحریمها، بهره از اقتصاد غیر متمرکز، تامین امنیت و صرف هزینه و زمان کمتر.
اما اولین سوالی که باید از خودتان بپرسید این است که چرا قصد دارید در حوزهی ارزهای دیجیتال سرمایهگذاری کنید؟ بازارهای مختلف سرمایه گذاری درصدهای ریسک متفاوتی دارند و در این بین بازار کریپتوکارنسی بازاری پر ریسک بهحساب میآید. پس باید با آگاهی از این بازار و قبول ریسکهای موجود وارد بازار ارزهای دیجیتال شوید.
سرمایه گذاری در ارز دیجیتال چگونه است؟
ارزهای دیجیتال روی یک دفتر کل توزیع شده با نام بلاک چین اجرا میشوند که ذخیرهای از تمامی تراکنشهای بهروز شده و نگهداریشده از صاحبان ارزهاست. واحدهای ارز دیجیتال از طریق فرایندی به نام ماینینگ ساخته میشوند که شامل استفاده از قدرت کامپیوتر برای حل مسائل پیچیدهی ریاضی برای تولید کوینهاست.
البته ماینینگ تنها راه کسب ارزهای دیجیتال نیست و کاربران میتوانند ارز دیجیتال مورد نظرشان را از صرافیها خریداری کرده و در کیفپولهای دیجیتالشان ذخیره کنند. اگر ارز دیجیتال دارید چیز ملموس یا قابل لمسی ندارید! چیزی که دارید کلیدی است که به شما اجازه میدهد رکورد یا واحدی را بدون نظارت شخص سوم معتمد به شخصی دیگر منتقل کنید.
برای سرمایه گذاری در ارز دیجیتال ابتدا باید یک صرافی معتبر انتخاب کنید. صرافیهای معتبر بینالمللی مانند کوین بیس، بایننس و کراکن گزینههای مناسبی به شمار میروند اما اکثر صرافیهای بینالمللی در ارائهی خدمات به کاربران ایرانی محدودیت دارند. بنابراین توصیهی ما استفاده از صرافیهای معتبر ایرانی مانند صرافی والکس است. پس از انتخاب صرافی مورد نظر با استفاده از مدارک شناسایی در صرافی تایید هویت شوید. سپس با استفاده از اطلاعات بانکی که به هنگام ثبت نام در صرافی معرفی کردهاید برای سرمایه گذاری در ارز دیجیتال اقدام کنید.
صرافیها فرصتی را برای کاربران ایجاد میکنند تا با کارت بانکی خود به صورت نقدی ارز دیجیتال بخرند. معمولا میان ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین و اتریوم میتوانید انتخاب کنید. یک بیت کوین ارزش چند هزار دلاری دارد و شاید برای کاربران تازه وارد خرید آن امکان پذیر نباشد. بنابراین کسری از سکه را میتوانید بخرید. صرافیها برای هر معاملهای که انجام میدهید کارمزد دریافت میکند. هنگامی که یک واحد ارز دیجیتال خریداری کردید، به کیف پولتان اضافه میشود.
کیف پول دیجیتالی شما میتواند نرم افزاری یا سختافزاری باشد.کیف پول نرم افزاری برنامهای نرم افزاری است که ارز دیجیتالتان را ذخیره میکند. برای تجارت فعال نیاز به کیف پول دیجیتالی دارید و وقتی در یک صرافی ثبت نام میکنید یک کیف پول به شما تعلق میگیرد.
کیف پول سختافزاری دستگاهی فیزیکی است که ارز دیجیتال را در خود نگه میدارد. کیف پول سختافزاری دستگاهی شبیه USB است و از نظر امنیت از کیف پول نرم افزاری ایمنتر است. البته استفاده از کیف پول سخت افزاری بستگی به میزان سرمایه گذاری کاربر دارد و بهتر است کاربرانی که مقدار زیادی ارز دیجیتال میخرند کیف پول سخت افزاری داشته باشند.
ابزارهای سرمایه گذاری در ارز دیجیتال کدامند؟

برای سرمایه گذاری در ارز دیجیتال به ابزارهای متنوعی نیاز دارید. مثلا ابزارهای تحلیلی فاندامنتال و تکنیکال به کاربران کمک میکنند تا بدانند چه زمانی سرمایهشان را وارد بازار کنند و چه زمانی بهتر است آن را خارج کنند. در ادامه چند ابزار سرمایه گذاری در ارز دیجیتال را بررسی میکنیم تا با آگاهی کامل در این مسیر حرکت کنید.
تحلیل فاندامنتال
گفتیم که از مهمترین ابزارهای سرمایه گذاری، تحلیل بازار است. در تحلیل فاندامنتال ارزیابی از بالا به پایین صورت میگیرد؛ یعنی تلاش میکنید با استفاده از آنالیز ارزش یک ارز دیجیتال و عوامل اقتصادی و اجتماعی موثر بر آن، ارزشش را محاسبه کنید. البته این را هم بدانید که برای استفاده از تحلیل فاندامنتال نیاز دارید آگاهی کاملی از عوامل موثر بر قیمت ارز دیجیتال مدنظرتان در بلند مدت کسب کنید تا چشمانداز بهتری از روند صعود یا فرود ارزش رمز ارزتان به دست آورید.
تحلیل تکنیکال

برخلاف تحلیل فاندامنتال که بر پایه اخبار، اقتصاد و وضعیت جامعه صورت میگیرد، تحلیل بازار دیگری وجود دارد که تحلیل تکنیکال یا بنیادی نامیده میشود. کاربران با استفاده از تحلیل تکنیکال سعی میکنند سود بیشتری کسب کنند. اساس تحلیل تکنیکال قیمتها، روند پیشین بازار و حجم معاملات است. در واقع در تحلیل تکنیکال، قیمت ارزها با استفاده از شاخصهای ریاضی و تفسیر نمودارها اتفاق میافتد.
تحلیل تکنیکال بیشتر برای پیشبینی روند کوتاهمدت قیمتها و نوسانگیری استفاده میشود؛ به همین دلیل در میان کاربران اهمیت زیادی دارد. کاربران با استفاده از تحلیل تکنیکال درصد خطایشان را از سرمایهگذاری به حداقل میرسانند تا سود بیشتری کسب کنند.
تحلیل فاندامنتال بیشتر برای کسانی مناسب است که به دنبال بررسی روند طولانی مدت یک رمزارز هستند؛ درحالیکه در تحلیل تکنیکال با استفاده از تحلیل نمودارها روند کوتاه مدت قیمت یک رمز ارز سنجیده میشود. بنابراین هر دو تحلیل فاندامنتال و تکنیکال در کنار هم میتوانند شرایط مناسبی را برای سرمایه گذاری در حوزه ارز دیجیتال فراهم کنند.
ربات تریدر
ربات تریدر (Trader Bot) یا ربات معاملهگر یکی از دیگر ابزارهای پیشرفتهای است که به کمک کاربران آمده است. ربات معاملهگر مجموعه نرمافزاری است که مانند دستیار هوشمند به کاربران کمک میکند. ضرورت وجود ربات تریدرها را آنجا میتوان درک کرد که بازار کریپتوکارنسی شبانهروزی است و ساعت یا روز تعطیل ندارد. به همین خاطر تریدرها و سرمایهگذاران برای مدیریت تراکنشهایشان مجبورند تمام روز درگیر انجام معاملات باشند تا بیشترین سود و کمترین ضرر را ببرند. با وجود رباتهای معاملهگر کاربران دیگر نیاز ندارند تمام طول روز منتظر نوسانات بازار ارز دیجیتال بمانند.
معاملهگران خرید و فروش کریپتوکارنسی را به راحتی به ربات تریدرها میسپارند و رباتها نیز با توجه به الگوریتمهایی که در پیکربندی نرم افزارشان قرار داده شده به ترید مشغول میشوند. جالب این که بعضی از ربات تریدرها میتوانند بازار را تحلیل و قیمتها را پیشبینی کنند. در واقع این رباتهای معاملهگر میتوانند تحلیل فاندامنتال انجام دهند.
کپی تریدینگ
اگر تصور میکنید شگفتیهای دنیای ارز دیجیتال به پایان رسیده سخت در اشتباهید! گفتیم که معامله در بازار ارزهای دیجیتال را میتوان با کمک ابزارهای پیشرفته انجام داد. یکی از این روشها کپی تریدینگ است. کپی تریدینگ برای کاربران تازهوارد گزینهای هوشمندانه و عالی بهنظر میرسد؛ چرا که کاربران تازهوارد به نحوهی ترید در این بازار آشنا نیستند و لازم است معاملات تریدرهای حرفهای را ببینند تا تجربه کسب کنند.
در کپی تریدینگ (Copy Trading) کاربر میتواند یک تریدر حرفهای را انتخاب کرده و دقیقاً همان کاری را که تریدر حرفهای انجام میدهد، اجرا کند. تریدرهای حرفهای روی انواع تحلیلها مسلطند و در معاملات به دنبال سود حداکثر و ضرر حداقلیاند؛ بنابراین برای معاملهگران تازهوارد به دنیای کریپتو کپی تریدینگ روش مناسبی است.
کاربران در کپی تریدینگ علاوهبر کاهش ریسک معاملات، میتوانند تجربه کسب کنند و فعالیت در این حوزه را از حرفهایها یاد بگیرند. دیگر مزیت استفاده از کپی تریدینگ امکان سرمایهگذاریهای متنوع است. نکتهی مهمی که در کپی تریدینگ وجود دارد این است که تازهواردان میتوانند از روی چند تریدر مختلف کپی کنند و سبد ارزی خود را متنوع بچینند. تازهواردان با ایجاد تنوع در سبد سرمایه گذاری بازار کریپتو از جنبههای مختلف بازار به نفع خودشان استفاده میکنند.
البته باید واقعبین باشیم و جنبههای منفی کپی تریدینگ را نیز در نظر بگیریم. کاربران ممکن است به کپی تریدینگ اتکا کنند و مستقل شدن را در حوزه معاملات ارز دیجیتال دنبال نکنند. اتکای بیش از اندازه به تریدرهای حرفهای پیشنهاد نمیشود؛ چرا که امکان خطا حتی برای این افراد وجود دارد. ضمن اینکه استفاده از کپی تریدینگ هزینهبر است و باید برای هر تریدر حرفهای حدود ۵۰۰ دلار از سرمایهتان بپردازید.
روش های سرمایه گذاری در ارز دیجیتال

روشهای متنوعی برای سرمایه گذاری در ارز دیجیتال معرفی شده است. در این بخش به ذکر روشهای مختلف سرمایه گذاری در بازار ارزهای دیجیتال میپردازیم:
- خرید و نگهداری ارز دیجیتال (هولد یا هودل کردن)
- آربیتراژ (اختلاف قیمت بین صرافیها)
- ماینینگ یا استخراج ارزهای دیجیتال
- تریدینگ و معامله گری
- شناسایی و شرکت در ایردراپهای معتبر
- استکینگ و سود سپرده گذاری ارز دیجیتال
- رباتهای معامله گری و استفاده از هوش مصنوعی
- شرکت در ICO , IEO , IDO ها
- دریافت دستمزد با ارز دیجیتال
- درآمد از بازیهای بلاک چینی
- قرض دادن ارزهای دیجیتال
- ساخت، خرید و فروش NFT
بهترین روش های سرمایه گذاری در ارز دیجیتال
اگر تصمیم به سرمایه گذاری در ارز دیجیتال دارید باید بهترین روشهای آن را بشناسید. در بخش قبل روشهای مرسوم سرمایه گذاری در ارز دیجیتال را نام بردیم. در ادامه قصد داریم بهترین روش های سرمایه گذاری در این بازار را معرفی کنیم.
خرید ارز دیجیتال از صرافی و نگهداری (هولد یا هودل کردن) یکی از بهترین روش های سرمایه گذاری در ارز دیجیتال برای معامله گران به شمار میرود. ریسک سرمایه گذاری در این بخش پایین است و میزان بازدهی و مدت زمان لازم برای بازدهی زیاد است. کاربران برای هودل کردن نیاز به سرمایهی اولیه دارند.
ماینینگ یکی دیگر از راههای مناسب برای سرمایه گذاری در بخش کریپتوکارنسی است. البته به خاطر داشته باشید که باید ارز دیجیتال موردنظرتان قابلیت کسب از طریق ماینینگ داشته باشد. ضمن اینکه ماینینگ در برهههایی از زمان سود بالا دارد که قیمت ارز دیجیتال مدنظر بیشتر از گس فی لازم برای ماینینگ باشد.
تریدینگ و معامله گری را میتوان برای تریدرها روشی مناسب دانست. در تریدینگ میزان ریسک و بازدهی بالا و مدت زمان بازدهی پایین است. برای تریدینگ حتما باید سرمایه اولیه داشته باشید.
برای سرمایه گذاری در ارز دیجیتال معاملهگر باشیم یا تریدر؟

در بخش ابزارهای تحلیلی بازار کریپتو خواندید که برخی از افراد از تحلیل فاندامنتال برای بررسی روند قیمتها در درازمدت و برخی دیگر از تحلیل تکنیکال برای نوسانگیری و افزایش سود در مدت زمانی کمتر استفاده میکنند. در واقع گروه اول معاملهگر و گروه دوم تریدر نامیده میشوند. به طور کلی سرمایهگذاران حوزه ارز های دیجیتال شخصیتهایی مشخص دارند. تیپ شخصیتی سرمایه گذاران روی معاملاتی که انجام میدهند تاثیر بهسزایی میگذارد. سرمایه گذاران را بر اساس نوع رفتارشان در ابتدا و حین سرمایه گذاری و به هنگام نوسانات شدید بازار به دستههای مختلفی تقسیم میکنند.
دستهی اول ایدئالیستها نام دارند که آرمانگرا بوده و روی استعدادهای تجاری خود تکیه میکنند. این افراد اعتماد به نفس بالایی دارند و نسبت به بازار خوشبیناند. سرمایهگذاران ایدئالیست تحقیقات کاملی برای معامله انجام نمیدهند و فقط به تحلیلهای مثبت توجه میکنند و تحلیلها منفی را ندیده میگیرند.
دستهی دوم را سرمایهگذاران عملگرا یا Pragmatic تشکیل میدهند. سرمایه گذار عملگرا نقطه مقابل سرمایهگذار ایدئالیست است. عملگرایان صد در صد به بازار سرمایه اطمینان ندارند و نوسانات و احتمالات دیگر را نیز در نظر میگیرند. این افراد برای تکمیل تحلیلهای خود به خوبی تحقیق میکنند و برای ارزیابی بازار به منابع محدود تکیه نمیکنند.
سومین تیپ شخصیتی سرمایه گذاران را فریمرها یا شکلگراها تشکیل میدهند. Framerها با دقت و وسواس بسترهای سرمایهگذاری را ارزیابی میکنند و به جزئیات بیشتر از مسیر کلی سرمایه گذاری توجه دارند. این افراد در آنالیز مشکلات مسیر یا نوسانات بازار انعطاف ندارند و عوامل خارجی را چندان بر بازار موثر نمیدانند. شکلگرایان معمولا پول نقد زیادی در بانک نگهداری میکنند و سبد سرمایهگذاریهایشان متنوع نیست.
نقطهی مقابل فریمر، سرمایه گذار آمیزگر یا Integrator است. سرمایهگذاران آمیزگر یا یکپارچهساز در سرمایه گذاریشان همهی عوامل بیرونی بازار را در نظر میگیرند. این افراد درک کاملی از همبسته بودن عملکرد بخشهای مختلف بازار دارد و سبد سرمایهاش را با توجه به همبستگی بازارهای مالی تنظیم میکند.
تیپ پنجم شخصیتی سرمایه گذاری در ارز دیجیتال، سرمایه گذار برونفکن (Reflector) است. برونفکنها به سختی اشتباهات خود را میپذیرند و پس از این که قانع شدند که ضرر از سوی تصمیمات اشتباه خودشان بوده، دیر اقدام به اصلاح روشهای خود میکنند و حتی گاهی روشها را اصلاح نمیکنند. برونفکن از پذیرش اشتباه خودداری میکند و عوامل خارجی و داخلی را مقصر ضررش میداند.
ششمین تایپ سرمایه گذاری در بازار ارزهای دیجیتال، شخصیت واقع بین یا رئالیست است. واقعبینها دستهی مخالف برونفکنها به حساب میآیند و پیامد تصمیم یا اشتباهات خود را میپذیرند. این افراد به سرعت برای حل مشکلی که به وجود آمده پیشقدم میشوند و برای حل مسئله به دنبال مقصر نمیگردند. سرمایهگذاران واقعبین مسئولیت اشتباهشان را قبول میکنند و در نهایت در شرایطی مناسب ضرر خود را جبران میکنند.
با توجه به تیپهای شخصیت سرمایه گذاری میتوانید بررسی کنید که کدام مناسب شماست؛ ترید کردن (Trading) یا سرمایهگذاری (Investing). همانطور که پیشتر خواندید هدف تریدرها کسب سود در زمان کوتاه و خرید و فروش مکرر ارزهای دیجیتال است. در مقابل، سرمایهگذاران ارزهای دیجیتالشان را به مدت طولانی برای کسب سود بلند مدت ذخیره میکنند. فراموش نکنید که میتوان ترکیبی هوشمندانه از هر دو روش سرمایه گذاری را انتخاب کنید تا هم از سود کوتاه مدت و هم از سود بلند مدت بهره ببرید.
نگرانیهای سرمایه گذاری در ارز دیجیتال
بسیاری از سرمایه گذاران برای سرمایه گذاری در پلتفرمهای ارز دیجیتال شک دارند. در واقع هنگام سرمایه گذاری در ارز دیجیتال چند نگرانی رایج میان کاربران وجود دارد: اعتبار، امنیت و حریم خصوصی.
یکی از بهترین راهها برای کاهش نگرانی کاربران تحقیقات است. بهتر است کاربران پیش از سرمایهگذاری، درمورد ارز دیجیتال مدنظرشان کامل تحقیق کنند. مالک ارز دیجیتال را بشناسند و تحقیق کنند شرکت موردنظر چه سالی عرضه شده و در کدام مرحله از توسعهی خود است.
ارزهای دیجیتال در معرض هکرها و دیگر مسائل فنی است که در مقایسه با بازارهای دیگر سرمایهگذاری، بازار کریپتوکارنسی را پر ریسک جلوه میدهد. به همین دلیل برای کاربران ضروری است که بازاری که برای معامله انتخاب میکنند را کامل بشناسند و با چشمانی باز در این عرصه قدم بگذارند.
پلتفرمها و شرکتهای معتبر ارز دیجیتال وایتپیپر ارائه میدهند. مطالعهی پایتپیپر ارز دیجیتال بسیار اهمیت دارد. وایتپیپر به کاربران بینشی از عملکرد درون سازمانی میدهد. این اطلاعات میتواند به کاربران کمک کند تا با خیالی آسوده سرمایه گذاری کنند و امنیت پلتفرم تا چه میزان خواهد بود.
خرید ارز دیجیتال از صرافی و نگهداری (هولد یا هودل کردن)، ماینینگ و تریدینگ و معامله گری از بهترین روش های سرمایه گذاری در ارز دیجیتال به شمار میروند.
پاسخ به این سوال بستگی به تیپ شخصیتی کاربر و هدفش از سرمایهگذاری دارد.
سرمایه گذاری در بازار رمز ارزها مزیتهایی دارد که باعث شده افراد زیادی را به سوی خود جلب کند؛ مانند بیاثری تحریمها، بهره از اقتصاد غیرمتمرکز، تامین امنیت و صرف هزینه و زمان کمتر.